Belçika'da 2015 yılı terör, korku ve mülteci krizleriyle geçti

2015 yılı Belçikalıların hatırlamak istemediği bir yıl olarak tarih sayfalarında yerini alacak. Özellikle Paris saldırıları sonrasında Brüksel'de ilan edilen olağanüstü hal, vatandaşların uzun süre korku içerisinde yaşamasına sebep oldu. Yükseltilen terör tehdit seviyesi sebebiyle Belçikalılar sokaklarda askerlerle yaşamaya alıştı. Bunun dışında Suriye ve çevresinde yaşanan çatışmalar sebebiyle iltica eden vatandaşlar da Belçika'nın uzun süre başını ağrıttı. Bu önemli olayların yanı sıra ülke içerisinde yaşanan kurban kesim tartışmaları, 'Ermeni soykırımı' meselesi ve vergi reformu da yıl içerisinde gündemi meşgul eden başlıklar arasında yerini aldı.

17 Ocak 2015: Belçika'da askerler, 30 yıl aradan sonra tekrar sokağa indi

Fransa'daki Charlie Hebdo olaylarının ardından Belçika hükümeti 30 yıl aradan sonra askerleri yeniden devreye soktu. İlk etapta Brüksel'de bulunan Avrupa Birliği kurumlarını kontrol altına alan askerler devamında Anvers'te yaşayan Yahudilerin yaşadıkları mekanların güvenliği sağlandı.

22 Ocak 2015: İçişleri Bakanı Kur'an'ı eleştiren siyasetçiye tepki gösterdi

Federal Meclis'te Kur'an-ı Kerim'i eline alıp kürsüye çıkarak Charlie Hebdo terör saldırılarını Kur'an-ı Kerim'e bağlayan Vlaams Belang Milletvekili Filip De Winter'e, İçişleri Bakanı Jan Jambon (N-VA) sert tepki gösterdi. Jambon, Kuran'ı kutsal kabul eden bir toplum olduğunu ve De Winter'in Kuran hakkında bu şekilde konuşamaması gerektiğini söyledi.

11 Şubat 2015: İŞİD sempatizanlarını Belçika'da organize eden Fouad Belkacem'e 12 yıl hapis cezası

Fas asıllı Fouad Belkacem Sharia4Belgium örgüt lideri olmaktan ve Belçika'dan Suriye'ye savaşmaya giden gençlerin organizasyonunda rol almaktan dolayı hapis cezasına çarptırıldı. Belkacem, 12 yıl hapis ile birlikte 5 bin Euro da para cezasına çarptırıldı.

2 Nisan 2015: Sosyalistlerin önde gelen siyasetçisi Steve Stevaert intihar etti

Limburg'un eski valisi ve Sp.a Partisi'nin en önemli isimlerinden biri olan Steve Stevaert'ın ölümü Belçika'da şok etkisi yarattı. Cesedi kanalda bulunan ve intihar ettiği ortaya çıkan Stevaert, birçok Belçikalı'nın sevdiği bir isim olmakla birlikte, Türk toplumuna da oldukça yakın bir isimdi.

24 Nisan 2015: Ermeni 'soykırımı' tartışmaları Belçika gündemini meşgul etti

Belçika Federal Meclisi 'Ermeni soykırımın 100. yılını anma' tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Meclis'in kararında 1915 olayları "soykırım" olarak yer almazken, Belçika hükümetine de sadece sözde 'Ermeni soykırımının 100. yılını anma etkinliklerine katılma' çağrısı yapıldı. Oylamaya katılan bütün Türk asıllı vekiller ise tasarıyı destekledi.

28 Mayıs 2015: N-VA 2020 yılında helal kesimi tamamen yasaklamak istiyor

Zaman Belçika'nın hükümete yakın kaynaklardan aldığı bilgiler doğrultusunda Flaman Hükümeti Hayvan Refahından Sorumlu Bakanı Ben Weyts'in 2020 yılına kadar dini usullere göre kesimleri tamamen yasaklamak istediği ortaya çıktı. Yayınladığımız bu haber sonrasında ise Bakan Weyts katıldığı canlı yayında haberi teyit etti.

29 Mayıs 2015: Mahinur Özdemir 'soykırım' yoktur dedi, partisi ihraç etti

Brüksel Meclisi milletvekili Mahinur Özdemir, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımadığı için partisi tarafından ihraç edildi. 33 yaşındaki Özdemir, 2004 yılından beri Frankofon Hristiyan Partisi (cdH) üyesi idi. Türkiye'de de Özdemir'in ihracına ilişkin Kadın ve Demokrasi derneği (KADEM) tarafından organize edilen gösteriyle Belçika protesto edildi. Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen eyleme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı.

5 Haziran 2015: AA Gent, 115 yıllık tarihinde ilk kez şampiyon oldu

Belçika birinci liginde AA Gent 115 yıllık tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Gent, playoffların bitmesine bir hafta kala kendi seyircisi karşısında Standaard Liege'i mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etti. Gent, başarılarını ikiye katlayarak Şampiyonlar Liginde'de bir üst tura çıkmayı başardı.

6 Haziran 2015: 'Dünyanın Renkleri' Brüksel'de buluştu

13. Dil ve Kültür Festivali'nin kapanış töreni Brüksel'de gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Salonu yaklaşık 7 bin kişi doldururken, Belçika Başbakanı Charles Michel, Federal Meclis Başkanı Siegfried Bracke, Avrupa Konseyi eski Başkanı Herman Van Rompuy gibi isimler de salonda yerlerini alan isimler arasındaydı. Programa, Başbakan Michel'in, "sizleri Belçika'da ağırlamaktan gurur duyuyorum" cümleleri ise damga vurdu.

3 Eylül 2015: Mülteciler Belçika'ya akın etti, hayırseverler yardıma koştu

Suriye ve Irak'ta yaşanan iç çatışmalar sebebiyle ülkeyi terk eden mülteciler Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geldiler. İlk defa bu kadar mülteciyi birden karşılayan Belçika, ilk aşamada yer tahsis etmekte güçlük çekti. Mülteciler bakanlığın önünde uzun kuyruklar oluştururken, parklara da çadır kurdular. Duyarlı vatandaşlar ise kamp merkezinde yardım seferberliği başlattı.

10 Ekim 2015: Belçika Federal hükümeti vergi reformunda anlaştı

Belçika Federal Hükümeti uzun süren tartışmalar sonrasında vergi reformunda anlaşmaya vardı. İşveren ve patron katkı payları düştü, istihdamı canlandırma adına vergi muafiyetleri getirildi. Maaşlar için verilen ortalama 100 Euro net zam, tüketici vergileri ve yolsuzlukla mücadeleden çıkarılacak. Alkole, motorine (diesel), şekerli içeceklere ve tütüne bu kapsamda ise zam yapılacak.

16 Ekim 2015: Europalia Türkiye Kültür ve Sanat Festivali Brüksel'de başladı

Avrupa'nın en prestijli festivallerinden biri olan ve iki yılda bir düzenlenen Europalia sanat festivalinin konuk ülkesi bu yıl Türkiye oldu. Festival açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Belçika Kralı Filip gerçekleştirdi. Festival kapsamında 400'e yakın etkinliğin düzenlenmesi öngörülüyor.

1 Kasım 2015: Belçikalı Türkler yine AK Parti dedi

1 Kasım seçimlerinde AK Parti, 7 Haziran'da olduğu gibi Belçika'da yine birinci parti çıktı. AK Parti sandıklarının tamamının açılması sonrasında yüzde 69,4'lük oy oranına ulaştı. İkinci parti ile yüzde 11,29 ile HDP oldu.

13 Kasım 2015: Paris saldırılarında Belçikalı Türk Elif Doğan hayatını kaybetti

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen terör olaylarında Belçika'da doğup büyüyen Türk asıllı Elif Doğan hayatını kaybetti. 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris terör saldırılarından iki hafta sonra Fransız hükümeti cenazeyi Belçika'ya teslim etti. Belçika'nın Liege şehrinde son yolculuğuna uğranan Doğan, cenaze namazın kılınmasının ardından ailesi ve yakınları tarafından dualar ile uğurlandı.

21 Kasım 2015: Brüksel'de olağanüstü hal ilan edildi

Terör tehdit seviyesinin Brüksel'de en üst seviyeye çıkarılmasının ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Paris'te terör saldırıları düzenleyen üç kardeşten biri olan terörist Salah Abdeslam'ın Brüksel'de olduğu ve olağanüstü hâlin bu sebeple ilan edildiği öne sürüldü.

29 Kasım 2015: Brüksel'de Tarihi AB-Türkiye Zirvesi gerçekleşti

29 Kasım'da 11 yıl sonra ilk kez Türkiye bir AB zirvesine davet edildi. 'Mülteci krizi' sebebiyle zirveye davet edilen Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil etti. Yapılan görüşmelerde Türk vatandaşları için vize serbestisinin sağlanması talebi öne çıkan en önemli gündem maddesi oldu.

30 Kasım 2015: Eleştirisel yayın yapan radyo programı baskılar sonucu kaldırıldı

Brüksel'de yayın yapan Gold FM radyosunda program yapan Kenan Erer'in işine 'eleştirel yayınlar' yaptığı gerekçesiyle son verildi. İstanbul'daki Gezi olaylarından bu yana Türkiye'deki tartışmalı uygulamaları 'Karganın Kahvaltısı' programında gündeme taşımaya çalışan Erer, son yayınını yaparak dinleyicilerine veda etti. CİHAN
31 Aralık 2015 12:54
DİĞER HABERLER