Bebeklerde diş sağlığının korunması ve kalıcı dişlerin yapısının kuvvetli olabilmesi için, flor uygulaması öneriliyor.
Gelişen teknolojiyle cila, jel, diş macunu, gargara ve ciklet formuna getirilen flor uygulamaları, çocukların diş sağlığının korunmasına ve çürük riskinin azaltılmasına olanak sağlıyor. Cila formu bebeklere, jel formu da altı yaş üstündeki çocuklara uygulanan florun, çürük riskine göre 2-4 yıl süreyle uygulanması tavsiye ediliyor.
Uzmanlar, geceleri anne sütü alan, bir yıldan fazla biberon kullanan ve biberonla şekerli gıda alan bebeklerin, ailesinde diş çürüğü hikayesi bulunan, dişlerinde beyaz leke olan, diş yapısı bozuk ya da süt dişlerinde çok sayıda çürük bulunan bebeklerin diş çürüğü açısından yüksek risk grubunda olduğu uyarısında bulunuyor.
Sağlıklı bebek ve çocuklara da flor uygulamasını öneren uzmanlar, altı ayda bir yapılacak flor uygulamasının da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamında bulunduğunu belirtiyor.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seval Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, florun su ve yediğimiz yiyeceklerle vücuda alınabilen bir element olduğunu söyledi. Tabiatta suyun içinde flor bulunduğunu, ancak oranının farklı olduğunu belirten Ölmez, balık, et, süt, peynir, yumurta ve baklagillerde de önemli oranda flor bulunduğunu ifade etti.
Ölmez, florun vücutta en fazla kemik, diş gibi sert dokularda biriktiğini, emilimi ve kalsifiye dokularda birikiminin yaşla birlikte azaldığını ve böbreklerden atıldığını anlattı.
Florun, ağız ve diş sağılının korunmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Ölmez, mine oluşumu, bakteri plağı ve diş çürüklerinde etkili olduğunu söyledi. Florun, mine dokusunun olgunlaşmasında kristal yapının arasındaki boşlukları doldurduğunu dile getiren Ölmez, diş yapısının güçlendirilmesine yardımcı kimyasal madde olan florun bakterilerin de dişin dış yüzeyine olan etkisini azalttığını belirtti.
Ölmez, florun diş yapısının kuvvetlendirilmesinde çok önemli olduğuna dikkati çekerek, diş çürüğünün ilerlemesini yavaşlattığını söyledi.
-GECE ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLERDE DİŞ ÇÜRÜĞÜ RİSKİ-
Florun, içme suyu, tuz, süt, damla ya da tabletler ile sistemik olarak alınabildiğini ifade eden Ölmez, diş macunu, gargaralar, jel ya da solisyon, cilalar, cikletler ve retoratif materyallar aracılığıyla da uygulanabildiğini belirtti. Ölmez, içme suyunun ya da tuzun florürlenmesiyle yüzde 40-60 oranında koruyuculuk sağlanabildiğini dile getirdi.
Diş çürüklerinin önlenmesinde en yaygın yöntemin diş macunu ile temizliğin yapılması ve düzenli hekim muayenesi olduğunu ifade eden Ölmez, diş macunlarının içinde flor bulunduğundan, düzenli temizlikle diş yapısının kuvvetlendirilebileceğini ve çürüklerden korunulabileceğini vurguladı.
Yüksek çürük riski bulunan çocuklara, bebeklikten itibaren flor içerikli preparatların klinikte uygulanabildiğini anlatın Ölmez, ''Beslenme şekli uygun olmayan, geceleri anne sütü alan, bir yıldan fazla biberon kullanan ve biberonla şekerli gıda alan bebekler, ağız hijyeni uygun olmayan, ailesinde diş çürüğü hikayesi bulunan, dişlerinde beyaz leke olan, kronik olarak şeker içeren ilaç kullanmak zorunda olanlar, diş yapısı bozuk ya da süt dişlerinde çok sayıda çürük bulunan bebek-çocuklar ile bedensel-zihinsel engelli olduğu için kendisi fırçalama yapamayacak durumdaki çocuklar diş çürüğü açısından yüksek risk grubundadır'' diye konuştu.
-YÜKSEK DİŞ ÇÜRÜĞÜ RİSKİ TAŞIYAN BEBEKLERDE FLOR CİLASI-
Prof. Dr. Özlem, bebek ve çocuklarda diş çürüğü oranın ve çürük gelişmesi riskini azaltmak için çeşitli flor uygulamaları ile koruyucu yöntemlerin uygulandığını belirterek, bunların, flor tabletleri, cilalar, jeller, diş macunları, gargaralar ve cikletler şeklinde çeşitli formlarda olduğunu anlattı.
Ölmez'in verdiği bilgiye göre, flor damla ve tabletleri yüksek risk grubu çocuklarda içme suyunda flor bulunmayan bölgelerde tercih ediliyor. Flor tablerinin altı aydan itibaren uygulanması ve tabletlerin gece yatmadan önce çiğnenerek alınması gerekiyor. Flor tabletleri yutularak alındığı için ancak diş gelişimi sırasında kullanıldığında dişlerde olumlu etkisi oluyor. Haplar, belli bir oranda koruyuculuk sağlıyor, ancak tamamen diş çürüğü önlemiyor.
Florürlü diş macunlarının, bebeklerin süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte 6 yaşına kadar ebeveyn kontrolünde uygulanması öneriliyor. Bebekler için özel üretilmiş diş macunlarının, ilk iki ya da dört diş çıktığında belli belirsiz sürüntü şeklinde, arka azı dişleri çıktıktan sonra da mercimek büyüklüğünde kullanılması gerekiyor. Flor toksititesinin de tiroid bozukluğu, gelişme geriliği ve böbrek fonksiyonlarında bozukluğa yol açabileceği belirtiliyor.
Florürlü gargaralar ise fırçalamanın yapılamadığı bölgelerde çok etkili oluyor. Gargara, diş macunu ve tabletlerin kombine kullanımı sonrasında çürüklerde yaklaşık 90 azalma sağlıyor. Altı yaş üstündeki çocuklarda gargaranın, 1 dakika tutularak tükürülmesi gerekiyor.
Florürlü jeller de dişlere uzun süre temas ederek flor alımını arttırıyor. Cila şeklindeki flor, genellikle bebeklere uygulanırken, florürlü jeller altı yaşın üstündeki çocuklara yapılıyor. Yüksek çürük riskinde 4 yıl, düşük çürük riskinde 2 yıl uygulanması öneriliyor. Flor cilaları, yüksek çürük riski taşıyan bebeklerde beyaz leke lezyonlarına uygulanıyor. Cilalar, yüzde 30 oranında çürük önleyici bir etki yapıyor.
-FLORÜRLÜ CİLA NASIL UYGULANIYOR?-
Üst ön dişlerde tebeşirimsi görüntü tespit edildiğinde kullanılıyor.
Uygulama öncesinde çocukların tok ve su içmiş olarak getirilmesi isteniyor. Çocuğun başı hekimin kucağına gelecek şekilde yatırılıyor. İlk olarak diş yüzeyindeki birikintiler temizleniyor ve ardından diş yüzeyi gazlı bez yardımıyla iyice kurutuluyor. Flor cilası bir fırça yardımı ile dişlerin üzerine uygulanıyor.
Florlü jeller, dişlerin temizlenip kurulmasından sonra özel kaşıklarla doldurularak dişlerin dış yüzeylerini içine tamamen alacak şekilde çeneye yerleştiriliyor ve 4 dakika kadar bekletiliyor. Uygulama sonrasında yarım saat kadar hiçbir şey yenilip içilmemesi tavsiye ediliyor. Gün boyu yumuşak gıda öneriliyor. Fırçalama işleminin ertesi gün yapılması gerekiyor. Uygulamanın, bebeklerde ve çocuklarda altı ayda bir yaptırılması isteniyor.
-FLOR UYGULAMASI SGK TARAFINDAN ÖDENİYOR-
Risk grubunda olmayan sağlıklı bebek ve çocuklara da flor uygulaması öneriliyor. Flor uygulamasının ilk olarak, bebeğin dişinde bir çürük bulunmaması halinde tüm süt dişlerinin tamamlanmasından sonra, çürük tespiti halinde de hemen başlanılması tavsiye ediliyor.
Altı ayda bir yapılacak flor uygulaması, Sosyal Güvenlik tarafından geri ödeme kapsamında bulunuyor. Flor uygulamasının, diş hekimi tarafından klinikte yapılması gerektiği vurgulanıyor.
AA