Bitkilendirilmiş çatılar sel riskini azaltıyor

Bitkilendirilmiş çatılar sel riskini azaltıyor
Sonbahar ve kış aylarıyla birlikte artan yağışlar, özellikle şehirlerde büyük sel risklerine yol açıyor. Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının ani sel oluşumu, ısı adaları ve küresel ısınma gibi tehlikelere karşı önleyici etkiye sahip olduğunu söyledi.

ÇATIDER Başkanı Yavuz, "Bitkilendirilmiş çatılar, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun cadde ve kanalizasyona tahliyesini bir saate kadar geciktiriyor. Bitkilendirilmiş çatı uygulamasının yaygınlaşması, son yıllarda daha fazla tanık olduğumuz şehir sellerini önemli ölçüde önleyebilir ve enerji tasarrufuna katkı sağlar. Yollarda sel oluşup, arabaları hatta insanları sürükleyip götürmesine karşı riski azaltıcı bir çözüm oluşturabiliriz" dedi.

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, hızlı kentleşme sonucu şehirlerde yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsünün hızla azaldığını belirterek, şunları söyledi; "Şehirlerde yağmur suyunu emerek tutan toprak ve yeşil bitki örtüsü azalıyor. Bununla birlikte suyu giderlere ve kanalizasyon/yağmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler artıyor. Şehir üstüne düşen tüm yağmur suyunun aynı anda tahliyesi esnasında kaçınılmaz olarak zaman zaman sel felaketleri meydana geliyor. Bitkilendirilmiş çatılarda kullanılabilecek drenaj sistemleri, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımını bir saate kadar süre geciktirebiliyor. Bu süre, sel oluşum riskini azaltmada çok önemli bir etkiye sahiptir. Bitkilendirilmiş çatı uygulamalarını artırarak, üzücü sonuçlara ve kayıplara yol açan sel riskini azaltmak mümkün. Bir mahallede ne kadar çok bitkilendirilmiş çatı varsa, sel riski o ölçüde azalır."

HORTUM RİSKİNİ DE AZALTIR

Nazım Yavuz, tüm dünyayı olumsuz etkileyen küresel ısınmadan dolayı sıcaklık farklarının arttığını belirterek, şunları anlattı; "Türkiye'de bahar ayları eskiden 18-21 derece ortalamalarındaydı. Ancak artık daha sıcak geçiyor, sıcaklık 30 dereceyi buluyor. Yer seviyesi ile yükseklikteki sıcaklık farkı arttı. Özellikle kentlerdeki ısı adaları sayesinde oluşan mikro iklimler, alanlar arasında büyük sıcaklık farklılıklarına, bozulmuş toprak; hava koşulları değişimi, su kaynaklarının ziyan olması gibi olumsuzluklara yol açar. Hortum gibi felaketler artık daha çok meydana geliyor. Gün içinde yapı elemanlarınca toplanan tüm ısı enerjisi havanın soğuması ile dışa veriliyor. Bitkilendirilmiş çatılar yaparak, gün içinde toplanan bu enerjinin büyük bir bölümü toprak ve bitki içinde tutularak, gün batımı saatlerinde dışa yansımaları önlenebilir. Böylece kırsal kesime nazaran ısı adaları içinde oluşan fark azaltılabilir." CİHAN
23 Ekim 2015 10:45
DİĞER HABERLER