Binali Yıldırım: Kara yolu taşımacılığı yaptım, iki otobüsüm vardı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kara yolu taşımacılık sektörünün mensubu olduğunu ve 1977 yılında şehirler arası otobüs işletmeciliği yaptığını söyledi. Yıldırım, "İki otobüsüm vardı. O dönemdeki zorluklarla şimdikini gözümün önüne getirdiğimde nereden nereye geldiğimizi görüyoruz." dedi. Yıldırım, zorunlu trafik sigortasında yeni düzenleme yapıldığını, kasko ve zorunlu trafik sigortasının birleştirilmesinin de bir alternatif olduğunu söyledi. Hızlı Geçiş Sistemi'nde de (HGS) yeni bir çalışma yapıldığını belirten Yıldırım, artık cezalarla ilgili SMS uyarısı ve 12 gün içinde ödeme imkanı getirileceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen 2023 vizyonunda Türkiye'de kara yolu taşımacılığı konulu toplantıya katıldı. İTO'nun Eminönü'ndeki merkezinde düzenlenen toplantıya iş adamları ve oda temsilcileri katıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ile birlikte toplantıyı takip eden Yıldırım, sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi.

Binali Yıldırım, kara yolu sektörünün önemli bir pozisyonu bulunduğunu ve sektörün önemli bazı sorunlarla da karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Doğal olarak insanların hava yolunu kullanımlarının artmasının sorgulanmaması gerektiğini, vatandaşların bu tercihi kendilerinin yapacağını söyleyen Yıldırım, ancak bu konuda tercihin alt yapı imkanları ile bağlantılı olduğunu kaydetti.

Sektörün aynı zamanda bir mensubu olduğunu ve 1977 yılında şehirler arası otobüs işletmeciliği yaptığını anlatan Yıldırım, "İki otobüsüm vardı. O dönemdeki zorluklarla şimdikini gözümün önüne getirdiğimde nereden nereye geldiğimizi görüyoruz. Firma ismi yazdırıyorduk, Topkapı'daki garaja gidiyorduk. Rotasyona tabi tutuluyorduk. Her yere gönderiyorlardı. Verimli bir gün olduğunda dolu bir sefer oluyordu onda da nöbete gönderiyorlardı." dedi.

Sektör olarak hava yolu ya da demir yolunun gelişmesine karşı olmadıklarını ancak mükerrerlik olmasına karşı çıktıklarını belirten Yıldırım şöyle devam etti: "Rekabet değil birlikte hareket etme. Biz de bunu istiyoruz, diğeri kaynak israfı olur. Birbirini tamamlayan, entegrasyonu sağlayan bir ulaşım altyapısı kurabilirsek bundan ülke de sektör mensupları da aynı şekilde istifade eder."

İş adamlarının sorunlarını dile getirmelerine karşı söz verdiği konuyu yerine getirdiğini anlatan Yıldırım, "Herşeyi yaparım diyen birisi değilim ama bir şeyi yaparım dediğim zaman da onu yaparım. Onun için 10 tane talep söyleyip beklemek yerine iki tane düzgün şey söyleyin onu yapalım gitsin. Sonra diğer iki tanesine sıra gelsin. Birden bire hepsini söyleyince gözümüzde büyüyor. Bu kadar şeyin altında nasıl kalkacağız diye düşünmeye başlıyoruz" diyerek esprili bir cevap verdi. Aynı esprili cevabı başka bir soru için de veren Yıldırım, uygulanan cezalardan şikayet eden İTO üyesi bir iş adamına cevaben de "Devlette hiç bir hizmet cezasız kalmaz." deyince salonda gülüşmeler yaşandı.

'ÖTV'SİZ YAKITI GÜNDEMİNİZE ALMAYIN'

Bakan Yıldırım, bazı konuların sık sık gündeme getirilmesinin de doğru olmadığını bunlardan birinin ÖTV'siz yakıt kullanımı olduğunu belirterek, "ÖTV'siz yakıt... Bunu gündeminize almayın. Böyle bir şey yok, başka işlere bakalım. İnşallah büyük kaynaklara erişiriz, refah seviyemiz çok ilerilere gider. Mademlerimiz, doğal zenginliklerimiz artar, o zaman zaten ihtiyacımız da olmaz." dedi. Yıldırım, İstanbul'daki sektör temsilcilerinin sorunları ile ilgilenmesi için görevlendirdiği iki bürokratı da toplantıda bulunanlarla tanıştırdı.

'SİGORTA PRİMLERİ KONUSUNDA YERDEN GÖĞE HAKLISINIZ'

Bakan Yıldırım, son dönemde özellikle araç sahibi ve kullanıcılarının şikayetlerine konu olan zorunlu trafik sigortası primlerinin yükseltilmesi konusuna da değindi. Bakan Yıldırım, sektör temsilcilerinin yerden göğe kadar haklı olduğunu ve konu hakkında bir çalışma yapıldığını belirterek, "Bu işi bir düzene, intizama sokacağız. Geçen hafta bunun kararını aldık. Ne tür iyileştirme yapılabilirse bunların hepsini yapacağız. Trafik sigortası ile kasko birleştirilebilir bu da bir çözüm. Kapsamla ilgili bir takım sorunlar var. Kapsam yeniden gözden geçirilerek ona göre makul bir çözüm üretmeye çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

HGS'DE SMS'Lİ UYARI VE 12 GÜN SÜRE GELİYOR

Bakın Yıldırım'a İTO Meclis Salonun'nda Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) cezalarına ilişkin yeni bir düzenleme olup olmadığı da soruldu. Yeni bir çalışma yapıldığını ancak geçiş yapan araçlardan yüzde 35'inde ne HGS ne de OGS bulunduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Sorun vardı artık bundan sonra olmayacak. Yeni yasal düzenleme yapıldı. Artık cezalar uzak mesafelere göre değil, gittiği mesafe ile sınırlı olacak. Geçer geçmez hemen SMS ile uyaracak. 12 gün süre verilecek. Bu süre içinde öderse gene cezalı olmayacak. Kredi kartları ile de geçiş yapılacak. 500 bin tane usulüne uygun olmayan HGS kuponu var. Onları da düzeltiyoruz. Bir kaç tane de geçişlerle ilgili altta algılama cihazları ile ilgili sorun var onlar da düzeliyor. Yıl içindeki cezalar toplu olarak bildirilecek, bir sonraki seneye kalmayacak. Böylece sıkı takibe alıyoruz. Yalnız şunu söylemekten mutlu değilim ama bilinmesini istiyorum. Cezaların yüzde 35'ine baktık ne HGS'si var ne OGS'si var. Hiç bir şey yok"

CİHAN
09 Şubat 2016 14:37
DİĞER HABERLER