Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye'ye karşı Türkiye'nin olası bir kara harekatını görüşmeye pazartesi devam edecek.
Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Suriye'ye yönelik muhtemel bir kara harekatını masaya yatıran BM Güvenlik Konseyi üyeleri, aralarında bir mutabakat sağlayamadı. Güvenlik Konseyi'nin şubat ayı dönem başkanlığını yürüten Venezuela BM Büyükelçisi Rafael Dario Ramirez Carreno, konu ile ilgili olarak Rusya Federasyonu'nun Güvenlik Konseyi'ne bir tasarı sunduğunu belirtti. Carreno, üye ülkelerin daha sonra tasarı üzerinde kendi ülkelerinin yaklaşımlarını dile getirdiğini ifade etti. Sunulan tasarı üzerinde bir uzlaşıya varılamadığını aktaran Carreno, pazartesi günü aynı tasarı üzerinde müzakerelere devam edileceği bilgisini verdi.
Basına kapalı yapılan oturumda tasarının içeriği konusunda detay vermeyen Carreno, "Toplantıda uzun süreli tartışıldı ancak bir anlaşmaya varılamadı" demekle yetindi.
Güvenlik Konseyi adına değil; ancak kendi ülkesi adına görüşünü gazetecilerle paylaşabileceğini aktaran Carreno, şöyle devam etti: "Venezuela olarak Türkiye - Suriye sınırındaki son gelişmelerden çok ciddi kaygı duymaktayız. Edindiğimiz bilgiye göre Türkiye, Suriye'nin topraklarını bombaladığıdır. Bildirmek isteriz ki bu tutum Suriye savaşını daha da tırmandırmaktadır. Şimdi durum daha da karmaşık hale gelmiştir."
Türkiye'ye Venezuela adına çağrıda bulunan Carreno, Ankara'nın Suriye'nin topak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygılı olmasını istedi.
BM BÜYÜKELÇİSİ ÇEVİK: SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ
Türkiye'nin, Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu dile getiren Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Ankara'nın uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu ve DAİŞ'e karşı mücadeleye destek verdiğini hatırlattı. Suriye krizinin başlangıcından itibaren Türkiye'yi ziyadesi ile etkilediğine dikkat çeken Çevik, son gelişmelerle birlikte Türkiye'ye yönelik her boyutta tehditlerin arttığını söyledi.
Türkiye'nin, insanına yönelik gelebilecek her türlü saldırılara karşı kendini savunma hakkının bulunduğunu hatırlatan Çevik, Ankara'nın uluslararası hukuka saygılı olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin Suriye'ye bir kara harekatı düzenleyip düzenlemeyeceği sorusuna Çevik, "Politik liderlerimiz birçok defa Suriye'ye kara harekatı yapmayacağımızı dile getirdi. Ta ki; BM Güvenlik Konseyi ya da mensubu olduğumuz uluslararası koalisyonun ortak kararı olmadığı sürece." cevabını verdi.
PYD'nin Suriye rejimi ya da DAİŞ'e karşı savaşmadığını, aksine muhaliflere karşı mücadele ettiğini belirten Çevik, "Ayrıca, bize yönelik Suriye topraklarından silahlı ateş edildi. Uluslararası hukukun bize tanıdığı haklar gereği bizde bunlara karşılık verdik." şeklinde konuştu.
Halep ile Türkiye sınırında PYD'nin savaştığı bölgedeki sivil halkın kendi sınırlarına akın ettiği ve bunun da ulusal güvenliklerine risk oluşturduğunu vurgulayan Çevik, PYD'yi yalnızca Rusya'nın değil, ABD'nin de desteklediğini belirtti. Bunun için Türkiye'nin tutumunun ne olduğu sorusuna Çevik, PYD'nin terörist örgüt olduğunu ve Rusya ile Suriye rejimi tarafından desteklendiği şeklinde cevap verdi.
Rusya'yı isim vermeden Suriye toprakları içinde hastane, okul gibi sivil yerleşim yerlerini bombalamakla suçlayan Çevik, "Rusya Federasyonu savaşa müdahil olduktan sonra sivil can kayıpları artmıştır" ifadelerini kullandı.
Çevik, BM Güvenlik Konseyi'nin geçen aralık ayında "2254" sayılı karar tasarısı (Konsey'in Suriye'de barış süreci yol haritasına desteğini açıklıyordu) aldığını hatırlatarak, yeni bir karara ihtiyaç olmadığını söyledi. CİHAN