BM Güvenlik Konseyi'nden IŞİD'le mücadeleyi iki katına çıkarma kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa'nın çağrısı üzerine terör örgütü IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı gruplarla mücadele çabalarını iki katına çıkarma ve muhtemel saldırıları önlemek için tüm ülkelerin koordinasyon içinde olmasına karar verdi.

IŞİD'in uluslararası barış ve istikrar için görülmemiş şekilde küresel bir tehdit teşkil ettiğini belirten Güvenlik Konseyi, bu tehdide karşı sahip olunan tüm imkanlarla mücadele kararlılığını vurguladı.

Kabul edilen tasarıda, IŞİD'in Paris ve Beyrut'taki eylemlerinin yanı sıra Ankara ve Tunus'taki saldırıları da şiddetle kınandı. Tasarıda, tüm ülkelerden ellerinden geldiğince IŞİD'e ve diğer örgütlere karşı gereken önlemleri almaları isteniyor. Ayrıca Irak ve Suriye'nin önemli bölümündeki varlıklarının da sonlandırılması isteniyor. Fakat bu ifadeler Suriye ve Irak'a askeri operasyonlara BM Güvenlik Konseyi'nin onay verdiği anlamıma gelmiyor.

Kararda ayrıca BM üyelerinin Irak ve Suriye'ye yabancı teröristlerin geçişinin engellenmesi için çabaları yoğunlaştırmaları talep ediliyor.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre, kararı 'tarihi' olarak nitelendirdi ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırılarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Rusya da uluslararası toplumun teröre karşı aynı safta yer almasından memnun olduğunu açıkladı.

İngiltere Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Matthew Rycroft ise Suriye'deki IŞİD hedeflerine saldırı için yasal zeminin oluştuğunu ve bu saldırılar için Suriye hükümetinden izin almaya gerek olmadığını savundu. CİHAN
21 Kasım 2015 13:06
DİĞER HABERLER