13 Iraklı kaçak göçmenden beşi çocuk 11'inin cenazesi, Doğançay Kimsesizler Mezarlığı'nda toprağa verildi.
İzmir'in Foça ilçesinde, geçen perşembe günü lastik botun alabora olması sonucu hayatını kaybeden 13 Iraklı kaçak göçmenden beşi çocuk 11'inin cenazesi, Doğançay Kimsesizler Mezarlığı'nda toprağa verildi. Vatanlarından binlerce kilometre uzakta, geride acı hikayeler bırakarak ölen, aralarında bebek ve kadınların da bulunduğu göçmenlerin cenazeleri de yürek burktu. Kimsesiz ve sessizce bu dünyadan göçenlerin cenaze namazlarını, 35 yıllık imam Ahmet Altan kıldırdı. Birçoğunda cemaat yoktu. Namaz sonunda İmam Altan'ın dudaklarından, "Fatiha" sözü çıktığında, birkaç kişi dışında okuyan olmadı. Bazılarının namazında ise mezarlık görevlilerinin saf tutmasıyla en çok üç kişi bulundu.
Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerden, daha iyi bir hayat için yola çıktılar. Vatanlarından binlerce kilometre uzaktaki Türkiye'ye büyük umutlarla geldiler. Bodrum, Didim, Foça, Ayvalık, Dikili, Menderes, Bodrum, Ayvacık sahillerinden Yunanistan'a geçmeye çalışırken Ege ve Akdeniz'de boğuldular. Komşularını, akrabalarını, evlerini, yurtlarını geride bırakarak yola çıkan ancak hayallerine ve hayal ettikleri ülkelere ulaşamadan can veren, çoğu çocuk ve kadın göçmenlerin umut yolculuğu, İzmir'in Bayraklı ilçesindeki kimsesizler mezarlığında son buldu. Geçen perşembe günü Foça ilçesi Aslanburnu mevkisinden, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isterken bindikleri lastik botun alabora olması sonucu 13 Iraklı hayatını kaybetmişti. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda işlemleri biten beş çocuk 11'inin cenazeleri, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada yıkanarak kefenlendi. Cenaze araçları, bir umutla başlayan fakat yürek burkan dramlarla sona eren yolculuğun son durağı için Doğançay Kimsesizler Mezarlığı'na hareket etti. Cenazeler mezarlığa ulaştığında, görevliler dışında kimse karşılamadı. Ne ağıt yakan, ne ağlayan, ne de gözyaşı döken oldu. Tek tek cenaze araçlarından alınarak musalla taşına koyulan 11 kişinin namazlarını, mezarlıkta görevli 35 yıllık imam Ahmet Altan kıldırdı. Altan, bazen tek başına kıldı, bazen safa diğer görevliler ve imamlar da katıldı. Namaz sonunda selam verip "Fatiha" dediğinde, okuyanların sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Namaz sona erdiğinde tabutlara, görevli imamlar ve mezarlık görevlileri omuz verdi. Boyutları yetişkinlerinkine göre küçük olsa da hem omuzlayanlar hem de insanlık için en ağırları, biri bebek beş çocuğun tabutları oldu.
BEBEKLERİN YANINA DEFNEDİLDİ
Aynı yolculukta can veren ve birbirleriyle akraba olduğu tahmin edilen 11 göçmenden dördü çocuk 10 kişi yan yana defnedildi. Definde dört imam hazır bulundu. Henüz 1 ya da 2 yaşında olduğu tahmin edilen bebek ise belki aralarında anne ve babasının da bulunduğu 10 yetişkinin mezarlarına 50 metre uzaklıkta, bebeklerin defnedildiği kimsesizler mezarlığında gömüldü.
MEZARLARINDA İSİM YOK, NUMARA VAR
Kimsesiz göçmenlerin defnedildiği Doğançay Mezarlığı'nın 412 numaralı parselindeki mezarlarda isim de yok, mezar taşı da. Mezarların başına, sadece numaralandırılmış tahtalar dikili. Bir gün Türkiye'deki yakınlarının mezarları arayıp bulmak isteyenlere, bu numaralar ve İzmir Adli Tıp Kurumu'nda alınan DNA örnekleri yol gösterecek. Yakınları ortaya çıkan göçmenlerin cenazeleri ise ailelerine teslim ediliyor. Bunların büyük bölümü memleketlerinde, az sayıdaki cenaze ise Türkiye'deki mezarlıklarda defnediliyor. Doğançay'da 11 göçmenin yanında, yakınları belli olan göçmen bir kadın da toprağa verildi.
CİHAN