Bitlis'te 350 afet konutu kaderine terk edildi

Bitlis Rahva yerleşkesine, 2000 yılında yaklaşık 11 milyon lira maliyetle yaptırılan 350 afet konutu kaderine terk edildi. Hak sahiplerine devredilen ve 2010 yılında çevre düzenleme ve kanalizasyon işleri ihale edilen konutlar, bölge gerçekleri dikkate alınarak yapılmadığı için şimdiye kadar oturan olmamış. Terk edilmiş şehir görüntüsü veren Bitlis girişindeki konutlar için dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 'Kentsel dönüşüm' kapsamında yıkılması talimatı vermişti. Ancak halen kendi halinde duruyor.

Çoğunlukla Bitlis ve ilçelerine bağlı köylerde yaşanan doğal olaylarda evleri zarar görenler için yaptırılan konutlarda ikamet edilmemesinin en büyük nedeni ise köydeki hak sahipleri için şehire ev yapılması. Ayrıca, bölgede ortalama bir ailede nüfusun en az 10 kişi olmasına rağmen konut büyüklüğünün 80 metrekare ile sınırlı tutulması da ayrı bir gerekçe. 15 yıldır boş bekleyen evlerin, sıvaları dökülmüş, kapı ve pencereleri ise kullanılmaz halde. Kaderine terk edilen konutlar, evsizlerin, alkoliklerin ve uyuşturucu bağımlılarının uğrak yeri olmuş durumda.

BAŞKAN OLAN: KONUTLAR PLAN VE PROJESİZ YAPILDI

Konutların fiziki anlamda çok kötü bir yere yapıldığını belirten Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, bu nedenle milyonlarca lira para harcanarak yapılan konutların kaderine terk edildiğini söyledi.

Yapılan konutların Bitlis şartlarına göre yanlış yere yapıldığını savunan Başkan Olan, "Bayındırlığın yapmış olduğu sosyal konutlar, afet evleri daha önceki köylerde evleri hasara uğrayan köylüler için yapılan evlerdir. Ancak yapıldıktan sonra rantabl yani kâr sağlayan, gelir getiren bir yatırım olmadığı ve fiziki anlamda çok kötü bir yere yapıldığı ortaya çıktı. Orası tamamen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün insiyatifinde olan bir yer. Burası büyük ihtimal yıkılıp farklı bir proje ile yapılması düşünülüyor. Fiziki anlamda çok kötü bir yere yapıldığı ve Bitlis'teki kış şartlarına uygun olmayan bir yerde yapıldığı için kullanışsızdır. Dolayısıyla burası bir nevi kendi kaderine terk edilmiştir. Haliyle de yıkmaktan başka çare olmadığı için de yıllar önce yapılması için harcanan milyonlarca lira da çöpe gitmiş oldu." diye konuştu.

"STK'LARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ"

Afet konutlarının kaderine terk edilmesi ve uzun süredir harabe halde bırakılması ildeki bazı sivil toplum kuruluşlarının da tepkisini çekti. Bitlis şehir girişinde bulunan Rahva mevkiinde bulunan Afet konutlarını gezen Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer, çirkin görüntünün biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Konutlarla ilgili bir proje üretilmesi gerektiğini ifade eden Durer, "Bitlis şehir girişinde bulunan ve uzun süredir yapılmış olmasına rağmen hiç kimsenin yerleşmediği bu afet konutları ile ilgili alternatif bir proje üretilmelidir. Maalesef bu çirkin görüntü uzun yıllardır hem ilgili bölgede ciddi bir arazi kaplamış, hem çok çirkin duruyor, hem de acıdır ki madde bağımlıları başta olmak üzere çeşitli alışkanlıklar için kullanılan kötü bir mekan haline gelmiş. Bununla ilgili acilen tedbir alınmalı, alternatif bir proje üretilmelidir. Eskiden başta gariban köylü vatandaşlarımız olmak üzere çeşitli nedenlerle sıkıntılar yaşamış olanlara, devletimiz şefkat elini uzatıp, bu ve benzer konutları yapıp barınma sorunlarını giderme yoluna gidiyordu. Hatta özelikle köylü vatandaşlarımıza köyünde bu ve benzer konutları yapmak yerine böyle muhitlere getirip yaşamlarını idame ettirmelerini sağlıyordu. Günümüzde artık bu ve benzer konutların yerinde ya da yerlerine yakın yerlerde yapılması daha sağlıklı oluyor. Kesinlikle bu çirkin yapılarla ilgili bir çözüm bulunması gerekiyor." şeklinde konuştu.

CİHAN
03 Mayıs 2015 12:10
DİĞER HABERLER