Tarihinin en uzun siyasi krizini yaşayan Belçika, federal hükümet kuruncaya kadar dünyada dört diktatör devrildi.
Avrupa Birliği ve NATO'ya ev sahipliği yapan Belçika'da federal hükümet nihayet kurulabildi. Tam 541 gün sonra hükümet kurmayı başaran Belçika, tarihinin en uzun süren siyasi krizi ile boğuşurken dünya dönmeye devam etti.
DÖRT DİKTATÖR DEVRİLDİ
Arap dünyasının en uzun süre iktidarda kalan lideri Muammer Kaddafi'nin yanı sıra Tunus'ta Zeynel Abidin, Mısır'da Hüsnü Mübarek ve Yemen'de Ali Abdullah Salih halkların başlattığı Arap Baharı'yla devrildi.
iPAD PİYASADA YOKTU
Belçikalılar iPad'le hükümet müzakereleri devam ederken tanıştı. İkinci versiyonu piyasada olan İpad gibi Google-Streetview ve Xbox Kinect de Belçikalıların siyasi kriz sürerken tanıştığı teknolojik gelişmeler.
626 HAYVAN TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
Bilimsel verilere göre Belçika siyasi krizle boğuşurken dünyada 626 yeni hayvan türü keşfedildi. Çoğunluğu Papua Yeni Gine ve Filipinler'de keşfedilen türler arasında hortumlu kurbağa, insan yüzünü andıran yarasa ve kırmızı gözlü çekirge bulunuyor.
MAZOT YÜZDE 18 ZAMLANDI
Son genel seçimlerin yapıldığı 13 Haziran 2010 tarihinde dizel yakıtın fiyatı 1,23 Euro iken bu fiyat hükümetin kurulduğu dün itibariyle 1,49 Euro'ya yükseldi.
AVRUPA'DA DÖRT LİDER KOLTUĞUNDAN OLDU
Belçika hükümet kurmaya çalışırken, Avrupa'yı fena halde sarsan ekonomik krizi AB üyesi dört ülke başbakanını koltuğundan etti. İtalya'da Silvio Berlusconi, Yunanistan'da Georgos Papandreou, İrlanda'da Brian Cowen ve Portekiz'de Jose Socrates başbakanlıktan ayrılmak zorunda kaldı.
180 BİN 202 DOĞUM OLDU, 64 BİN 171 ÇİFT EVLENDİ
Birbuçuk yıl süren hükümet kurma müzakereleri süresinde yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Belçika'da 180 bin 202 bebek dünyaya gelirken, 173 bin 126 Belçikalı hayatını kaybetti. Öte yandan aynı sürede 64 bin 171 çift evlenirken, 43 bin 327 çift ise boşandı.
Federe yapılı Belçika'da bir buçuk yıl süren müzakereler neticesinde Hollandaca konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon bölgelerinden Sosyalistler, Hıristiyan Demokratlar ve Liberallerin oluşan altılı koalisyon hükümeti dün yemin ederek göreve nihayet başladı. Başbakanlık koltuğuna ise 60 yaşındaki İtalyan asıllı Valon Sosyalist Elio Di Rupo oturdu. Di Rupo, ülkenin ilk yabancı asıllı başbakanı olarak tarihe geçerken, Valonlar da 37 yıl sonra ilk kez başbakan çıkardı.