BM Kıbrıs Danışmanı Eide: Mük tazminatları için fon konusunda ilerleme var

BM Kıbrıs Danışmanı Eide: Mük tazminatları için fon konusunda ilerleme var
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mülkiyet Komitesi için fon konusunda istediği ilerlemeyi kaydetti. Kıbrıs'ın bölünmesiyle mülklerini terk etmek zorunda kalan insanlara çözümle birlikte yüklü tazminatlar ödenebilmesi için dış yardımla fon kurulması planlanıyor.

Rum basınına açıklama yapan Eide, "Bağışçılarla iletişim var ve iyi gittiğini düşünüyorum. İlerleme istediğim gibi. Basit bir mesele değil. Gidip birinden para isteyip almıyorsun. Prosedürler var. Örneğin bazı ülkelerde yasal onay gerekli. Ancak doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

IMF ile olan işbirliklerinin tamamen ayrı tutulması gerektiğini ifade eden Eide, çünkü tamamen farklıdır, parayla değil fikirlerle, gelecekteki olguların sürdürülebilirlik görüntüsünün oluşturulmasıyla ilgilidir. federal bir devlet kurulursa, sadece siyasi mekanizmaları düşünmememiz, kalkınma ve ekonomik fırsatlar da olması önemlidir." şeklinde konuştu.

"BAŞARI KOKUSU ALINIYOR"

Çok olumlu üç noktadan başladıklarını aktaran Eide, şöyle devam etti:
"Birincisi, Kıbrıs Cumhuriyeti derin mali krizden çıkmak için zor ancak gerekli kararlar aldı. Bu, kendi kendine yetebilecek bir ülke olduğunu gösterdiği için Kıbrıs'ın uluslararası toplumdaki itibarı açısından iyidir. Olumlu gelişmeler devam etmeli ki federasyon bunun üzerine kurulabilsin. Ancak kalkınmaya yardımcı olacak vergi uyumu ve etkin bürokrasi konularını da konuşmalıyız. İkincisi, daha önce yapılmış bütün incelemelerin ve kamuoyunun bölünmüşlüğün fırsatlara mal olduğu noktasında birleşmesidir. Ülkenin iki ekonomiye bölünmesi ve iki ekonominin asimetrik doğası kalkınmayı düşük tutuyor. Üçüncüsü de yatırımcılardır. Çoğunun burada başarı kokusu aldığını ve çok iyi bir fırsat olabileceğini gördüğünü biliyorum."

"PARA BULUNMALI VE ERTESİ GÜNÜN EKONOMİ GÖRÜNTÜSÜ ÇİZİLMELİ"

Eide, "Aklınızda, mülkiyet fonu için gerekecek para miktarı ve bazı rakamlar var mı?" sorusuna karşılık bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Para bulunmalı ve ertesi günün ekonomi görüntüsü çizilmeli. Ne kadar para gerekeceği makroekonomik fırsatların neler olduğuna bağlı. Meseleye yalnız aşağıdan yukarıya, yani, verilmesi gereken tazminat için toprağın değerinin ne olduğuna bakamazsınız. Yukarıdan aşağıya, makroekonomik görüntü de lazımdır. Çünkü bireylere o kadar parayı verirsen, genel ekonomiye de hiç umulmadık etkileri olur. Sonuçlar iyi olabilir ama illa iyi olmayabilir, bir hesap yapmamız lazım." CİHAN
05 Ekim 2015 12:23
DİĞER HABERLER