Hükümetin uygulamaya koyacağı zorunlu BES sistemi ve kıdem tazminatına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan tepki geldi. TİSK, uygulamaların maliyeti artıracağını ve işçi-işveren ilişkilerini bozacağını iddia etti
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomi yönetiminin kaynak arayışı içerisinde olduğuna dikkat çekti. Konfederasyonun Ekonomi Bülteni'nde, otomatik bireysel emeklilik (BES) yaklaşımı ve kıdem tazminatında yeni bir sistem oluşturma isteğinin çalışma hayatına yönelik regülasyonlardan ziyade kaynak sorununu çözmek amacı taşıdığı ifade edildi. TİSK Bülteni'nde, “İç tasarrufları artırmak herkesin iştirak ettiği bir amaç olmakla birlikte, özellikle kıdem tazminatında işletmelerin maliyetlerini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılması gerekiyor” uyarısı yapıldı.
İHRACAT ENDİŞESİ
Türkiye'de kritik fiyat değişkenleri olan faiz oranı ve döviz kurundaki kırılganlıkların devam ettiğini vurgulayan TİSK, “Cari açığın gerilemesine rağmen, ihracattaki azalış bu düşüşü gölgeliyor. İhracat 2015 Ocak ayından bu yana sadece üç ay artış gösterdi, on üç ay ise azaldı.
KAYNAĞI BELİRSİZ PARA
Cari açığın finansmanı net hata noksan olgusuna dayalı. Yılın ilk dört ayı sonunda merkezi yönetim bütçe dengesi yapısal reformlar uygulanmak suretiyle değil, TCMB'nin kâr transferi ile sağlandı” yorumunda bulundu.
YÜZDE 5 BÜYÜMEYİ UNUTTUK
Büyümedeki yavaşlama ve küçülmenin şu anda dünya ekonomisinin en büyük problemi olduğu kaydedilen TİSK açıklamasında, likidite tuzağına çekilen ekonomilerin “sürekli durgunluk” trendi izlediği belirtildi. TİSK Bülteni'nde ülkemizin büyüme oranının gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek olduğu, ancak 2012 yılından bu yana yüzde 5'lik potansiyel büyüme oranının yakalanamadığı hatırlatıldı.
Özgür Düşünce