Bilinçsiz kesilen kurban derisinde yıllık zarar 14 milyon TL

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, "Kurban derilerinin önemli bir kısmı maalesef kullanılamamaktadır. Dolayısıyla cari değerler üzerinden her yıl yaklaşık olarak 14 milyon 150 bin lira değerinde israf ortaya çıkmaktadır." dedi.

Türk deri sanayisi, Kurban Bayramı'nda 100 milyon liralık ham deri elde etmeyi planlıyor. Hatalı kesimler nedeniyle her yıl yaklaşık 14 milyon 150 bin lira değerinde ekonomik bir kayıp yaşanıyor. Türkiye'de her yıl deri sanayinin 6,5 milyon büyükbaş ve 60 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyaç duyuluyor.

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten TDSD Başkanı Erdal Matraş yaptığı basın açıklamasında, "Yıllık kesim miktarları her sene azalmaktadır. Bu nedenle ana hammaddemizde daha fazla dışarıya bağımlı hale gelmekteyiz." dedi. Bilinçsizce yapılan kurban kesmelerin milli ekonomiye darbe vurduğunu ifade eden TDSD Başkanı, "Bu sene bilinçsiz kesimlerin oluşturduğu ekonomik tahribatın yanı sıra bir de ithal hayvanların kurban edilmesi ile elde edilecek ham derilerin kalite sorunu ile karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle her bir adet sağlıklı yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyacağız." diye belirtti.

Kurban derilerinden azami randıman alınması, kayıpların önlenmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması gerektiğinin altını çizen Matraş, şu bilgileri aktardı: "Bu yönde yapılacak çalışma ve alınacak önlemler ile milli servetin israf edilmesi önlenebilir. Tarım Bakanlığı açıklamalarına göre ülkemizin ihtiyacı olan kurbanlık sayısı 650 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş. İstatistiklere göre her sene Kurban Bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet küyükbaş hayvan kesilmektedir. Ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf olmakta ve hiçbir işe yaramamaktadır. Bugün bir adet tuzlanmış yaş koyun derisi ortalama 5 TL/adet ve sığır cinsi hayvan derilerinin kilosu ise ortalama 4,5 TL olup ortalama 20-25 Kg ağırlığındadır. Kurban derilerini bu fiyatlarla değerlendirdiğimiz zaman 70 milyon 750 bin TL değerinde sadece ham derilerden oluşan bir milli servet söz konusu olmaktadır."

Bayramlarda dişi hayvan kesiminin asgari seviyelerde tutulmasının Bakanlığın hayvan sayısını artırma yönündeki çabalarına katkı sağlayacağını dile getiren Matraş, bilinçsiz kesim ve yanlış muhafazadan dolayı değerlendirilemeyen derilerin ekonomik kaybının büyük olduğunu bildirdi. Dernek Başkanı, "Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Yapılan tespitlere göre; koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak v.b. hatalar, zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı bakteri faaliyet nedeniyle bozulmalar. Kurban derilerinin korunması ve sağlıklı muhafazası için ilgili kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşüyor." dedi.

Matraş, kurban derisinin muhafaza edilmesi için bazı önlemler alınması gerektiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: "Mahalli idareler kurbanlık hayvan satanlara koyun başına 2 Kg, sığır başına da 6 Kg kaba tuz bulundurmak ve alıcıya vermek zorunluluğu getirmelidir. Kesim yapacak kasaplar için kesim ve yüzümün nasıl yapılacağı, bağırsakların nasıl temizleneceği, deri ve bağırsakların nasıl tuzlanacağı ve muhafaza edileceğine dair bilgileri ihtiva eden bir açıklama notu dağıtılmalıdır." CİHAN
22 Eylül 2015 17:14
DİĞER HABERLER