Türkiye’ye vize uygulamayan Belarus’ta tek Türkçe konuşma yetkisi olan (kokartlı) rehber Alexandra Malsyhka, “Turistler buraya eğlenmek için değil kafalarını dinlemek için geliyorlar. Beyaz Rusya’da turistler için birçok imkan var” dedi.
Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ülkelerden biri de Belarus yani diğer adıyla Beyaz Rusya’nın Nüfusu yaklaşık 9.5 milyon. Ülkenin başkenti Minsk’te ise 2 milyon kişi yaşıyor. Türk Hava Yolları’nın haftada 4 sefer yaptığı Minsk’e Atatürk Havalimanı’ndan yaklaşık 2 saatlik bir uçuşun ardından ulaşılıyor. Ülkeye giriş sırasında uçak içinde Türk yolculara dağıtılan formları doldurmak zorundasınız. Pasaport kontrolü öncesi ise 4 Euro’luk sigorta ücreti ödemeniz gerekiyor. Kontrolden geçtikten sonra dönüş sırasında sıkıntı yaşamamak için bu evrakları kaybetmemeniz gerekiyor. Çünkü ülkeden çıkış yaparken bu evraklar sizden isteniyor. Ülkede eğitim dili Rusça. Ancak Belarusça ise ders olarak okutuluyor.
55 ÜNİVERSİTE VAR
Ülkedeki 55 üniversitenin 33 tanesi ise Minsk’ te bulunuyor. Bu okullarda ise 450 bin üniversite öğrencisi eğitim görüyor. Ülkenin yüzde 20’si ormanlık olan Belarus’ ta başta kağıt sanayinin yanı sıra tarım ve bilişim alanında da gelişmeler yaşanıyor. Örneğin dünyaca ünlü Viber ve World of Tanks’in menşeini Belarus. Bozuk paranın kullanılmadığı ülkede sağlık hizmetleri ise ücretsizdir. Turistlerin bu imkandan faydalanması için sağlık sigortası yaptırması gerekiyor.
ULAŞIM
Ülkedeki metro, tramvay, troleybüs ve otobüsler sabah 05.00 ile gece 01.00 arasında hizmet veriyor. Metro hizmeti ise sadece Minsk’te mevcut. Toplu taşıma ve taksi fiyatları Türkiye’ye oranla ise oldukça düşük. Taksi hizmeti almak için taksi durağını telefonla ulaşmanız gerekli Bunun için kaldığınız otelden veya bulunduğunu mekandan çıkmadan önce telefonla taksi söylemeniz gerekiyor.
GÜVENLİ ŞEHİR
Belarus’un önemli özelliklerinden biri kişi başı yıllık bin kilogram patatesin tüketiliyor olması Ülkede yaklaşık 500 çeşit yemeğin içinde patates bulunuyor. Patatesten tatlı ve sucukta yapılıyor. Aktif gece hayatı ile ön plana çıkan başkent Minsk’in oldukça güvenli olduğunu söylemek mümkün. Zira İçişleri Bakanlığı ülkede her ay suç nedenlerini araştırıp bunların çözümü için kalıcı çalışmalar yapıyor.
Eğlence sektörünün yanı sıra kültür turizmi için de ideal bir ülke olarak nitelendirilen Belurus’ta UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan yerler de var. Belovezhskaya Ormanı, Nesvizh Şatosu, Mir Şatosu bunlardan üçü. Bunların dışında Dudtki El Sanatları Müzesi, İkinci Dünya Savaşı Müzesi, Kafelerin bulunduğu Karl Marks caddesi, Bağımsızlık Caddesi, 500 yıllık tarihi olan Özgürlük Meydanı, Stalin Meydanı, Lenin Sokağı, Minsk’in gezilip görülecek yerler arasında.
AVRUPA'NIN EN İLGİNÇ BİNASI MİLLİ KÜTÜPHANE
Eğer Minsk’teki KGB binasının önünden geçerseniz önünde fotoğraf çektirmeyin. Avrupa’nın en ilginç 25.nci binası olan Milli Kütüphane’de ise yaklaşık 14 milyon kitap bulunuyor. Öğrenciler burada 16 yaşına kadar para ödemeden kitap alabiliyor. Konser ve sergi dışında gençler Fitness ve spor yapmak için geldiği kütüphanede ücret ödemiyor.
Ülkede tek Türkçe kokartlı, BelarusHoliday acentesi çalışanı Alexandra Malsyhka, DHA muhabirine şunları söyledi.
“Beyaz Rusya’ya gelen misafirlerimizi biz burada en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Gezi konusunda burada çok büyük imkanlar var. Minks şehrinde koskocaman parklar ve çok ferah alanlar var. Beyaz Rusya’da oksijen çok. Turistler genelde Beyaz Rusya’ya eğlenmek için güzel şehirleri gezmek için geliyorlar. Aynı zaman dünya miras listesine eklenen Nesvizh Şatosu Mir Şatosu ve Avrupa’nın en eski ormanı Belovezhskaya ve Beyaz Rusyanın mutfağı çok geniş yemekler ve popüler. Turistler buraya eğlenmek için değil kafayı dinlemek içinde geliyorlar” dedi.
DHA