Beş yıldızlı otelde istihdam edilen gencin hayatı değişti

Otizmle Yetişkin İstihdam Projesi ve Uygulama Terapisi Eğitimi ve süreç programı kapsamında Bursa Almira Otel'de istihdam edilen otizmli gencin hayatı değişti.

Geçen yıl 2 Nisan otizm farkındalık gününde istihdam edilen gencin sosyal hayatında büyük değişiklikler yaşandı. Yapılan istihdamın faydaları ve diğer STK'lara da örnek olması için otelde düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgiler verildi. Olumsuz etkilenmemesi için basın toplantısına getirilmeyen ve ismi açıklanmayan otizmli çocuğun annesi yaşanan olumlu değişimi anlattı.

20 DAKİKADA BİR ÇOCUĞA OTİZM TANISI KONULUYOR

Basın toplantısında konuşan otelin genel müdürü Ersin Yazıcı, geçen 2 Nisan'da başlattıkları proje ile otizmli çocukların yalnızca bir gün hatırlanmayıp, sosyal hayata katılmasını amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında 2015 Mayıs ve Haziran aylarında temel eğitimler ve yoğun eğitimler aldıklarını anlatan Yazıcı, bir yılı aşkın süredir de otizmli bir genci istihdam ettiklerini ifade etti. Otizmli gencin mutlu olmasının kendilerini daha da mutlu ettiğini anlatan Ersin Yazıcı, "Ancak bu projenin başarıya ulaştığını söyleyemem, çünkü biz ulaştık ama biz sadece biriz. Umuyorum ki bu binlere ve yüz binlere ulaştığında o zaman bu projenin başarıya ulaştığını göreceğiz. Çünkü 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı 2000'li yılların başında 150, 2013 yılında ise her 88 çocuktan birinde görülmekte. 2014'de yüzde 30 artış gösterdi ve doğan her 68 çocuktan biri otizm riskiyle dünyaya geliyor. Her yıl 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuyor." şeklinde konuştu.

BURSA'DA 1522 OTİZMLİ ÇOCUK EĞİTİM ALIYOR

Vali Yardımcısı Ergun Öztürk ise, otizmin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıktığını belirterek, "Otizmde en iyi tedavi erken ve yoğun bir eğitimdir. İlimizde il milli eğitimine bağlı 2 okulda 149 şubede 482 otizmli çocuk eğitim alıyor. Ayrıca okulların alt özel sınıfları ve özel rehabilitasyon merkezlerinde de bin 40 otistik çocuk eğitim görüyor. İlimizde 4 dernek ve bir federasyon da bu anlamda çalışıyor." dedi.

BURSA'DA 7 BİN ENGELLİ ÇALIŞAN VAR

İş-Kur il müdürü Kasım Tilki de, istihdamda en çok zorlandıkları bölümün otizm, zihinsel ve ruhsal hastalıklarda ki kişiler olduğunu belirterek, "Bizim çalışma hayatında şuanda 7 bin engelli çalışanımız var. Kurumumuzda kayıtla engelli sayımızda 3 bin 900. Açık kontenjanımız 850, hepsini doldursak bile 3 bin 100 kişisi açıkta kalıyor. Bu da açıkta kalan engelli çocuklarımızı üretken hale getirmemiz gerektiği anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Engellilerle ilgili bir dizi proje geliştirdiklerini anlatan Kasım Tilki, "Engellilerin hazırladıkları projelerin maliyeti tamamen engelli istihdam etmeyen işverenlerden kesilen idari para cezalarından finanse ediliyor. Devlet bütçesinden, genel bütçeden buraya kaynak aktarılmıyor. Türkiye'de engelli istihdam oranı yüzde 70 civarında ama da Bursa'da Engelli istihdam oranı yüzde 95'lerde." şeklinde bilgi verdi.

SÜREKLİ ELİYLE İP ÇEVİRME OLAYI VARDI O BİTTİ

İstihdam edilen otizmli çocuğun annesi Sabahat ise çocuğunun otelde işe başlaması sırasında ilk önce tepki gösterip hatta deprasyona girdiğini söyledi. Anne, "Bir iki zorlanmasına rağmen üçüncüde sevmeye başladı. İş disiplini arttı, kendine bakmaya başladı. İlk önce gözlüklerini değiştirdi, bakımlı olma yolunda. Para kazanmanın verdiği bir haz var. Ayrıca doğduğundan beri sürekli eliyle bir ip çevirme olayı vardı o bitti. Sallanma hareketleri vardı o bitti. Bunlar mutlu ediyor beni." dedi.Cihan CİHAN
24 Şubat 2016 12:48
DİĞER HABERLER