Yüz yılı aşkın süredir hırdavat, tarım aletleri ve yedek parça alanında faaliyet gösteren Fişek Group’un grup şirketleri için “iflasımıza karar verilsin” davası açılırken, alacaklılar haciz için sıraya girdi. Bu arada konkordato sürecine dair mahkeme tarafından 3 ay geçici mühlet kararı verilen Keskinoğlu’nun 10 Eylül 2018 itibariyle geçici mühlet kararı 2 ay daha uzatıldı.
Fişek Grubu'nun aralarında bankaların da olduğu çok sayıda alacaklısı 120 milyon lira borcu olan şirket merkezinde tonlarca eşyayı haczetti. Fişek Group Avukatı Savaş Çulha ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Şirket sahiplerinin bir yere kaçtığı yok. Tüm borçları ödeyecek mal varlığımız var” dedi.
Fişek Group’un geçmişi 1900’lü yıllara dayanıyor. Edirne’de küçük bir nalburiye dükkânı ile işe başlayan aile zaman içinde işlerini büyüttü. Fişek Group için sonun başlangıcı ise 29 Ağustos günü oldu. Şirketin 100’ü aşkın çalışanına 10 günlük ücretsiz izin verildi. Toplantıda, bir takım sıkıntıların yaşandığı ancak aşılabileceği kaydedildi.
30 Ağustos’tan Sonra Süreç Başladı
30 Ağustos sabahı ise dev grubun Eyüp Pirinççi Köyündeki binasının kapıları bir daha açılmadı. 3 Eylül günü, şirket avukatı Fişek Hırdavat ve Tic. AŞ, Fişek Demir Hırdavat AŞ ve Keşif Tarım AŞ ve Agrives Tarım Makinaları A.Ş. için mahkemeye başvurdu.
‘İflasımıza Karar Verilsin’
İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi ve İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda 4 şirket için de doğrudan iflas davası talep edildi. Av. Savaş Çulha’nın açtığı davalarda, şirketlerin borca batık duruma geldikleri kaydedildi. Dilekçeye göre, borçların ödenemez duruma geldiği kaydedilerek gerekçe olarak ise, kurlardaki hareketlilik ve yapılan bir takım satışların ödemesinin alınamaması gösterildi.
Dava dilekçesinde ayrıca, alacaklıların korunması için şirketin depolarındaki mallar için de tedbir talep edildi. Dilekçeye göre şirket merkez binasında bulunan ürünlerin değerinin 13 milyon lira olduğu kaydedildi.
Davanın açılmasından bir gün sonra ise alacaklılar harekete geçti. Alacaklı konumdaki bir banka, aldığı ihtiyati haciz kararı sonrası Fişek Group’un merkez binasında 4 TIR dolusu mal haczetti. Söz konusu haciz işlemi sonraki günlerde de devam etti.
Bankalara ve Piyasaya Toplam Borç 120 Milyon TL
Fişek Group Avukatı Savaş Çulha ise, Hürriyet’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada “Toplam borcumuzu karşılayacak ölçekte varlığımız var. Bankalara ve piyasaya olan toplam borcumuz 120 milyon lira. Varlığımız ise 110 milyon lira… Şirketin sahiplerinin bir yere kaçtıkları yok. Ben şirket avukatı olarak tüm alacaklılar ile temastayım. Dün itibari ile 130 işçinin tüm ödemelerini yaptık. Gerek bankalar gerek diğer piyasa alacaklıları olsun tek tek ödemelerini yapacağız. Bu süreci yılbaşına kadar tamamlamayı planlıyorum. Kurlardaki hareketlilik, teminat açığına yol açtı. Bugüne kadar çok düzgün çalışan bir firma… Yurt dışı ile de önemli bağlantıları söz konusu. Buradaki her çalışan ortalama 15-20 yıldır ailenin yanında çalışmış. Mal alıp verdiğimiz bazı firmalar dahi ‘gerekirse para verelim’ diyor” şeklinde konuştu.
KESKİNOĞLU SÜRECİ 2 AY DAHA UZATTI
Bu arada tavukçuluk sektörünün önde gelen şirketlerinden Keskinoğlu’nun 11 Haziran 2018 tarihinde konkordato ilan etmesinin ardından şirketten sürece ilişkin önemli bir açıklama geldi. Konkordato sürecine dair mahkeme tarafından 3 ay geçici mühlet kararı verilen Keskinoğlu’nun 10 Eylül 2018 itibariyle geçici mühlet kararı 2 ay daha uzatıldı.
Geçici Mühlet Kararının 2 Ay Daha Uzatılmasına Karar Verildi
Şirketten yapılan açıklamada, “Keskinoğlu A.Ş. olarak, 11 Haziran 2018 tarihinde ticari faaliyetlerimizi aralıksız devam ettirebilmek için, nakit sıkışıklığı nedeniyle geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunmuştuk. Talebimiz mahkemece kabul edilerek 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verilmişti. Şirketimizin finansal verilerinin incelenmesi sonrasında, 10 Eylül 2018 itibariyle; Akhisar 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından geçici mühlet kararının 2 ay daha uzatılmasına karar verilmiştir” denildi.