Almanya, Belçika, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti ve Endonezya, iki yıllığına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeliğine seçildi.
Bileşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamada, BMGK'nin geçici 5 yeni üyesi için seçim yapıldı.
BMGK'nin iki yıl süre için geçici üyeliğine seçilen bu ülkelerin görev süresi 1 Ocak 2019 tarihinde başlayacak.
Seçimlerde, Almanya, Belçika, Güney Afrika ve Dominik Cumhuriyeti'nin adaylığına karşı çıkan olmadı. Endonezya ise diğer aday Maldiv Cumhuriyeti'nden daha fazla oy alarak BMGK'nin 5. geçici yeni üyesi oldu.
BMGK, BM adına bağlayıcı karar verebilen, gerektiğinde yaptırım ve askeri güç kullanımına yetki veren tek yasal organ olarak biliniyor.
Almanya ve Belçika
Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu'ndan Almanya ve Belçika 2 yıllığına geçici üye olarak seçildi. Her iki ülke de BM Güvenlik Konseyine daha önce 5'er kez seçilmişti.
BMGK'da geçici üyelik için 8 yılda bir adaylığını koyan Almanya, en son 2011-2012 yıllarında konseye seçilmişti.
Afrika grubundan seçilen Güney Afrika da BMGK'da üçüncü kez koltuk kazanmış oldu.
Latin Amerika ve Karayipler Grubu'ndan Dominik Cumhuriyeti ise BMGK geçici üyeliğine ilk kez seçildi.
Asya-Pasifik Grubu için de Endonezya ve Maldivler yarıştı. Endonezya 144 oyla seçildi. Maldivler ise 46 ülkenin desteğini aldı.
Söz konusu 5 ülke, 1 Ocak 2019'dan itibaren BMGK'da 2 yıl boyunca geçici üye olarak görev yapacak.
BMGK üyeleri
Toplam 15 üye ülkenin bulunduğu BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.
Kalan 10 üye ülke ise BM'nin 5 coğrafi grubu arasından 2 yıl için BM Genel Kurulunda seçiliyor. Geçici üyelerden 5'i her yıl yenileniyor.
Halen Konsey üyesi olan Hollanda, Bolivya, Etiyopya, Kazakistan ve İsveç'in görev süreleri bu yılın bitiminde sona erecek.
BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmek için 193 üyeli BM Genel Kurulunda yapılacak seçimde toplam oyların üçte ikisini almak gerekiyor.