Siyah-Beyazlı camiada, ligin bitimine dört hafta kala suçlu aranmaya başladı. Faturayı Başkan Yıldırım Demirören'e de, Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam'a da, futbolculara da kesenler oldukça fazla.
- Beşiktaş'ta 4 yılda 5 teknik adam görev yaptı. 50'ye yakın oyuncu Siyah-Beyazlı formayı giydikten sonra ayrılmak zorunda kaldı. Futbolun başındaki yöneticiler de sürekli değişti. Kötü sonuçlar sonrası yeni teknik adam arayışları gizli gizli yapıldı.
- Başkan ve yöneticilerin gereksiz çıkışları, Beşiktaş'ın lobi gücünü azalttı. Özellikle bu sezon hakem hataları Siyah-Beyazlı takımın canını çok yaktı. Bariz hatalar Kartal'ın en az 10 puan kaybetmesine sebep olurken Beşiktaş yarıştan erken koptu.
- Futbolculara ödenen paralarda bir türlü istikrar sağlanamadı. Ailton, Kleberson ve Ricardinho'nun paraları zamanında ödendi. Ancak Türk futbolcular transfer taksitlerini bile geç aldılar. Oynayamayan yabancılar ise parasızlıktan dert yandı.
Fakat 100. yıldan sonraki döneme bakıldığında başarısızlığın altında yatan ana sebebin 'istikrarsızlık' olduğu ortaya çıkıyor. Yönetimde, teknik kadroda ve futbolcularda yakalanamayan istikrar, kulüp yapısını da olumsuz etkiliyor. Günübirlik alınan başarılar kimseyi tatmin etmezken sirkülasyonun çokluğu sistemin işleyişini de zorlaştırdı. Beşiktaş için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Başkan Demirören'in yaşadığı bu hayal kırıklığın sebeplerini irdeledik.
30 Mayıs 2004'te Serdar Bilgili'nin görevi bırakmasıyla başkanlık koltuğuna oturan Yıldırım Demirören, 4. yılını tamamlarken iki Türkiye kupası bir de Süper Kupa sevinci yaşadı. Geriye dönüp bakıldığında en reel başarı, Şampiyonlar Ligi'nden kazanılan 12 milyon Euro'luk gelir oldu. Her sezon değişen teknik adamlar, Siyah-Beyazlı takımı yap-boz tahtasına çevirirken Demirören döneminde 5 teknik adam, 3 menajer, 50'ye yakın oyuncu değişikliğiyle milyonlarca Euro adeta uçup gitti. Beşiktaş hedeflerinden uzaklaşırken, sadece bu sezonun değil geçmiş yılların da bedelini ödedi. Bu noktaya gelinmesinin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
Beşiktaş son 4 yılda 5 ayrı teknik adamla çalışırken 50'ye yakın futbolcu Siyah-Beyazlı forma altında görev yaptı. Birçoğu verimli olamadı. Bu sirkülâsyon, maddi ve manevi olarak kulübü yıprattı. Del Bosque'ye ödenen 8,5 milyon Euro kulüp tarihinin en acı faturası oldu. Buna karşın yönetimin devre arasında Sağlam'ın yerine Valencia'nın eski çalıştırıcısı Quique Flores'e teklif götürdüğü ortaya çıktı.
İstikrarsızlığın en bariz görüldüğü noktalardan biri de yönetim kadrosundaki değişkenlikti. Futbolun ve transferlerin başında yer alan Kıvanç Oktay, Murat Aksu, Celal Kolot ve Kenan Öner farklı politikalar izledi. Hatta Başkan Yıldırım Demirören sonunda futbolu kendine bağladı. Menajerlik sistemi oturmadı. Mehmet Ekşi, Ali Gültiken ve Sinan Engin'in çalışma metotları futbolcuların da kafasını karıştırdı.
Bu sezon şampiyonluktan uzaklaşılmasında kadro derinliğinin olmaması önemli rol oynadı. Sakat ve cezalı futbolcuların üst üste gelmesi teknik kadronun da işini zorlaştırdı. Kadro, PAF takım oyuncularıyla takviye edildi. Oftaş maçında PAF kökenli 5 ismin yedek kulübesinde yer alması bu zafiyeti tescilledi.
Tigana ile bir sistem oluşturuldu, Ertuğrul Sağlam ile bu yapılanmanın üzerine gidildi. Kısıtlı kadroyla Şampiyonlar Ligi'ndeki başarı kısa süreli de olsa istikrarın sonucuydu. Yeni bir yapılanmanın içinde bulunan Beşiktaş'ta, camianın göstereceği sabır başarının da ilk adımı olacak. Bir de her şeye yeni baştan başlamak yerine bu kadroyu kaliteli oyuncularla takviye edip, güven ortamını oluşturmak tek çıkar yol olarak görünüyor.
Beşiktaş, 100. yıldan sonra ciddi bir lobi zaafı yaşadı. Başkan ve yöneticilerin açıklamaları Siyah-Beyazlı kulübü antipatik hale getirdi. Yöneticiler itidali elden kaçırınca bunun faturası futbol takımına çıktı. Bu sezon bariz hakem hataları sebebiyle kaybedilen puanlar bunun neticesiydi. Hakemler art niyetli olmasalar da Beşiktaş'taki agresiflik onları da etkiledi.
Kartal, fazla oyuncu transferinden uzak durup hedef isimlerle yeni sezona başlamalı. Bir yıl boyunca verimsiz olan futbolcularla yollar ayrılıp gerekirse iyi paralar ödenerek kaliteli oyuncular alınmalı. Aydın, Mehmet, Batuhan, Koray, İbrahim Kaş ve Serdar gibi gençler daha fazla şans bulmalı.
Sürekli parasal sorunlar yaşandı. Yabancılar transfer ücretlerini genelde zamanında aldı. Yerlilerin ödemeleri ise hep geriden geldi. Ricardinho para sorunu sebebiyle kadro dışı kaldı. Diatta ve Higuain'in alacakları sorun oldu. Schildenfeld parasını alamayınca hem kendisi hem de ailesi zor durumda kaldı. Mali yapıda istikrar olmadığı için kongre üyeleri hukuki yola başvurdu.
Demirören döneminde transfer edilen oyuncular:
Del Bosque dönemi: John Carew, Juanfran, Ali Güneş, Berkant, Çağdaş Atan, Fatih Sonkaya, İbrahim Akın, İbrahim Toraman, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Okan Buruk, Veysel Cihan, Tayfun Korkut.
Rıza Çalımbay dönemi: Koray Avcı, Souleymane Youla, Ali Tandoğan, Güven Kocabal, Kürşat Duymuş, Adem Dursun, Volkan Ünlü, Ailton, Kleberson, Bobo, Thomas Jun.
Jean Tigana dönemi: Vedran Runje, Mert Nobre, Baki Mercimek, Fahri Tatan, Serdar Kurtuluş, Burak Yılmaz, Delgado, Ricardinho.
Ertuğrul Sağlam dönemi: Filip Holosko, Rüştü Reçber, Mehmet Yozgatlı, Higuain, Schildenfeld, Hakan Arıkan, Tello, Eduard Cisse, Atilla Özman, Diatta.
BEŞİKTAŞ'TAN AYRILANLAR:
Oscar Cordoba, Emre Aşık, Tayfur Havutçu, Ahmet Yıldırım, Guiaro Ronaldo, Yasin Sülün, Ahmet Dursun, Daniel Pancu, Sergen Yalçın, Sinan Kaloğlu, Ümit Aydın, Kaan Dobra, Federico Giunti, İlhan Mansız, Carlos Zago, Serdar Topraktepe, Tümer Metin, Okan Koç, Ahmed Hassan, Çağdaş Atan, Okan Buruk, Juanfran, Tayfun Korkut, John Carew, Fatih Sonkaya, Veysel Cihan, Berkant Göktan, Adem Dursun, Ailton, Youla, Volkan Ünlü, Güven Kocabal, Kürşat Duymuş, Tomas Jun, Ali Güneş, Mustafa Doğan, Koray Avcı, Kleberson, Runje, Fahri Tatan, Burak Yılmaz, Higuain, Diatta ve Ricardinho.
Temel Yirmibeşoğlu