ABD’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amerikan Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da dün ilk kez bir araya geldi.
ABD Başkanı Donald Trump Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Washington’da kabul etti. Ortak basın toplantısında Trump Almanya’nın NATO savunma harcamaları taahhütlerine bağlı kalması isteğini yineledi.
Toplantı başlangıcında ‘tokalaşma’ krizine sahne oldu. Basının karşısına çıkan ikiliden Merkel, “El sıkışmak ister misin?” diyerek Trump’a soru sordu. Trump ise Merkel’i duymazlıktan geldi. Trump’ın, Merkel’in teklifini duymazlıktan gelmesi sosyal medyada büyük ses getirdi. Trump'ın gazetecilere tepki olarak böyle davrandığı düşünülüyor.
Ardından Basın toplantısı için tekrar kameraların karşısına çıkan ikili bu kez tokalaştı.
Trump basın toplantısında Almanya'nın NATO harcamalarında yüzde ikilik hedefe bağlı kalmasını, Afganistan'daki askeri misyona katkısını, Fransa ile birlikte Ukrayna krizinde oynadığı rolü, radikal İslamcı terörizm ve IŞİD'e karşı mücadeledeki katkılarını övdü. Trump "Şansölye Merkel'e NATO'ya olan güçlü desteğimi, aynı şekilde NATO müttefiklerimizin savunma masraflarına adil payı ödemelerine ihtiyacımız olduğunu bir kez daha ifade ettim” dedi.
2014 yılındaki NATO zirvesinde müttefik ülkelerin 2024'e kadar gayrisafi yurtiçi hasılâsının yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırması öngörülmüştü. Almanya'nın bu hedefe bağlı kalmayı sürdüreceğini belirten Merkel "NATO'nun önemli rolünü bir kez daha teyit ettiği için Trump'a müteşekkir olduğunu” söyledi.
Merkel: Rusya ile iyi ilişkiler istiyoruz
"Birbirimiz hakkında konuşmak yerine birbirimizle konuşabildiğimiz için memnunum” diyen Almanya Başbakanı Merkel Washington'da sıcak bir biçimde karşılanmaktan dolayı Trump'a teşekkür etti. Merkel konuşmasında Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden ekonomik gücüne kavuşmasında Marshall Planı'nın rolüne vurgu yaptı.
Trump ile Afganistan ve Ukrayna'nın yanı sıra Suriye ve Libya'da siyasi çözüm konularını da ele aldıklarını belirten Merkel Amerikan yönetiminin Minsk sürecine bağlı olması nedeniyle de "son derece memnun” olduğunu söyledi. Merkel "Bir yandan mesele güvenli ve egemen bir Ukrayna ama oradaki sorunlar çözüldüğünde de Rusya ile ilişkileri yeniden iyileştirmek” dedi.
Minsk sürecinin Ukrayna'da çözüm açısından temel oluşturduğunu belirten Merkel "ne yazık ki fazla ilerleme kaydedilemediğini” söyledi.