Beyaz et sektörünün yıllık cirosu 5 milyar dolar

Beyaz et sektörünün yıllık cirosu 5 milyar dolar
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan, Türkiye'de son 15 yıl içinde beyaz et üretiminin 662 bin tondan 1 milyon 942 bin tona ulaştığını söyledi.

Dünyada hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirten Ceylan, dünyada 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretiminin yüzde 62 artışla geçen yıl 95,3 milyon tona ulaştığını kaydetti.

3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Bölgesi'nde (KTB) bir otelde başladı. Başkanlığını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan'ın yaptığı kongreye yerli ve yabancı 100 akademisyen katıldı.

Sektörde 15 bin adet kayıtlı kümesle üretim yapıldığını belirten Ceylan, sektörün geçen yılı itibarıyla yıllık cirosunun 5 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Ceylan, 600 bin kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle birlikte bu 2,4 milyon kişinin sektörden geçimini sağladığını vurguladı. Çok değerli bir protein kaynağı olan tavuğun ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını dile getiren Ceylan, "Dünyada 2030 yılında en fazla kümes hayvanları eti üretimi artacak. 143.3 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye, dünyada tavuk eti üretiminde 10. sırada. Bunun daha yukarılara çıkması ve kilo başına Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerekiyor. Avrupa'nın çok altındayız." diye konuştu. Ceylan, sektörün yasal ve mevzuat zorluklarından dolayı büyümesinin engellendiğini, biyogüvenlik yasasının Avrupa Birliği'ne (AB) tam uyumlu olmadığını vurgularken, Sağlık Bakanlığı'nın konusunda uzman olmayan kişilere getirdiği ekran akreditasyonunu desteklediklerini belirtti.

Kongrede konuşan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BEST-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca da kişi başına piliç eti tüketiminin 25 yıl içinde 2,9 kilogramdan, 20,7 kilograma çıktığını söyledi. Dr. Koca, uzman olmayan kişilerin tavuk üzerinden reyting elde etmeye yönelik açıklama yapmalarının etik olmadığını söyledi. Kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür açıklamaları üzüntü verici bulduklarını belirten Koca, "Bilimsel verilerden uzak açıklamalarla hem vatandaşın kaliteli protein alması hem de sektörün rekabet gücü engelleniyor. Kişi başına piliç eti tüketimi 1990 yılından bu yana 2,9 kg'dan 20,7 kg'a çıkmıştır. Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin ve Brezilya açık ara öndedir. Türkiye piliç eti üretiminde 2014 yılı itibariyle dünyada 10. sırada yer almaktadır. Bu sektörü korumak ve geliştirmek milli bir görevdir." ifadesini kullandı.

CİHAN
23 Nisan 2015 18:04
DİĞER HABERLER