Bank Asya'ya 71. maddeden el koyamayan BDDK buna zemin hazırlamak için denetim firmasına ısmarlama rapor yazdırdı. Sorumluluk altına girmek istemeyen yeni yönetim bilançoya imza atmadı ve bu bilançoyu kesin görüş vermekten kaçınan denetim firmasına yorumlattı.
Bank Asya yönetimine hukuksuz gerekçelerle geçici olarak 37 gündür el koyan BDDK ve TMSF’nin skandalları bitmek bilmiyor. 2014 yıl sonu ve sonraki gelişmeleri içeren mali tablolarını 10 Mart’ta imzasız ve yönetim beyanı olmadan açıklayarak finans sektöründe rastlanmayan bir skandala imza atan Bank Asya’daki TMSF yönetimi açıkça BDDK ve SPK düzenlemelerini ihlal etti.
BANKACILIK KANUNU ÇİĞNENDİ
Bank Asya’nın 2014 bilançosu genel müdür, ilgili yönetim kurulu üyeleri ve yönetim kurulu başkanı tarafından imzalanmadan borsaya bildirildi. Oysa Bankacılık Kanunu’nun 39. maddesine göre bilançoların imzalanması mecburidir.
ISMARLAMA RAPOR YAZILDI
TMSF yönetiminin, bankanın mali tablolarını onaylayan bağımsız denetim şirketi olan Güney Bağımsız Denetim A.Ş.’ye ısmarlama rapor yazdırdığı ortaya çıktı. TMSF yönetimi, yasal bir zorunluluk olan yönetim beyanını vermeyerek, bağımsız denetim şirketine “Görüş vermekten kaçınma” yolunu açtı. Bu şekilde banka verilerini tartışmalı hale getirmek hedeflendi.
DEĞERLENDİRME DEĞİL YORUM YAPTI
KAP'a 10 Mart’ta gönderilen mali tablolar ve buna ait dipnot açıklamalarına bakıldığında denetim firmasının açıklamalarında çelişkililer dikkat çekiyor. Bağımsız denetim firmasının açıkça denetim sınırlarını zorlayarak yorum kapsamına girebilecek değerlendirmeler yaptığı görülüyor.
İŞTE ÇELİŞKİLER
Güney Bağımsız Denetim, yönetim beyanının eksikliğini, mevzuata uygun olarak protokole bağlanmış olan bir krediyi, bankadan ayrılan üst düzey yöneticilere ödenen tazminat gibi hususları gerekçe göstererek bir taraftan “kesin görüş” veremeyeceğini ifade ederken; diğer taraftan bankadaki küçülmeyi gerekçe gösterip neredeyse kesin ifadeler kullanarak önümüzdeki süreçte bankanın bankacılık faaliyetlerini sürdürmesine ve faaliyet giderlerini karşılamasına yönelik ciddi şüphelerin varlığından bahsetti.
TMSF PLANLI YAZDIRDI
Skandal boyutlara ulaşan Güney Bağımsız Denetim’in bu beyanlarının sebebi ise sonradan anlaşıldı. Denetim firmasına bu ifadelerin TMSF yönetimince planlı ve kasıtlı olarak yazdırıldığı ortaya çıktı.
GERÇEK NİYET FON'A DEVİR
Bankanın menfaatlerini koruma yükümlülükleri bulunan bankadaki TMSF yöneticilerinin bankanın menfaatlerini de hiçe sayacak biçimde bu şekilde ifadeleri bağımsız denetim firmasına baskıyla yazdırarak kendilerini sorumluluk altına soktukları belirtiliyor. TMSF yöneticilerinin raporda geçen bu ifadeleri bankanın Fon’a devrinde kendilerine dayanak yapmak istedikleri ifade ediliyor.
MURAKIPLARLA OLMADI DENETİM FİRMASI DEVREDE
BDDK murakıplarının bir yılı aşkın süredir yoğun biçimde denetime tabi tuttuğu Bank Asya’da Bankacılık Kanunu’nun 71. maddesini gerektiren yani TMSF’ye devrini gerektiren bir durum tespit edilemedi.
Bunun üzerine bağımsızlığı tartışmalı olan bağımsız denetim firmasının raporunu kendilerine dayanak yaparak bankanın TMSF’ye devrine kalkışmanın hem BDDK’yı hem TMSF’yi hem de Güney Bağımsız Denetim’i ciddi hukuki yüklere maruz bırakacağı belirtildi.
KONUKOĞLU VE TORUN İÇİN ADLİ CEZA İSTENECEK Mİ?
Bank Asya avukatlarının açıkladığı bilgilere göre A grubu imtiyazlı ortakların yüzde 86’sı kendilerinden istenen evrakları önceki gün itibariyle BDDK’ya teslim etti. Ancak BDDK’ya istenilen belgeleri vermeyen kişilerden birisi Sanko Holding’in de sahibi olan Abdulkadir Konukoğlu diğeri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çocukluk arkadaşı Mehmet Torun. Bankacılık Kanunu’nda istenilen bilgi ve belgelerin kasıtlı bir şekilde verilmemesi adli cezaya tabi tutulmuş durumda.
3 YILA KADAR HAPİS
Yani BDDK’nın istediği bu bilgileri bilerek vermeyen kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 günden 1500 güne kadar adli para cezası verilebilir. Bunun için suç duyurusunu BDDK’nın yapması gerekiyor. Suç duyurusu yapmayan BDDK yöneticileri de görevi ihmal suçu işliyor.
BUGÜN GAZETESİ