Her yıl milyonlarca bilgisayara virüs bulaşıyor, bu yüzden her ay büyük bir korku yaşanmadan geçmiyor.
Şirket içerisindeki bir bilgisayarda bulunan virüs, o şirketteki tüm bilgisayarlara bulaşabiliyor. Virüsten dolayı çoğu şirket büyük mali kayıplar yaşıyor.
Bulaştığı bilgisayar veya sistemleri çalışamaz hale getiren virüsler büyük fabrikaların yapmış oldukları üretimi bile durdurabilecek kadar etkili olabiliyor. Bilgisayarların boyut ve özellik değiştirerek günlük yaşantının en uç noktalarına kadar yaygınlaşması ve internet kullanımındaki artışla birlikte virüsler de çok hızlı bir şekilde yayılarak hepimizin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Bilgisayarlara bulaşan virüslerin çoğu, bilinçsiz kullanıcıların arama motorlarında karşılarına çıkan bedava antivirüs yazılımlarını hiç araştırmadan yüklemelerinden kaynaklanıyor. Çünkü bilgisayarlarımızı korumak için yüklediğimiz bu antivirüs programlarının çoğu aslında virüsün ta kendisi. Bu sahte antivirüs programları, bilgisayarımızda birçok virüsün bulunduğu ve bunları temizlemenin tek yolunun da kullanmakta olduğumuz antivirüsün ücretli sürümünü indirmekten geçtiği konusunda ekranımızı ısrarcı uyarı mesajlarıyla dolduruyor.
Bilgisayarında virüs olduğu yalanına inanan birçok kullanıcı da sahte antivirüs programını satın almak zorunda kalıyor. PandaLabs'a göre 30 milyondan fazla kullanıcı, sahte antivirüs kurbanı. Ve internet ortamında şu anda 7 binden fazla sahte antivirüs programı bulunuyor.
Sahte antivirüs programlarının en bilinenleri:
PersonalAntiSpy, VirusGuardPlus, VirtualPCGuard, AntiMalware 2009
AntivirusProtection, Security Scanner 2008, VirusResponse Lab 2009
Antivirus Lab 2009, Antivirus Security, Micro Antivirus 2009
AntiSpyware Pro XP ve XP Protector 2009
Bilgisayarınıza virüs bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlarsınız?
Bilmediğiniz bir dosyayı isteyerek ya da yanlışlıkla açtınız. Bu dosyanın virüslü olup olmadığını anlamak için aşağıdaki belirtilere dikkat edin:
Bilgisayarınız beklenmedik bir şekilde kapanıyor ya da sürekli kendini resetliyorsa;
Bilgisayarınız açılırken çok yavaş açılıyor, normal olarak başlamayı reddedip açılma sürecinde garip mesajlar görüntülüyorsa;
Bilgisayarınız yeni pil taktığınızda bile, CMOS (bilgisayarlarınızın tüm donanım ayarlarının saklandığı bölüm) ayarlarını kaybediyorsa;
İşletim sisteminiz normalden yavaş tepki veriyor, uygulamalar ya çok geç açılıyor ya da çok geç kapanıyorsa;
Sisteminizin belleği sürekli yetersiz geliyorsa;
Yeni programların yüklenmesi normalden uzun sürüyorsa;
Siz kimseye e-posta göndermediğiniz halde bilgisayarınız adres defterinizdeki kişilere e-posta gönderiyorsa;
Bilgisayarınızda garip isimli dosyalar oluşuyor veya dosya boyutları sürekli büyüyorsa, sisteminize virüs bulaşmış olma ihtimali yüksektir.
Bilgisayarıma bulaşan virüsü nasıl temizlerim?
1. yöntem: İşletim sisteminizin (Windows Xp veya Vista) "sistem geri yükleme" aracını kullanarak, önemli kayıt ve sistem dosyalarının virüsün bulaşmadığı zamanda kaydı yapılmış bir denetim noktasına geri dönerek virüsten kurtulabilirsiniz.
2. yöntem: Bilgisayarınıza güncel bir antivirüs kurarak ya da internet üzerinden tanınmış antivirüs programlarının web sitelerinden online tarama yaparak virüsleri temizleyebilirsiniz.
Virüslerden korunmak için ne yapmalıyım?
Bilgisayarınıza güncel bir antivirüs ve firewall programı yükleyin. İşletim sisteminizin sürekli güncel olmasına dikkat edin.
Haftada en az bir kere virüs taraması yapın. Virüs taraması için kendi bilgisayarınızdaki antivirüsün dışında farklı bir program ile internetten online tarama yaptırın ki bilgisayarınızda herhangi bir virüs veya solucanın barınmadığından emin olun.
MSN'den arkadaşlarınızın gönderdiği her dosyayı kabul etmeyin ya da antivirüsle kontrol etmeden bu dosyayı açmayın.
İnternetten bedava diye her şeyi indirmeyin. Çünkü bedava programların çoğu ya virüslü ya da reklam dolu dosyalardır. Hiçbir şekilde korsan sitelerde dolaşmayın ve bu sitelerden kesinlikle dosya indirmeyin.
Başkaları ile dosya paylaşımı için kullandığınız disk paylaşımlarınıza erişim için şifre koyun.
Virüslerin en çok "screensavers" (ekran koruyucu), "wallpapers" (duvar kâğıdı) ve müzik dosyaları yoluyla bulaştığını unutmayın. Özellikle dosya paylaşımlarının yoğun olduğu P2P sitelerinden uzak durun.
Virüs bulaşmasına karşın önemli bilgilerinizin düzenli olarak yedeklerini alın.
Eğer bilgisayarınıza bedava antivirüs programı yükleyecekseniz, tanınmış antivirüs programlarının deneme sürümlerini yüklemeyi tercih edin.
Online virüs temizleme siteleri:
Bilgisayarınızda yüklü olan antivirüs programı, bilgisayarınızı virüslerden korumada bazen yetersiz olabilir. Çünkü antivirüs programlarından birinin tanıdığı virüsü diğeri tanıyamıyor veya temizleyemiyor. Eğer bilgisayarınızda virüs olmadığından tamamen emin olmak istiyorsanız, internet üzerinden düzenli aralıklarla online olarak bedava virüs taraması yapabilirsiniz. Bunun için en ünlü antivirüs programlarının sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bu sitelerden birkaçının adresi şöyle:
Kaspersky http://www.kaspersky.com/virusscanner
Trend Micro http://housecall.trendmicro.com/
Symantec: http://security.symantec.com
Panda Software http://www.pandasoftware.com/products/ActiveScan.htm
Bitdefender http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html
eTurst: http://www3.ca.com/securityadvisor/virusinfo/scan.aspx
McAfee http://us.mcafee.com/root/mfs/default.asp
Nod32 http://www.nod32.com.tr/onlinescan/index.asp
Eğer antivirüs için kişisel olarak ayırabileceğiniz bütçeniz yoksa; antivirüs programlarının en az 30 günlük deneme sürümlerini indirerek bedava kullanabilirsiniz. Yüklemiş olduğunuz antivirüs programının kullanım süresi dolunca bir başka antivirüs programını yükleyerek bilgisayarınızdaki antivirüs programının sürekli güncel olmasını sağlayabilirsiniz.
***
Antivirüs programlarnn deneme sürümlerini indirebileceiniz site adresleri
Kaspersky:http://www.kaspersky.com/trials
Trend Micro: http://emea.trendmicro.com/emea/downloads/sb/index.html?id=homepage_tab
Symantec: http://www.symantec.com/norton/downloads/index.jsp
Panda: http://www.pandasecurity.com/homeusers/downloads/evaluation/?sitepanda=particulares
Avast: http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html
Antivir: http://www.free-av.com/en/download/index.html