Türk tarihinde adı "bilge tarihçi" olarak anılan Ziya Nur Aksun adına İstanbul Türk Ocağı'nda anma programı düzenlendi.
Divanyolu'ndaki İstanbul Türkocağı Konferans Salonu'na Ziya Nur Aksun ve yıllardır ağabeyiyle birlikte yaşayan kardeşi Belma Aksun'un yanı sıra Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Saadettin Ökten, Akadamisyen ve yazar Dr. Mehmet Niyazi Özdemir, Aksun'un sevenleri, çok sayıda öğrenci ve akademisyen ve gazeteci katıldı.
Programda Ziya Nur Aksun'un hayatı sinevizyonda gösterildi. Sinevizyonda Aksun'un resmi tarihten öte, Türk halkına bilinmeyen tarihi anlattığı ve ciltler dolusu kitap yazdığı vurgulandı. 1960'larda ve 70'lerin başında Beyazıd'taki Marmara Kıraathanesi adı verilen mekanda memleketin hali ve yakın tarih hakkında konuşulduğunu ve bu ortamda merkezdeki insanın Aksun olduğu anlatılan gösterimde, Aksun'un yakın tarihe ışık tuttuğu belirtildi. 1976 yılında geçirdiği kaza sonrası konuşma ve yazma melekesini yitiren Aksun'un 34 yıldır gazeteci kardeşi Belma Aksun'la yaşadığı anlatılan gösterimde, kardeş Aksun'un ağabeyinin her konuda eli ve ayağı olduğu dile getirildi.
Sinevizyon gösteriminin ardından Ziya Nur Aksun'u tanıyan yakınları ve akademisyenler, Aksun'dan bahsetti. Ziya Nur Aksun'un ilk milli tarihçiler arasında yer aldığını belirten Dr. Mehmet Niyazi Özdemir, tarihin yazmadığı birçok olayı Aksun'un yazdığını ve gerçeğin aydınlığa kavuşturduğunu ifade etti. Marmara Kıraathanesi'nde yapılan toplantılarda konuşmanın merkezinde Aksun'un yer aldığını anlatan Özdemir başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı: "Birlon'daki Guethe Enstitüsü'nde doktora yaparken Alexander isminde bir arkadaş, Türklerin barbar olduğunu ve bu nedenle tarihi yazamadağını söyledi. Bunun üzerine ben söz aldım ve şöyle dedim. 'Evet Alexander doğru söylüyor. Osmanlı tarihini yazmadı. Büyük devletler tarih yapar. Senin ve benim gibi insanlar ise o yapılan tarihi yazar' dedim." diye konuştu.
ZİYA NUR AKSUN KİMDİR?
Ziya Nur Aksun, 29 Mayıs 1930'da Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimi Konya'da yaptı. Aksun, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) imtihansız kabul edildi. Bir yıl sonra ise Ankara Hukuk Fakültesi'ne geçti.1955 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Osmanlı ve İslam tarihi hakkında geniş bilgisi, günlük siyasetin muhtelif gelişmelerini sağlam bir tarih muhakemesiyle değerlendirmesi, Osmanlı-Türk devlet telakkisi hakkındaki görüş ve tespitleriyle her kesimden insanları etkilemeyi başardı. Ziya Nur Aksun'un eserleri onlarca baskı yaptı.
Tarihçi Aksun 1976 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında konuşma ve yazma melekesini büyük ölçüde yitirdi. Aksun duygularını, düşüncelerini daha önce hiç kullanmadığı sol eliyle resim diline aktararak paylaşmaya çalışıyor. Tarihçi, hukukçu, matbaacı, yayıncı ve sohbet adamı Ziya Nur Aksun'un şimdi konuşabildiği tek dil resim dili ve onunla da Osmanlı'yı anlatıyor. Ziya Nur Aksun 2001 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türk tarihi üzerine çalışmalarıyla üstün hizmet dalında Yılın Kültür Adamı seçilmiştir. Kaza geçirdikten sonra kardeşi Belma Aksun ile yaşayan Ziya Nur Hoca'ya kardeşi, ağabeyinin her konuda eli ve ayağı durumunda. (CİHAN)