Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıl dönümü kutlamaları yüzbinlerce kişinin katıldığı törenler eşliğinde renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikler kapsamında bin parçadan oluşan sembolik duvar bir kez daha yıkılarak dünyaya ortak barış mesajları verildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton olmak üzere yaklaşık 30 hükümet ve devlet başkanı 350 çocuk eşliğinde Berlin'in simgesi olan Brandenburg Kapısı'ndan doğudan batıya geçti.
Berlin Eyalet Başkanı Klaus Wowereit açılış konuşmasını bu duvarın yıkılmasını mümkün kılan insan hakları temsilcileri ve müttefik güçlerin temsilcilerini selamlayarak başladı. Wowereit duvar kurbanlarını anarak, "Sizleri hiç bir zaman unutmayacağız. Bugün o günleri anarak temsili duvarları yeniden yıkacağız. Dünyanın değişik ülkelerinde hazırlanan bu duvar parçaları bugün domino gibi yıkılacak." dedi. Wowereit, "71 yıl önce bu gece sinagoglar yanmıştı. Bu günü de unutmamalı, bunun bir kere daha tekrarlanmasına izin vermemeliyiz." diyerek şöyle tamamladı: "ABD, Fransa ve İngiltere'nin yardımı olmasaydı Batı Berlin yaşayamazdı. Mihail Gorbaşov hoş geldiniz, sizsiz de bugün gerçekleşmezdi. Bizim hürriyetimize hepinize borçluyuz. Batı ve doğudaki insanlarımızın 20 yıl içindeki faaliyetleri takdire şayandır. Dünyadaki tüm duvarların yıkılması, kafalardaki ve beton duvarların yıkılması için el ele verelim."
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Berlinlilere seslenerek, "O gün dünyadaki gözlerin Berlin'e çevrildiği gündü. Siz dünyayı değiştirdiniz. Almanlar ve Fransızlar geçen yüz yılda biz iki kez karşı karşıya geldi. Şimdi ise beraber olarak dünyadaki insanları, halkları, devletleri birbirinden ayıran duvarları yıkmak için işbirliği yapıyoruz. Biz kardeşiz, biz Berliniz." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise konuşmasına, "Bu gecede sizinle olmaktan sevinçliyim. Bölünmemiş, bir olan Berlin'de." diye başlayarak şöyle devam etti: "Küresel ekonomik kriz ortamında bugün önemli. O duvar sadece bir ülkeyi değil, Avrupa'yı bölüyordu. Bu değişiklik Avrupa'da gelişmesini beraberinde getirdi. Demiz Perde kaldırılmıştı. SSCB ve DDR yok bugün. Ama o günlerde o ülkede yaşayan insanlar hala var. Hem Rusya'da ve Almanya'da insanlar değişiklik geçirdi. İnsanların birleşmesi lazım, ekonomik krizi ve terörü yenmek için."
İngiltere Başbakanı Gordon Brown de Berlinlileri överek, "Tüm dünya sizinle gurur duyuyor. Siz dünyanın yarısına hakim olan bir sistemi çökerttiniz. Hürriyetin tadını alan bir milletten kimse hürriyetini elinden alamaz. Siz herkese inanması güç olan şeyi olabileceğini kanıtladınız. Berlin halkına teşekkür ederiz." dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Başkan Barack Obama'nın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "20 yıl önce dünya yeni sabaha merhaba demişti. 250 bin saatlik uçuş ile Berlin ayakta kalması, Danzig'deki işçi ayaklanması, Baltık ülkelerinin azmi, Prag'daki gelişmeler ve iki Almanya'daki insanların bir olmasını hiç bir zaman unutmayız. O gece Berlinlilerin hareketi yeni dünyanın doğmasına vesile oldu. Şimdi ise tüm insanların hür olması için işbirliği yapmalı, bir olmalıyız."
ABD Başkanı Barack Obama ise Berlin'e gönderdiği görüntülü mesajında bu gece orada bulunamadığı için üzüntülerini dile getirerek, insanların hürriyete inanmaları gerektiğine dikkat çekti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Bugün Almanya'nın şanslı günüydü. Bir halkı ve bir kıtayı ikiye bölen duvar 20 yıl önce yıkılmıştı. Benim için en mutlu günlerimden biriydi. İki dünyayı ikiye bölen duvar yıkılmış, soğuk savaş sona ermişti." diye konuşmasını başladı. Merkel, Almanlar için 9 Kasım'ın tarihte bir kara leke ile hatırlandığının altını çizerek, 71 yıl önce Almanya'daki Yahudilere saldırılan gün olduğunu belirtti. Merkel, hürriyetsiz demokrasinin, çeşitlilik ve hoşgörünün mümkün olmadığını söyledi. "Bu gece hürriyet bayramı." diyen Merkel, sözlerini şöyle tamamladı: "DDR'deki insanlar hayatları pahasına sokağa dökülmüştü. Ve diğer ülkelerdeki insan hakları temsilciler ve Mihail Gorbaçev'a şükranlarımı iletirim. Ayıraca Helmut Kohl ve o zamanki Dışişleri Bakanı Hans-Dietrcih Gentscher'e da. Ayrıca o gecenin mümkün olması herkese teşekkürler. Ayrıca 21. yüzyılda insan hakları, refahı için beraber olmalıyız."
Daha sonra domino şeklinde dizilen duvarların yıkılmasıyla başlayan kutlamalara yüz binlerce Almanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen binlerce kişi de iştirak etti. Sembolik duvarları ilk itekleyenler ise Polonya'nın eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa ve Macaristan'ın eski Başbakanı Miklos Nemeth oldu. Şenliklerin ardından Başbakan Merkel ve eşi dünya liderlerini akşam yemeğinde misafir etti. (CİHAN)