Berlin'in en eski camii bulundu

Berlin Hür Üniversitesi'nden bir uzman ekip, Brandenburg eyaletine bağlı Wünsdorf'ta Almanya'nın en eski camiinin kalıntılarını buldu. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre ekip, bundan tam 100 yıl önce inşa edilen caminin ahşap kubbesinin parçalarına, pencerelerinin renkli camlarına, tel çivi ve kiremit parçalarına ulaştı.

Birinci Dünya Savaşı esnasında esir alınan Müslüman askerlerin kullanması için 'Hilal Kampı' adı verilen esir kampında inşa edilen cami 1925 yılında yıkılmış. Caminin yıkılmasından sonra kampın olduğu yerde büyük değişiklik gerçekleşmiş.

Uzmanlara göre bunda önce Nazilerin, ardından da Sovyet ordusunun askeri tesisler kurması önemli rol oynamış. Kazılarda Sovyet ordusundan kalan bazı eşyalara da rastlanmış. Bunlar arasında tank parçaları, bira şişeleri, hatta yemek artıkları var.

MÜSLÜMAN ESİRLERE HOŞ GÖRÜNMEK İÇİN İNŞA EDİLMİŞ

Camiyi 1915 yılında Hindistan, Fas, Tunus ve Cezayirli 4 bin askere Alman kayzeri hediye etmiş. Ancak bunu insani duygularla değil, esir askerleri Fransa, İngiltere ve Rusya gibi emperyal güçlere karşı tavır almalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirmiş. Askerler ayrıca, Almanların ırkçı öğretilerine temel olması amacıyla etnolojik olarak araştırmaya tabi tutulmuş ve egzotik bilimsel obje olarak kullanılmış. Kalıntılar, toprağın bir metre altında bulundu. Haftalar süren kazılar sayesinde cami detaylı şekilde çizildi. Ahşap caminin 23 metre yüksekliğinde bir minaresi olduğu tahmin ediliyor.

Berlin'in 40 kilometre güneyinde kalan bölgeye şimdi iltica başvurusunda bulunanlar için geçici yerleşim birimlerinin kurulacağı ifade ediliyor. CİHAN
31 Ağustos 2015 18:14
DİĞER HABERLER