Türkiye'de okuyan yabancıların yılda bir kez ülkelerine gidiş-dönüş masraflarını devletin karşılayacağı müjdesi, öğrencilerin ayaklarını yerden kesti.
Lisans, yüksek lisans ve doktora için Türkiye'ye gelen ancak maddî imkânsızlıklar sebebiyle memleketlerine gidemeyen öğrenciler sevinçlerini Zaman'la paylaştı. Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi Endonezyalı Teuku Mahreza, iki yıldır ailesini görememiş. Yaz tatilinde bedava bilet fırsatından yararlanacağının altını çiziyor. Batı Afrika ülkesi Burundi'den yüksek lisans için İstanbul'a gelen Serges Sabimbona ise eşi ve iki çocuğunu geride bıraktığını söylüyor. Türk yetkililere teşekkür ederken, "Çocuklarımı görebileceğim. Aileme müjdeyi verdim." diyor.
Batı Afrika ülkesi Burundi'li Serges Sabimbona (35), maddi durumu iyi olmadığı için ailesini üç yıldır göremediğini anlattı. İstanbul Üniversitesi'nde okuyan Sabimbona, ailesini çok özlediğini hemen her gün sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden çocuklarının resimlerine baktığını söyledi. Ülkesine gidiş-dönüş masraflarının bin Euro'yu geçtiğini ifade eden Sabimbona, "Türk yetkililere çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımı görebileceğim. Aileme müjdeyi verdim. Onlar da Türklere duacı." diye konuştu.
Çapa Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Endonezyalı Teuku Mahreza da uçak biletleri pahalı olduğu için iki yıldır ülkesine gidemediğini kaydetti. Yaz tatilinde devletin kendilerine tanıdığı bedava bilet fırsatından yararlanacağını söyleyen Mahzera, kırık Türkçesiyle yetkililere minnettar olduğunu dile getirdi. Yine Çapa Tıp'ın birinci sınıfında okuyan Moğolistanlı Askhar Yerbol ise Türkiye'nin emeklerini boşa çıkarmayacaklarını söyledi: "Okulumuz bittikten sonra Moğolistan ile Türkiye arasında kardeşlik köprüsü kuracağız."
Yabancı öğrencilerin yılda bir kez yol masraflarının karşılanmasıyla ilgili bilgi veren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye'de yıllardır maddi imkânsızlıklar sebebiyle memleketine gidemeyen, ailesini göremeyen birçok yabancı olduğunu belirtti. Bu öğrencilerin yol masraflarının karşılanmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı'yla görüştüklerini ifade eden Yurtnaç, "Yabancı öğrencilere kendilerinin belirleyeceği zamanlarda bilet verilecek. Ayrıca olağanüstü durumlarda, memleketine gitmek isteyen öğrenciler de değerlendirme kurulu kararıyla bilet alabilecek." diye konuştu.
Bilet sadece burslu öğrencilere
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın geçen hafta müjdesini verdiği bedava bilet uygulaması, kamuoyunda yıllardır ailelerini görmeyen yabancı öğrenciler için reform niteliğinde bir karar olarak değerlendirildi. Uygulamaya göre Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrencilerin yılda bir kez memleketlerine gidiş-dönüş yol masrafları Türkiye tarafından karşılanacak. Konunun ayrıntıları henüz açıklanmadı ancak uygulamadan yaklaşık 11 bin burslu öğrencinin yararlanacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra yabancı öğrenciler için zorunlu hale getirilen sağlık sigortası primlerinde üçte iki indirime gidildi. Öğrenciler artık sağlık sigortası için 95-110 lira arası bir ücret yerine sadece 3O-40 lira ödeyecek. Ayrıca lisans, yüksek lisans ve doktora gibi farklı kategorilerde verilen burslarda da ciddi artışlar yapıldı. Resmî verilere göre Türkiye'de yaklaşık 26 bin yabancı öğrenci öğrenim görüyor.