Belediye Eş Başkanı Olan: Bitlis'i dünyaya tanıtacağız

Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Olan, hayata geçirecekleri projelerle 7 bin yıllık bir geçmişi bulunan Bitlis'i dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2015 yılı Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (KÖAP03) kapsamında Bitlis Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı tarafından başvurusu yapılan ve desteklenmeye hak kazanan Bitlis Kalesi ve çevresindeki işyerlerinin kaplama ve ışıklandırılması proje için imzalar atıldı.

Proje ile UNESCO tarafından kırılgan miras olarak tanımlanabilecek nitelikte olan Bitlis Kalesi ve Çarşısı'nın restore edilerek daha etkin şekilde korunması, gerçekte bu varlıkların toplumsal kalkınmanın temelleri olduğu gerçeğinin uluslararası ve ulusal farkındalığını oluşturması, rölöve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenlemesi, altyapı projelerini hazırlayıp uygulama işini tamamlayarak halkın ortak kullanımına açık, nitelikli ve sağlıklı kentsel mekanların geliştirilmesi ile yurttaşların kentsel yaşam kalitelerinin artırılmasının sağlanmasını amaçlanıyor. Bitlis İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün ve İl Özel İdaresi'nin ortak olduğu ve DAKA'nın yüzde 70 hibe desteğiyle toplam bütçesi 3 milyon 630 bin TL olan projenin 24 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile ilgili DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ile hazırlanan proje sözleşmesini imzalayan Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan, kentin 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek, "Biz göreve gelmeden önce Bitlis'in tarih ve kültürel kimliklerini ön plana çıkarmayı önümüze koyduk ve çalışmalarımızı bu yönde yaptık. Bitlis'in tarihini dünyaya tanıtacağız." dedi.

Bitlis'in 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve farklı kültür, inanç, kimlik ve etnik kökenlilerin yaşadığı bir kent olduğunu belirterek, "Bizler, bu kentin tarihini değerlerini maalesef koruyamadık. Sahip çıkamadığımız bu miras her gün kaybolmaya yüz tuttu. Biz göreve gelmeden önce Bitlis'in tarih ve kültürel kimliklerini ön plana çıkarmayı önümüze koyduk ve çalışmalarımızı bu yönde yaptık" diye konuştu.

Bitlis Kalesi ve Bitlis çarşısı UNESCO tarafından kırılgan miras olarak kabul edilebileceğini düşündüklerinden dolayı çalışmalar yürüttüklerini belirten Olan, "Halkımıza, kaybolmaya yüz tutmuş kentimizin kimliğini, inançlarını, farklılıklarını ön plana çıkaracağız. Projeyle birlikte kent merkezindeki esnaflarımız turizm ve ekonomik kazanç anlamında katkı sağlanacak. Kale altı çevresindeki 128 işyeri için iyileştirilmesi için önümüzdeki aylarda çalışmalara başlanacak. Bu kapsamda iş yerlerinin çatı kısmı ve ön cephesinde kalenin restorasyona uygun bir şekilde kaplama yapılarak, kalede de ışıklandırma yapılacak. Kentin sorunlarının çözümü konusunda birçok çalışmanın yapıldı ve hala devam eden çalışmalarımız bulunuyor. Projenin bitmesinin ardından kente gelen turistler kenttin 7 bin yıllık tarihinden memnun kalarak ayrılacaklar. Projenin 24 ay içerisinde bitimini planlanıyor ancak çalışmaları hızlı bir şekilde yürüterek, yaz ayı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Bitlis'in tarihi dokusunu dünyaya tanıtmak için mücadele edeceğiz. Bu anlamda projeye katkısı olan tüm kesimlere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. CİHAN
02 Şubat 2016 10:59
DİĞER HABERLER