BM: 1 milyardan fazla genç işitme kaybı riski altında

CENEVRE (CİHAN)- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kişisel cihazlarla sürekli müzik dinleyen ya da gece kulübü, bar ve stadyum gibi gürültülü yerlere giden 1,1 milyar gencin işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Orta ve yüksek gelirli ülkelerden 12-35 yaş grubunun neredeyse yarısının kişisel cihazlarından yüksek sese, yüzde 40'ının ise eğlence merkezlerinde zarar verici düzeyde gürültüye maruz kaldığı belirlendi.

Güvenli dinlemenin, sesin yüksekliğinin yanı sıra süresi ve frekansına da bağlı olduğunda dikkat çeken DSÖ, yüksek seslerin geçici işitme kaybı ya da kulaklarda çınlamaya sebep olabileceğini; zarar verici düzeydeki seslere sürekli maruz kalınması durumunda ise işitme kaybının geri döndürülemeyeceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü, iş yerlerinde maruz kalınan ses seviyesinin 85 desibeli ve süresinin de 8 saati geçmemesi gerektiğini açıkladı. Daha yüksek seslere maruz kalan personelin ise çalışma sürelerinin azaltılmasını istedi. Mesela 100 desibelden yüksek seslere 15 dakikadan fazla maruz kalınmasının tehlikeli olduğu belirtildi. Gençlerin kişisel cihazlarından müzik dinlerken ise günde toplam bir saati aşmamaları tavsiye edildi.

3 Mart Dünya Kulak Sağlığı günü, bu yıl 'Güvenli Dinleyin' sloganıyla kutlanıyor. Dünya genelinde 360 milyon kişinin ciddi işitme sorunun bulunuyor. CİHAN
03 Mart 2015 11:23
DİĞER HABERLER