Binlerce insan Strazburg'daki Adalet Yürüyüşü’nde hakkını aradı

24 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Peaceful Actions Platformu’nun öncülüğünde düzenlenen Adalet Yürüyüşü devam ediyor.

Adalet Yürüyüşü için binlerce insan sabahın erken saatlerinden itibaren Avrupa Konseyi önünde toplanmaya başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yürüyen hak savunucuları, mağdurlar, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, hukukçular, siyasetçiler, aktivistler, gazeteciler ve sanatçıların sayısı ilerleyen saatlere binlerce kişiye ulaştı.  

Fransa’nın Strazburg şehrindeki eyleme eski NBA yıldızı ve insan hakları aktivisti Enes Kanter, Melek Çetinkaya, ihraç hakim Kemal Karanfil, tutuklu yakınları ve hukuksuzluklar nedeniyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan insanlar katıldı. 



Avrupa Birliği Konseyi'nden başlayan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde devam eden yürüyüşte, Türkiye’deki haksız tutuklamaları protesto amacıyla cezaevlerini temsil için sembolik demir parmaklıklar, kelepçeli hakimler yer aldı.

Eylemciler arasında cezaevindeki bebeklere özgürlük çağrısı yapanlar da vardı, tekerlekli sandalye ile destek olmaya gelen de. Tweet attığı, öğretmenlik yaptığı, pasta yaptığı için cezaevine giren kişiler temsili olarak kafes içinde gösterildi. Ayrıca avukatlar da kafeslerin içine girerek adaleti ararken nasıl özgürlüklerinden olduklarını anlattı.



Kamuoyunun yakından tanıdığı Melek Çetinkaya burada yaptığı açıklamada, askeri öğrenciyken haksız yere tutuklanan oğlunun şu an tutuksuz olsa da onun gibi masum binlerce kişinin hala cezaevinde olduğunu belirterek, askeri öğrenciler ve diğer tüm mağdurlar için adalet talebinde bulundu.

Gösteri için Kazakistan’dan Fransa’ya geldiğini söyleyen bir gösterici, “Türkiye’deki zulme karşı bir ses almak için AİHM önünde buluştuk. Dileğim en kısa zamanda Türkiye’nin insan haklarına, adalete, gerçek insani değerlere kavuşmasıdır” ifadelerini kullandı.

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR
Türkiye’deki hukuksuz süreçte tutuklanan anneler ve bebeklerini, avukatlar ve doktorları demir parmaklıkların arkasında tasvir eden katılımcılar, AİHM'deki yargıçların Türkiye'de katledilen yargı sistemini görmezden gelişini giydikleri üç maymun kostümleriyle, uzun yıllardır bekletilen dosyaları ise uyuyan hakimleri canlandırarak protesto etti.



Türkçe, Fransızca ve İngilizce sloganlar atan, pankartlar taşıyan eylemciler, “Geciken adalet, adalet değildir'', ''Zalimlere dur de'', ''Mağdurlar burada, mahkeme nerede, Mağdurlar Burada Konsey Nerede?” sloganları attı.





RAP SANATÇISI GRİFON’DAN YÜRÜYÜŞE ÖZEL BESTE
Diğer yandan RAP Sanatçısı Grifon da AİHM yürüyüşü için özel olarak bestelediği ve kısa süre önce sosyal platformlardan dinleyiciyle buluşturduğu ”Hakkımı Alacağım” adlı eseri adalet yürüyüşünde seslendirdi. 


20 Haziran 2023 15:57
DİĞER HABERLER