HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Anayasa Uzlaşma/Mutabakat Komisyonu'nda süre kısıtlamasını doğru bulmadıklarını söyledi. Herkesin sürece katılıp tartışma yapacağı bir zaman olmasını istediklerini ifade eden Beştaş, "Süre esnek olmalıdır. Asgari olarak bir yıl önerebiliriz. Bu duruma göre uzatılabilir." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki Meclis Anayasa Uzlaşma/Mutabakat Komisyonu, ilk toplantısını tamamladı. 10 Şubat 2016 tarihinde saat 13.00'de toplanmak üzere komisyon toplantıya ara verdi. Toplantı sonrası HDP'nin komisyon üyeleri, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan basın toplantısı düzenledi.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ilk toplantısını yaptığını ve kendilerinin de masada yerlerini aldığını ifade etti. Bugünlerin kötülüğün, ölümlerin sıradanlaştığı günler olduğunu dile getiren Paylan, "O iklimde bu masaya oturmanın ne kadar zor olduğunu, hep birlikte yaşıyoruz. Ancak hayal ettiğimiz bir Türkiye var. İlk gün tören havasında geçti. Basına açık bölümdeki konuşulan dışında bir şey konuşulmadı. Sizden sonra yemeğe geçildi. 10 Şubat Çarşamba saat 13.00'de toplanmak üzere karar verdik." diye konuştu.
Herşeyi Anayasaya yüklememek gerektiğini ifade eden Paylan, mutlaka bir yol temizliğinin Anayasa yapımı bağlamında yapılması gerektiğini kaydetti. İradenin burada olup olmayacağı konusunda ciddi kuşkular olduğunu dile getiren Paylan, Mecliste temsilin yüzde 97 olduğunu hatırlatarak Cumhurbaşkanının başlatacağı söylenen kampanya sürecini eleştirdi.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise anayasaların sadece metin yazmakla ortaya çıkan belgelerden ibaret olmadığına dikkat çekti. Anayasa yazma işinin en az siyasi, en teknik boyutunun olduğunu belirten Sancar, konunun oraya sıkıştırılması halinde katılımın ya olmayacağını ya da çok zayıf olacağını kaydetti. Sancar, kendilerinin yoğunlaşması gereken asıl şeyin sürecin kendisi olduğunu kaydetti.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da anayasanın dayatmalarla değil halkla birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Herkesin bu sürece dahil olmasını istediklerini vurgulayan Beştaş, "Yol temizliğinin yapılması gerekiyor. Şekli, içi doldurulmayan, esasa inmeyen, kamuoyuna resim verme çalışmalarından ziyade; istek ve taleplerin özgürce tartışıldığı bir anayasa için orada olacağız." şeklinde konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Güneydoğu'ya yapacağı gezi ve çözüm süreciyle ilgili bir soruya Sancar şu cevabı verdi: "Hükümetin, bizi devre dışı bırakan bir çalışma başlatma niyetinde olduğu görülüyor. Bu hükümetin kararıyla olacak bir şey değildir. Bizim aldığımız yaklaşık yüzde 11 oyun büyük çoğunluğu Kürt illerinden gelen oylardır. Eğer Kürt sorununu çözecekseniz; temsilcilerini dikkate almak zorundasınız. Görüşmeler, istişareler, gerekirse müzakereler ve tartışmalar yürütmek zorundasınız. Belli bir kesimi düşmanlaştırma ve dışlamayla bu olmaz. Başka kesimlerin dinlenmesine karşı değiliz. Ancak edindiğimiz bilgi daha çok kendilerine yakın kişilerdir. Bu toplantılardan bir tartışma ortamı çıkmamıştır."
Komisyonun çalışma süresine ilişkin bir soruya ise HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, süre kısıtlamasını doğru bulmadıklarını söyledi. Herkesin sürece katılıp tartışma yapacağı bir zaman olmasını istediklerini ifade eden Beştaş, "Süre esnek olmalıdır. Asgari olarak bir yıl önerebiliriz. Bu duruma göre uzatılabilir." dedi.
CİHAN