BEBKA'dan havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayine 12 milyonluk destek

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2016 yılı Mali Destek Programı kapsamında 12 milyon liralık bütçeyle 'havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayine' hibe desteği verecek.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından açıklanan 2016 yılı Mali Destek Programı tanıtım toplantısı Almira Hotel'de gerçekleştirildi. Bu yıl 2016 yılı mali destek programı kapsamında 'havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayi' alanlarında toplam 12 milyonluk hibe verilecek. Havacılık raylı sistemler ve savunma sanayi mali destek programı kapsamında proje başvuru sahiplerine azami 600 bin lira destek verilecek. Azami süresi 12 ay olan projeler için destek oranı ise yüzde 50 olarak belirlendi. 22 Şubat itibariyle ilan edilen mali destek programı başvuru süresi 2 Mayıs'ta sona erecek.

BÖLGEDE 150 MİLYONLUK YATIRIM DESTEKLENDİ

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, tanıtım toplantısında yaptığı bilgilendirmede, BEBKA ajansı ile geçen 6 yılda proje teklif çağrılarında toplam 94 milyon TL bütçe ayrıldığını belirtti. Destek programının bu yıl daha kapsamlı devam ettiğini anlatan Tamer Değirmenci, "Bu zamana kadar BEBKA desteği ile 214'ü tamamlanan ve 56'sı devam eden toplam 270 proje desteklendi sunulan 1068 proje içinden başarılı bulunarak. Toplam hibe tutarı bu yıl hariç yaklaşık 93 milyon lira olarak gerçekleşti. Eş finansmanlarla beraber yaklaşık 150 milyon liralık yatırım bölgede desteklendi. Bu tutarların 50 milyon civarında bir tutarda Yaklaşık 143 proje ile Bursa'da gerçekleşti. Eş finansman yatırımları ile beraber 80 milyonluk yatırım hem kamu, hem özel sektör eliyle ajans projeleri vasıtasıyla hayata geçirilmiş oldu." dedi.

Bu yılki mali destek programının toplam bütçesinin 16 milyon lira olduğunu belirten Değirmenci, "Bu tutarın 12 milyon lirası havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayi mali destek programına, 4 milyon lirası da Bilecik'te faaliyet gösteren mermer sektörüne ayrıldı." diye konuştu.

Bu sene mali destek programlarında ciddi değişiklik ve yenilikler yaparak sektör ayrımına gittiklerine anlatan Değirmenci, şunları söyledi: "Havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayi mali destek programı Bursa ve Eskişehir'de Türkiye'de ki bu sektördeki önemli iki merkezi. Bizde ajans olarak bölgemizde katma değerli sektörlerin üretimdeki payının artırılması için birçok kurumla beraber çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yılki mali destek programını da bu yüksek teknoloji ve katma değerli sektörlerden üçüne ayırmayı uygun bulduk. 22 Şubat itibariyle mali destek programımızı ilan ettik."

Bu yıl ajans desteği açısından ilk defa 16 milyonun tamamının özel sektöre ayrıldığını anlatan Genel Sekreter Değirmenci, "Bu programa şahıs şirketinden, özel sektör işletmesi, anonim şirketlerden, kar amacı güden kooperatiflerden limited şirkete kadar özel sektör şirketlerinin tamamı başvurabiliyor. Bu yıl KOBİ şartını ve sınırını da bakanlığında onayıyla kaldırdık. KOBİ sınırın üzerindeki firmalarda başvurabilecekler. Ayrıca KOBİ şartının kalkmasıyla beraber yüzde 25'den fazlasına kamunun sahip olduğu veya kamunun kurduğu şirket statüsündeki kurumlarda başvurabilecek. Yani ticaret sanayi odaları, teknoloji transfer ofisleri gibi." ifadelerini kullandı.

TOPLAM BÜTÇE 12 MİLYON LİRA

Toplam bütçenin 12 milyon lira olduğunu belirten Değirmenci, "Proje başına hibe tutarı ise 600 bin lira. Destek oranımız yüzde 50 özel sektör projelerinde. Projenin alt limiti hibe tutarı da 50 bin lira. En küçük proje yaklaşık 100 bin liralık proje olacak. Yüzde 50 hibeyi sabit tutarsak en büyük proje de 1 milyon 200 bin olacak. Hibede yüzde 25 alt limit var. Yani bir projede en az yüzde 25'ini ajans desteği ile yapma şartı var. Bu durumda da en büyük projede 2 milyon 400 bin lira olabilecek. Bu rakamlara bakıldığında özellikle KOBİ'ler ve küçük işletmeler için bu kaynağın önemli bir kaynak olduğunu değerlendiriyoruz." şeklinde bilgi verdi.

Bu yıl ayrıca sektör ayrımı yapıldığı için özellikle firmanın havacılık raylı sistemler ve savunma sanayi sistemlerinde çalışması yer alması gerektiğini anlatan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, birinci hedef grubundan bu sektörlerde iş yapanların geldiğini sözlerine ekledi.

İŞE YANILGIYLA BAŞLADIK

Bursa Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu ise Bursa Eskişehir Bilecik illerinin oluşturduğu TR41 bölgesinin Türkiye'de ki 26 kalkınma ajansından biri olduğunu hatırlatırken, şu bilgileri verdi: "Bizim bölgemiz diğer bölgelerden farklılaşan bir bölge. Ben daha önce Van'dan geldim. Ajanslar kurulduğunda şöyle bir yanılgıyla başladık işe. Biz Türkiye'nin her coğrafyasında aynı anlayışla iş yapmaya başladık. Yani Van'da ki ajansla Bursa'da ki ajans aynı hibe programlarına çıkıp aynı miktarda destek vermeye çalışıyorduk. Bu, işin tabiatına da, ruhuna da uygun değildi. Ajansların kurulma felsefesi bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak, bölge içindeki iller arasında ki eş güdümü sağlamak ve bölgelerin özelliklerine uygun kalkınma planları uygulamak için kuruldu ajanslar. Ama biz yine bütüncül anlayışla işe başlarken bütün ajanslar aynı anlayışla işe başladık. Ama ben Van'dan Bursa'ya geldiğimde bunun yanlışlığını gördük. Van'da doğru olarak yaptığımız işlerin Bursa'da çok yanlış olduğunu gördüm. Van'da bir insana 100 bin lira, 50 bin lira hibe vermeniz çok önemli bir destektir. Ama Bursa'da 50 bin lira 100 bina lira hibe vermek iş değildir. Bunu acilen terk etmemiz gerekiyordu ki bu kapsamda BEBKA'yı farklılaştırmaya başladık. Artık biz TR 41 Bölgesi olarak kendi özelliklerimize göre ve şehirlerimizin stratejik hedeflerine uygun işlere destek olmamız lazım."
Cihan CİHAN
03 Mart 2016 12:15
DİĞER HABERLER