Belçika'da kurban kesimine uyuşturma şartı getirildi

Belçika'da kurban kesimine uyuşturma şartı getirildi
Belçika'nın Flaman Hükümeti, Kurban Bayramı için kurulan geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getirdi. Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Hayvan Refahından Sorumlu Bakan Ben Weyts, sadece resmi mezbahalarda dini kesime izin veren Avrupa Yönetmeliği ışığında bu kararı aldıklarını söyledi.

Uzun süredir tartışmalara sebep olan geçici kesimhanelerde 'uyuşturma' şartı, bugün Flaman Hükümeti Bakanlar Kurulu'nun ardından netlik kazandı. Belçika'nın Flaman Bölgesi'nde 2015 yılı itibariyle Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların kesimden önce uyuşturulması zorunlu hale getirildi.

Hayvan Haklarını Koruma Örgütü (GAIA) geçtiğimiz sene geçici kesimhanelerde şoksuz kesimin Avrupa Birliği Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu iddia etmiş ve bu konuda adım atılmaması durumunda Flaman Hükümeti'ne karşı yasal girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Bunun üzerini N-VA'lı Bakan Ben Weyts geçici kesimhanelerde hayvanların uyuşturulmadan kesimini yasaklayacağını açıklayarak tartışmalara sebep olmuştu. Konunun çözümü için birçok kez Belçika Müslüman Yönetimi ile bir araya gelen Bakan Weyts, uyuşturulmadan kesim üzerinde ısrar eden Müslüman toplumu ile uzlaşamadı.

Taslak kararda Weyts'in 2020 yılına kadar Flaman Bölgesi'nde dini kesimi tamamen yasaklamak istediği ortaya çıkmıştı. Hükümet'e yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre koalisyon ortakları Flaman Liberalller (Open-VLD) ve Hristiyan Demokratlar CD&V, Bakan Weyts'in bu teklifine itiraz ederek uyuşturma şartının sadece geçici kesimhanelerde uygulanabileceğini belirtti.

Flaman Bölgesi Milletvekili Güler Turan (sp.a) Bakan Weyts'in tek taraflı karar almasının üzücü olduğunu ifade etti. Turan, "Müslüman toplumundan onay alınmadan tek taraflı bir karar alınması çok üzücü. İnsan haklarını gözetmeden hem de Müslüman toplumun kutsal bayramı göz önünde bulundurulmadan alınmış bir karar. Belediyeler Kurban Bayramı'na yıllardır iyi bir şekilde hazırlıklar yaptılar ve eylül ayında Kurban Bayramı bu vesileyle Müslümanların elinden alındı. Toplumun huzurlu bir şekilde yaşaması için uygun bir karar olduğunu zannetmiyorum." şeklinde konuştu.

Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar, alternatif yollar aradıklarını ve geçici kesimhane statüsünü tanınmış kesimhaneye çevireceklerini duyurdu. Çağlar, "Bakan Weyts'in en azından geçiş dönemi sağlamaması üzücü. Bakanın kararı önümüzdeki Kurban Bayramı'nda uygulanacağını söyledi. Geçici kesimhanelerde bu yasak geçerli; ama normal tanınmış kesimhanelerde böyle bir yasak yok. Biz Genk Belediyesi olarak geçici kesimhanenin statüsünü değiştirip normal kalıcı kesimhane statüsüne kavuşturulması yönünde hazırlıkları yapıyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN
29 Mayıs 2015 20:59
DİĞER HABERLER