Beşir Atalay'dan çözüm süreci çarkı

Beşir Atalay'dan çözüm süreci çarkı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra Çözüm Süreci'nin mimarı AKP'li Beşir Atalay da Çözüm Süreci'nin faturasını Valilere kesti. Atalay geçen yıl 'Çözüm Süreci Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada 'Bölgede hareketlilik başladı. Yol kesmeler başladı. Bunları açıklamakta ve anlamakta zorlanıyoruz. Güvenlik birimlerimiz çözüm süreci hassasiyeti nedeniyle çok temkinli, dikkatli davranıyor. Çünkü bizim talimatımızdır o' ifadelerini kullanmıştı.

Habertürk'te Tuba Atav'ın sorularını yanıtlayan Beşir Atalay, Çözüm Sürecinde operasyon izni vermeyen Valiler için şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eğer çok büyük sorun oldu da izin vermediyse o da Valimizin yaptığı yanlış bir tutum olabilir"

Beşir Atalay şöyle konuştu:

"Güvenlik birimleriyle bu polis olabilir, jandarma olabilir, diğer askeri birlikler olabilir. Bunlar Valilerle yoğun bir iletişim içinde. Zaten kendi emrinde. Onlar diyecek ki (Polis, asker ve jandarmayı kastediyor) burada böyle bir risk var. Böyle bir sorun var. Valimizde burda ona ya izin verecek ya da vermeyecek. Onun şeyidir. Eğer çok büyük sorun oldu da izin vermediyse o da Valimizin yaptığı yanlış bir tutum olabilir. Her insanın, her idarecinin de yaptığı yanlışlar olabilir..."

Beşir Atalay konuşmasının devamında da sistemi Valiler üzerinden eleştirmenin doğru olmadığını söyleyip Vali'nin orada Merkezi Hükümetin temsilcisi olduğunun da altını çizdi.

Peki bugün operasyonlar için izin vermeyen Valinin tutumunun yanlış olduğu dile getiren Beşir Atalay, 2 yıl önce ne diyordu?

Tarih: 6 Haziran 2014, Yer: Diyarbakır, "Çözüm Süreci Çalıştayı"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: "Çözüm sürecinde yeni adımlar atılacak, daha somut yol haritası üzerinde çalışılıyor diye duyulduğunda bölgede hareketlilik başladı. Yol kesmeler vs. Bunları açıklamakta ve anlamakta zorlanıyoruz. Güvenlik birimlerimiz Çözüm Süreci'nin hassasiyeti nedeniyle çok temkinli, dikkatli... Çünkü bizim talimatımızdır o..."

Bugün "çok büyük olaylar oldu da Vali izin vermediyse yanlış yapmıştır" diyen Beşir Atalay, bir yıl önce yaptığı açıklamada Güvenlik Birimlerinin Çözüm Süreci'nin hassasiyeti nedeniyle temkinli davrandığını ve bu talimatı kendilerinin verdiği söylüyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

"Çözüm Sürecinde PKK'nın silah stokladığını" söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaptığı açıklamada "Valilere PKK'ya operasyon yapmayın" talimatını kendilerinin verdiğini itiraf etmişti.

Erdoğan bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise bu kez tavır değiştirmiş ve Çözüm Sürecinde yaşanan ihmallerle ilgili Valileri ve Güvenlik Bürokratlarını suçlamıştı.

Erdoğan "Bölgedeki kamu görevlilerin gelişmeleri eksik, yanlış değerlendirmesi zafiyete yol açtı" demişti.

VALİLER ASKERİN İSTEĞİNE RAĞMEN OPERASYON İZNİ VERMEDİLER

Beşir Atalay, Valilerin bölgede Merkezi Hükümetin temsilcisi olduğunu söylemişti. İşte O Valilerden ikisinin heralde AKP Hükümeti'nin kendilerine verilen talimat gereği Askerin operasyon talebine izin vermediği ortaya çıktı.

05 Ekim 2015 21:13
DİĞER HABERLER