Bıçak ustaları, Çin mallarına yeniliyor

Bıçak ustaları, Çin mallarına yeniliyor -Kastamonunun Dibek köyünde 6 asırdan beri el işçiliğiyle bıçak üreten ustalar, Çin ile rekabet edemedikleri için atölyelerini birer birer kapatıyor -Bıçak ustası Çelikel: -"Piyasada ucuz
KASTAMONU (A.A) - Celal Bekiroğlu - Kastamonunun Dibek köyünde 6 asırdan beri el işçiliğiyle bıçak üreten ustalar, Çin ile rekabet edemedikleri için atölyelerini birer birer kapatıyor.
     İnebolu ilçesine bağlı Dibek köyünde yaşayan bıçak ustaları, babalarından kalma meslek olan el emeği ile Evrenye bıçağı yapıyor. Tamamen el işçiliğiyle yapılan bıçaklar, sanayileşme nedeniyle teknolojiye yenik düşüyor. İşçilik maliyetinin azlığı nedeniyle çok ucuza satılan Çin ürünleri, bıçak ustalarını atölyelerini kapatma noktasına getirdi.
    
     -"Günde 10a yakın bıçak üretiyoruz"
    
     Bıçak ustası Mehmet Çelikel (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallede üretilen tarihi Evrenye bıçağının, tamamen el yapımı olduğunu belirterek, kalitesi ile adından söz ettirdiğini söyledi.
     Çocukluğunda tarihi Bıçakçılar Mahallesinde sabah akşam üretim yapıldığını, satışlarla insanların ailelerini rahat bir şekilde geçindirdiğini aktaran Çelikel, bu durumun artık tersine döndüğünü belirtti.
     Günümüzde mahallede bulunan 10 atölyeden sadece 2sinin aktif olarak olarak bıçak üretmeye devam ettiğini aktaran Çelikel, şöyle konuştu:
     "Piyasada ucuza bulunan Çin malı ve makine üretimi bıçaklar, işlerimizi kötü etkiledi. Günde 10a yakın bıçak üretiyoruz. Bıçakların tanesi de 10-15 liradan satıyoruz. Bu satışlarla işin maliyetini ve yevmiyesini ancak çıkartabiliyoruz.
     Bıçak yapımı da oldukça zahmetlidir. Bir bıçak en az 70 kez elden geçiyor. Hammaddeyi tarihi körüklü fırında korlanmış ateşte işliyoruz, bu işlemden sonra bıçağın yapım aşaması başlıyor. Üretilen bıçaklar en ufak bir makine işleminden geçmiyor tamamen el yapımı. Bıçakları kılıfına kadar kendimiz yapıyoruz."
     Bıçak Ustası Fethi Çelikel de (59) mesleğini babasından öğrendiğini ifade ederek, "Artık bu meslekte para kazanamıyorum. Yaşım bayağı geçti. İlerleyen günlerde mesleği bırakmayı düşünüyorum" dedi.
    
     -"600 yıl öncesine dayanıyor"
    
     İnebolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Çölmekçioğlu ise Bıçakçılar Mahallesindeki atölyelerin azaldığını vurgulayarak, bıçakçılık mesleğinin bitmek üzere olduğunu savundu.
     Artık, atölyelerde çırakların da yetişmediğine işaret eden Çölmekçioğlu, şunları kaydetti:
     "Bu bıçakçılık sanatı 600 yıl öncesine dayanıyor. Esnaflar güç bela karınlarını doyuracak şekilde bıçak yapıyorlar. Artık bu tarihi bıçakçılık mesleği bitmek üzere. Fabrikasyon bıçaklar bu mesleği bitirdiler. Bu tür bıçaklar artık insanların süs eşyası olarak kullanılıyor."
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
14 Mayıs 2013 11:40
DİĞER HABERLER