Belediyeler, asansör denetim gelirlerinden yüzde 10 pay alacak

Halk arasında kırmızı ve yeşil etiket olarak adlandırılan asansörlerin işletme, bakım, periyodik muayeneleri ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Vatandaşın her yıl denetimler için ödeme yaptığı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca belirlenen muayene kuruluşları, gelirlerinden yüzde 10'luk payı belediyelere verecek.

Kayseri Ticaret Odası'nın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda asansör sektöründeki sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıda asansör sektörü ile ilgili son düzenlemeler hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere bilgi verdi.

Genel Müdür Muhsin Dere, çok fazla olduğu gerekçesiyle şikayet konusu olan kırmızı etikette yeni düzenlemeler yaptıklarını ve 50 civarında olan kırmızı etiket konusunu 30'a düşürdüklerini açıkladı. Dere, şu bilgileri verdi: "Kırmızı etikette yeni düzenlemeler de oldu. 50 civarında kırmızı etiket konusu vardı. Asansör işletme bakım periyodik muayene yönetmeliğindeki tebliği ekindeki listemizi azalttık. Can ve mal güvenliği konusunda risk olan konuları kırmızı etiket yaptık. Üzerinde tartışılabilir. Kimine göre can güvenliği ile ilgili olabiliyor ama bazılarına göre olmuyor. Biz 30 civarında kırmızı etiket listesi oluşturduk. Kontrol listemizi revize ettik. Kırmızı etiket konularını düşürmeye çalışıyoruz. Ama gerçekten riskli bir asansör söz konusu ise belediye ve ilgili kuruluşlara bu asansörü kapatmalarını uyarıyoruz."

HER MUAYENE KURULUŞU KEYFİ ÜCRET BELİRLEMEYECEK

"Asansör işletme bakım periyodik muayenelerinde taban ve tavan ücretler belirlendi." diyen Genel Müdür Muhsin Dere, "Her muayene kuruluşu keyfi ücret belirlemeyecek. Asansörlerin kat ve durak sayısına göre belirlenen fiyat uygulanacak. Belediyeler açısından kolaylık oldu. Yüzde 10'a kadar belediyelere pay alma hakkı getirildi. Muayene kuruluşları elde ettiği gelirlerden yüzde 10 kadar payı belediyelere aktaracak. Muayene kuruluşlarımızdan belediyelerimizin herhangi bir talebi olmasının da önüne geçtik. Gelirde belli olsun dedik. Bir başka kalemde talep olmasın istedik" ifadelerini kullandı.

DENETLENEN ASANSÖR 30 GÜN KULLANIMA AÇIK KALABİLECEK

Muhsin Dere, kendilerine gelen bazı şikayet konuları olduğunu ve bununla ilgili de düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Asansörlerin kırmızı etiket almasından sonra kapatılmasının sorun olduğuna dikkat çeken Dere, "Bu nedenle bina yöneticilerine yükümlülük getirdik. 30 gün içinde eksikliklerin giderilmesi ve yetkili idare ile yazışma olmadan, asansörü kapatmadan düzeltilmesi şartı getirdik. Artık 30 gün asansör açık kalacak." dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE BİN 367 BELEDİYE VAR

Türkiye genelinde yerel yönetimlerle ilgili yapılan yasal düzenleme sonrasında belediye sayısı bin 367 olarak belirlendi. Bakanlığın asansör denetimi ile ilgili yetki verdiği muayene kuruluşları ile ilgili şu ana kadar birçok belediye protokol imzaladı. Protokol imzalamayan belediye sayısı 144. Belediyelerin yıl sonuna kadar muayene kuruluşları ile protokol imzalaması bekleniyor.
CİHAN
17 Kasım 2015 10:01
DİĞER HABERLER