Bir yılda yüzde 26 devalüasyon

Bir yılda yüzde 26 devalüasyon
Hükümetin ekonomik reformları bir kenara itmesi ve iş dünyasına yönelik hukuksuzluk ülkeye pahalıya mal oldu.

Dolar karşısında adeta eriyen Türk Lirası’nda bir yılda yüzde 26 oranında kayıp yaşandı. Ülkenin dış borcu 3.5 ayda 144 milyar lira arttı.

Ekonomideki durgunluk, önlenemeyen cari açık ve gerileyen ihracata ek olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik “Faiz İndir” tartışmalarıyla alevlenen dolar/TL kuru her gün yeni bir rekora imza atıyor. Kur dün 2,6873 ile yeni tarihi rekorunu kırdı.

Her gün yeni bir rekor

Bugün'den Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL'deki yukarı baskı devam ediyor. Dolar/TL önceki gün 2.6730'a kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini test ettikten sonra dün de 2.6873'u görerek bir rekor daha kırdı.

27 bin esnaf kepenk kapattı

Son 3.5 ayda Türk Lirası, dolar karşısında resmen eridi. Yılbaşından bu yana dolarda yaşanan kayıp yüzde 15’i geçti. 14 Nisan 2014 tarihinden bu yana geçen bir yıllık sürede ise Türk Lirası’nda yaşanan devalüasyon yüzde 26’yı geçti. 14 Nisan 2014'te 2,12 lira olan dolar dün 2,6873 liraya kadar çıktı.

Piyasaların moralini bozan büyüme rakamları, uluslararası piyasalarda düşen emtia ve gıda fiyatlarına rağmen önlenemeyen yüksek enflasyon, artışa geçen cari açık verileri devalüasyonun açık göstergesi. Sadece yılın ilk üç ayında 26 bin 940 esnaf kepenk kapattı. İşsizlik yüzde 11’e ulaştı. Cari açık ise düşen petrol fiyatlarına ve ülkeye giren kaynağı belirsiz 4.3 milyar dolara rağmen bir önceki aya göre yüzde 60 oranında artarak şubat ayında 3.2 milyar dolara fırladı.

Şirket iflasları artacak

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Aras şunları söyledi: “İç ve dış konjonktür TL'deki değer kayının daha da artacağını gösteriyor. Bu durum ithalata bağımlı bir sanayi, büyüme hatta ihracat modeline sahip olan ülkemizi makro ekonomik açıdan olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Yani OVP’deki hedeflerin rafa kaldırılması gerekecektir. Büyüme’nin yüzde 4’ün altında hatta yüzde 3’ün altında olmasına, işsizlik oranının artmasına neden olacaktır. Diğer yandan TL bazında artan borç stoku dolayısıyla, dolar olarak borç ödemelerinde sorunlar yaşayacak şirketler de önemli çıkmazlarla hatta iflaslarla karşılaşacaklardır.”

Borsa dışarıdan ayrıştı

TL'deki negatif ayrışmanın derecesinin çok yüksek olduğunu ifade eden TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Bu ayrışmanın sadece genel seçim sonrası nasıl bir ekonomi yönetim takımı oluşacağına ilişkin endişeler ya da büyüme göstergelerindeki kötüleşmenin yansımasından oluşmuyor olması muhtemel. Sadece TL'nin dolara karşı tarihin en düşük seviyesine satış baskısı değil, BİST 100 endeksi de son on günde gelişmekte olan ülke piyasalarındaki yüzde 7 değer kazancına rağmen yüzde 1 değer kaybediyor" diye konuştu.

Borç iki günde 19 milyar arttı

Türkiye’nin 402.4 milyar dolar olan brüt dış borç stoku iki işlem gününde 19 milyar lira arttı. 10 Nisan Cuma günü Türk Lirası karşılığı olan 1 trilyon 62 milyar 336 milyon dolarlık borç pazartesi ve salı günü dolarda yaşanan artışla 1 trilyon 81 milyar 248 milyon liraya çıktı. Toplam borç yılbaşına göre TL bazında 144 milyar liraya fırladı.

Merkez’den sözlü müdahale

Merkez Bankası 2.6873'e çıkarak rekor kıran dolar kurunun ardından 22 Nisan’da toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) gündemini açıklayarak piyasaya müdahale şekliyle ilgili açıklamalarda bulundu. Banka, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim, Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından 2.68 seviyesinde olan dolar kuru 2,67’ye kadar geriledi. Merkez, "Toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir" açıklamasını da yaptı.

15 Nisan 2015 08:57
DİĞER HABERLER