Suriyeliler'e vatandaşlık verilmesi seçimlerdeki oy dağılımını derinden etkileyecek. Kayıtlı 3 milyon Suriyeli'den 18 yaşın üzerindeki 2 milyon kişi vatandaşlık aldıktan bir yıl sonra oy kullanabilecek. Suriyeliler’in yoğun olarak yaşadığı Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep gibi büyük şehirlerde dengeler değişecek. Özellikle belediye seçimlerinde AK Parti'nin eli güçlenecek.
Türkiye'de kayıtlı 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verilmesi seçimlerin seyrini de değiştirecek. Suriyeliler vatandaşlık aldıktan 1 yıl sonra Türkiye'deki seçimlerde oy kullanacak.
Suriyeli mültecilerin yaklaşık 2 milyonu 18 yaşın üstünde olduğu için sandığa gidebilecekler. Bu durum dengeleri değiştirebilecek. Bazı illerde vekil sayısı artacak. Yerel seçimlerde de Suriyeliler'in oy rengi belediye başkanını belirleyecek.
ŞANLIURFA'DA HDP ETKİSİ AZALACAK
Sığınmacı sayısının 300 binin üzerinde olduğu şehirlerde Suriyeliler hem milletvekilliği hem de belediye başkanlığı seçimlerinin sonucuna yüzde 100 etki yapacak. 31 Mart 2016 verilerine göre 401 bin 68 Suriyelinin yaşadığı Şanlıurfa'nın 12 olan milletvekili sayısı yükselecek. AK Parti ile HDP arasında geçen seçim yarışında AK Parti daha da güçlenecek. Suriyeli seçmenlerin tercihiyle Urfa'dan 9 milletvekili kazanan AK Parti bu rakamı yukarılara taşıyacak. 3 milletvekili kazanan HDP'nin ise azalacağı tahmin ediliyor.
İSTANBUL'UN VEKİL SAYISI ARTACAK
394 bin 556 Suriyeli'nin yaşadığı İstanbul'dan, TBMM'ye gönderilen milletvekili sayısı artacak. Şu anda 88 milletvekili çıkaran İstanbul'da Suriyeli seçmen sayısının 100 bin olması halinde 89 milletvekili çıkaracak.
HATAY'DA DENGELER ALT ÜST
386 bin 77 sığınmacının yaşadığı Hatay'da küçük oy farklarıyla partiler arasında gidip gelen milletvekili sayısı AK Parti lehine geçecek. AK Parti'nin 5, CHP'nin 4, MHP'nin 1 milletvekili çıkardığı şehirde, Suriyeli seçmenin tercihiyle dengeler altüst olacak.
GAZİANTEP'TE 325 BİN SURİYELİ
325 bin 140 Suriyeli'nin yaşadığı Gaziantep'te de sandık sonuçları derinden etkilenecek. 18 yaşın üzerinde 200 bine yakın Suriyelinin yaşadığı Antep'in 12 olan vekil sayısı 13'e çıkacak. AK Parti'nin güçlü olduğu şehirde yeni milletvekilini de alabileceği hesaplanıyor.
DİYARBAKIR VE MARDİN KRİTİK
Kürt seçmenin yoğunlukta olduğu Diyarbakır ve Mardin'deki Suriyeli sayısı ise kritik eşikte bulunuyor. HDP'nin kalesi Diyarbakır'da 30 bine ulaşan Suriyelinin 20 bini oy kullanabilecek. Bu oyların rengi hem belediye seçimlerini hem de partilerin aldığı milletvekili sayılarını değiştirecek. Yine HDP'nin en güçlü olduğu şehirlerden Mardin'de kayıtlı Suriyeli nüfusu 97 bin 759. Suriyelilerin vereceği oyların HDP'nin TBMM'ye gönderdiği vekil sayısını düşürebileceği hesaplanıyor.
İZMİR VE ANKARA'DA KÜÇÜK ETKİ
Ankara ve İzmir'de ise Suriyelilerin etkisi sınırlı olacak. Ankara'daki 59 bin 267 sığınmacının oturduğu seçim bölgesi sandığa etki edecek. Sığınmacılar Çankaya'nın bulunduğu 1. bölgede yoğunluktaysa CHP'nin gücünü kırma ihtimali olacak. 90 bin 607 Suriyelinin hesaplandığı İzmir'de de seçim bölgesine göre partilerin kazandığı oy değişecek.
KİLİS'İN VEKİL SAYISI ARTACAK
Seçim sonuçlarının en çok değişeceği şehirlerden biri de 130 bin nüfuslu Kilis olacak. 129 bin 211 Suriyelinin ikamet ettiği Kilis'in 2 olan milletvekili sayısı 3'e çıkacak. Belediye başkanlığı seçimlerinde de sığınmacıların tercihi sonucu değiştirecek.
OSMANİYE'DE 40 BİN SURİYELİ
Meclis'e 4 milletvekili gönderen Osmaniye'de 40 bin Suriyeli göçmen yaşıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte 2 milletvekili çıkarabilen MHP'nin, Suriyeliler'in oylarını alamaması halinde 1 milletvekilini daha kaybetme ihtimali bulunuyor.
MARAŞ, BURSA VE KONYA EŞİKTE
Nüfus içindeki Suriyelilerin oranına göre sandık sonucuna etkide kritik eşikte bulunan diğer şehirler ise şöyle: Bursa 96 bin 155, Kahramanmaraş 84 bin 100, Konya 68 bin, Kayseri 49 bin, Adıyaman 24 bin 247.
VEKİL SAYISI DÜŞEBİLECEK İLLER
Suriyeli seçmenlerin etkisiyle milletvekili sayısı artacak illerin yanı sıra düşme tehlikesiyle karşı karşıya olan şehirler de var. 27 Suriyelinin yaşadığı Bartın, 30 sığınmacının bulunduğu Bayburt ilk sırada yer alıyor. Yine Artvin 38, Ardahan 61, Sinop 63 Suriyeli ile genel ortalamanın çok altında kalıyor.
ADANA VE MERSİN'DE SURİYELİLER'İN OYLARI BELİRLEYİCİ OLACAK
Genel ve yerel seçimlerde Suriyeli seçmenlerin oyunun kritik olacağı şehirler arasında 150 bin 108 sığınmacının yaşadığı Adana da yer alıyor. Belediye başkanının 10 bin oyla değiştiği şehirde Suriyelilerin tercihi partiyi belirleyecek. Yine 138 bin kayıtlı Suriyelinin bulunduğu Mersin'de de belediye başkanının seçilmesinde sığınmacıların oyları belirleyici olacak. Sığınmacılar, 4 AK Parti, 4 CHP, 2 MHP ve 1 HDP'nin milletvekili çıkardığı Mersin'de sandalye aritmetiğini de değiştirecek.
REFERANDUMLA SORALIM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriyeliler konusunda “Biz almayalım da Avrupalılar mı alsın?” açıklamaları tiyatrovari resmen. Zaten Hükümet, Suriyelileri Avrupa'ya göndermemek ve Türkiye'de tutmak için 3 milyar Euro'nun peşinde dilencilik yaptı. Erdoğan “Parayı vermezseniz Suriyelileri Avrupaya gönderirim” demişti. Suriyelilerin vatandaş olup olmayacağını halka soralım o zaman. Referandum yapalım millet iradesine güvenelim. Kendilerine yakın Suriyelileri vatandaş yapacakları şüphesi var. Doğu ve Güneydoğu illerinde bu Suriyeliler konuşlandırılacak. AKP'nin kritik olduğu yerlere oylarının devşirme olacağı yerlere Suriyelileri yerleştirilecek. Seçime göre tasnif ve eleme yapılacağı aşikar. En yakın seçimden önce Suriyelileri belirli yerlere yerleştirecek.
SURiYELi SEÇMENiN AKP'YE KATKISI OLACAK
Metropoll Araştırma Şirketi Sahibi Prof. Dr. Özer Sencar: Vatandaşlık verilen Suriyeliler bulundukları yerlerde oy vereceklerse elbette seçimi etkileyecektir. Sandığın sonucuna tesiri olacaktır. Suriyeliler içinde Kürt seçmenin HDP'ye katkısı olur. Ama genellikle iktidara katkısı olacaktır. Vatandaşlığı AKP iktidarı verdiği için AKP'ye sempati oluşacaktır.
OTORİTER REJiM YÖNTEMLERi
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Ortaya koyulan tavır, Avrupa Birliği'ni ‘Otobüslere bindirip göndeririz' diye tehdit tavrının, dışarda mültecileri bir koz ve silah olarak kullanma eğiliminin iç politikada da benzer yaklaşımla tekrarlanmasıdır. Asıl niyet seçim hesapları, referandum planları, beledeyilerde kritik şehirleri kazanmak, milletvekili sayısı ile dengeleri değiştirme arayışıdır. Vatandaşlık verilen Suriyelilerin Alevilerin ve Kürtlerin yaşadığı şehirlere yerleştirilmesi otoriter rejimlerin tarihte kullandığı yöntemler. Burada niyet Suriyelilere insani yaşam koşulları sunmaksa vatandaşlıktan önce mülteci statüsünü engelleyen coğrafi çekinceyi kaldırmalı Türkiye. Zaten mülteci statüsünü tanıdığınızda nitelikli iş gücünü de çalıştırabiliyorsunuz.