Belediye, Dicle'yi kirleten kum ocağını kapattı

Belediye, Dicle'yi kirleten kum ocağını kapattı
DİYARBAKIR (CİHAN)- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Dicle Nehri üzerine kurulan, nehrin ekosistemine, yatağına ve canlılara zarar veren kum ocaklarıyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. Belediye ekipleri bu kapsamda Bismil'deki kum ocağını kapattı. Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürü Remzi Akgül, kum ocaklarının ruhsat süresinin dolmasıyla birlikte kapatma işlemlerinin süreceğini açıkladı.

Dicle Nehri'ni kirlettiği tespit edilen 30 kum ocağından biri olan, Bismil Ulutürk Mahallesi Köseli mevkiindeki kum ocağı, ruhsat süresi dolunca belediye ekipleri tarafından yıkılarak, faaliyetine son verildi. Kum ocaklarının genel işleyişi ve yıkımlarla ilgili bilgi veren Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürü Remzi Akgül, suyun insan yaşamı üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğunu söyledi. Dicle Nehri'nin tarihsel olarak çok değerli bir nehir olduğunun altını çizen Akgül, Dicle Vadisi ve içinde yaşayan endemik türlerin korunmasının gelecek açısından önemli olduğunu belirtti. Dicle Nehri'nin korunmasının herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Akgül, nehir üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarının ekosisteme ve endemik türlere çok büyük zararlar verdiğini kaydetti. Kum ocaklarının suyun kirlenmesinde etkilerinin bulunduğu bilgisini veren Akgül, ocakların nehrin suyunda bakteri oluşturduğunu bildirdi. Bu sebeplerden dolayı nehir üzerinde çalışma yapan kum ocaklarının bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Akgül, bunun kentin geleceği, ekosistemin devamı ve canlıların yaşamı için zorunlu olduğunu ifade etti.

Halen 30 kum ocağı şirketinin nehir çevresinde faaliyetlerine devam ettiğini belirten Akgül, 2013 yılında Bakanlık nezdinde yaptıkları çalışmadan sonra nehir üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarına belirli kısıtlamalar getirdiklerini söyledi. Yeni ruhsatların verilmediğini ileten Akgül, faaliyet yürüten kum ocaklarının denetimlerini de sıklaştırdıklarını kaydetti. Ruhsat süresi dolan şirketlerin faaliyetlerine son verdiklerini dile getiren Akgül, şirketin kurulu olduğu alanı boşaltmasından sonra rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını belirtti.

RUHSATLARI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİYOR

Dicle Nehri üzerinde bulunan kum ocaklarının ruhsatlarının Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini kaydeden Akgül, "Ruhsatları daha önce İl Özel İdare veriyordu. Şu an Yatırım İzleme Başkanlığı üzerinden bu çalışma yürütülüyor. Belediyeler olarak sadece maden ruhsatı sınırları dışında kalan alanların işletmelerine ruhsatlandırma yapıp müdahil olabiliyorduk. Bizim bunlara müdahale edememe durumumuz müdürlük üzerinden aldıkları ruhsattan kaynaklanıyor." bilgisini verdi.

Dicle Nehri'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dere statüsüne alındığını belirten Akgül, nehrin tanımı ve kıyı kenar çizgilerinin belirlenmesi durumunda kum ocaklarının ruhsat alamayacaklarının altını çizdi. Nehrin tekrar eski statüsüne kavuşması için belediye olarak çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Akgül, sorunun çözümü için ilgili bakanlık üzerinde girişimlerinin devam ettiğini söyledi.

'AGREGA BAZALT TAŞINDAN DA ELDE EDİLEBİLİR'

Nehirler ve dereler dışında inşaat malzemesinde kullanılan agregaların bazalt taşlarından da elde edilebildiğine dikkat çeken Akgül, kentte birçok bölgede agregaların bulunduğu bilgisini aktardı. Bazalttan üretilecek inşaat malzemelerinin nehir ve derelerden elde edilen kumlardan daha kaliteli olduğunu bildiren Akgül, "Bazalt nehirden çıkarılan kuma göre daha dayanıklıdır. Çevreye verilecek olan zararlarda minimuma iner. Özellikle Dicle Nehri'nin gelecek nesillere aktarılması konusunda da bazalt kullanımı yaygınlaşmalıdır." dedi. CİHAN
01 Nisan 2015 17:29
DİĞER HABERLER