BM: Myanmar'da Müslümanların durumunu unutmayın

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Ofisi (OCHA) Koordinatörü John Ging, "Myanmar'da yerinden edilen Müslüman azınlığın kötü durumda yaşadığını unutmamak gerek" dedi.

Ging adına OCHA tarafından yapılan basın açıklamasında, Myanmar'da demokratik ve ekonomik transformun (dönüşüm) yaşandığı; ancak ülkede Müslümanların bu olumlu gelişmeden nasibine düşenleri alamadığı ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeyinde bulunan Shan, Kachin ile Rakhine eyaletlerinde yerlerinden olan insanların yaşadığı sorunların devam ettiği ifade edildi. Kachin ve Kuzey Shan eyaletlerinde geçen ekim ayında yapılan ateşkese rağmen 100 binden fazla insanın yerlerinden edildiği de açıklamada yer aldı. Ging'in, yerlerinden edilen insanların yaşadığı kampları ziyaret ettiği ve Kachin halkının kara mayınlarının çoğalmasından dolayı kaygılı oldukları vurgulandı.

Kara mayınlarından dolayı dünyada en fazla can kaybının Myanmar'da yaşandığı belirtilen açıklamada, Ging'in, "Bu insanların savunmasız olmalarına karşı onca acıya göğüs germelerinden dolayı çok etkilendim. Kara mayınları için çok daha fazla şey yapılabilir." sözlerine yer verildi.

MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI KAMP KOŞULLARI GİNG'İ ŞOK ETTİ

Yazılı açıklamada, Rakhine eyaletinde 120 bin Müslüman (çoğunluk olarak Rohigyalılar) ile 5 bin Rakhine kökenli insanın 2012 yılında yaşanan şiddet nedeni ile evlerinden edildiği ifade edildi. Ging'in bu kamplarda yaşayan insanları da ziyaret ettiği aktarıldı.

Açıklamada, eyalet yönetiminin, bazı yaşam koşullarını iyileştirme çabasında olduğu belirtilirken, Ging'in, insanların kaldığı kamp şartları karşısında 'şok' yaşadığının altı çizildi. Temizlik koşulları ve yaşam standartının çok kötü olduğu ve adeta eyalet yönetiminin bu kamplarda çöktüğü belirtilen çıklamada, "Kamplarda kalan Müslümanlar hala serbestçe hareket edemiyor ve engellenerek yerel hastanelere dahi erişim hakkından mahrum ediliyorlar." denildi.

Ging, başında bulunduğu kurumu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Bu korkunç şartlarda çocukları görmek yürek burkuyor. Bir Rohingyalı Müslüman anne, 10 aydan daha küçük olan hasta çocuğunun tedavisi için hastaneye gitmelerinin engellendiğini ve geçen Aralık ayında da oksijen yetersizliğinden öldüğünü anlattı. Bu tür ayrımcı ve iğrenç politikalara son verilmeli" çağrısında bulundu.

Yazılı açıklamada OCHA Koordinatörü Ging'in, şu sözlerine yer verildi: "Bunlar Myanmar halkı veya ülkenin tarihsel çeşitlilik değerlerini yansıtmamakta. Ayrımcılık ve insanları haklarından mahrum etme gibi insanlık dışı politikaların başarılı olduğu tarihte görülmemiştir."

İnsanların onca yaşadıkları acıya rağmen evlerine dönme umutlarını hala koruduğu belirtilen açıklamada, Myanmar hükümetine bu insanların hayallerini yerine getirmesi çağrısı yapıldı. Ging'in ayrıca "Myanmar etkileyici şekilde ilerleme yaşadı ama kimseye ayrımcılık ve dışlamadan bunu sürdürmeli" ifadelerine açıklamada yer verildi.
Cihan CİHAN
02 Mart 2016 00:04
DİĞER HABERLER