BM, Suriye'de 7 olayda kimyasal silah kullanımını araştırıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de 7 olayı mercek altına alarak buralarda kimyasal silah kullanımını ve kimler tarafından olayın gerçekleştirdiğini araştırıyor.

BM adına Suriye'de Kimyasal Silah Kullanımına İlişkin Ortak Soruşturma Mekanizması Başkanı Virginia Gamba, Suriye'de daha önce ileri sürüldüğü gibi 5 değil 7 olayda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırdıklarını söyledi.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere çalışmalaları hakkında kısa bilgi veren Gamba, ilk olarak 5 olayda potansiyel olarak kimyasal silah kullanıldığına dair bilgi edindiklerini söyledi. Gamba, kimyasal silah saldırısı yapıldığı yönünde iddia edilen bölgelerden veri topladıklarını ve bunları da analize başladıklarını kaydetti. Gamba, "Ancak geçen hafta 2 olayda daha kimyasal silah kullanıldığına dair duyum edindik. Olay yerlerinden elde ettiğimiz metaryaller üzerinde analizlerimizi sürüdüyoruz. Mart ayının ilk haftasında bu analizlerimizden bir netice almayı bekliyoruz ve ardından da soruşturma aşamasına geçeceğiz" dedi.

Muhtemel kimyasal silahların kullanıldığı yer ve tarihi konusunda bilgi veren Gamba, bunları şöyle sıraladı; "18 Nisan 2014, Hama'ya bağlı Kafr Zita, 21 Nisan 2014, İdlib'e bağlı Talmenes, 16 Mart 2015, İdlib'e bağlı Kumenas (Qumenas), 23 Mart 2015, İdlib'e bağlı Biniş (Binnish), 21 Ağustos 2015 Halep'e bağlı Mare."

Araştırmaya dahil edilen son iki olayın ise İdlib'e bağlı Al-Tamanah da yaşandığını belirten Gamba, olay tarihlerini de 29 Nisan ile 21 Mayıs 2014 olarak açıkladı.

Bir gazeteci tarafından 2013 yılının Ağustos ayında Şam'ın Doğu Guta semtinde yaşanan kimyasal silah saldırısını neden araştırma kapsamına almadıklarını sordu. Gamba, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından kurulan Durum Tespit Misyonu'nun (FFM) önce Doğu Guta olayının yaşandığını ve bunun da henüz kuruluşun raporuna girmediğinden dolayı araştırma kapsamına almadıklarını söyledi.

BM şemsiyesi altında geçen yıl Ağustos ayında BM Güvenlik Konseyi kararı ile kurulan "Suriye'de Kimyasal Silah Kullanımına İlişkin Ortak Soruşturma Mekanizması" bu yılın Eylül ayında görevi son bulacak. Her iki ayda bir BM Güvenlik Konseyi'ne rapor sunan mekanizma, kimyasal silahların hangi olaylarda ve kimler tarafından kullanıldığını araştırıyor.

RUSYA'NIN SURİYE TASARISI BOŞA ÇIKTI

Geçtiğimiz cuma BM Güvenlik Konseyi'ne Rusya tarafından sunulan Suriye tasarısı Moskova ile Washington'un ateşkes konusunda vardıkları anlaşma neticesinde boşa çıktı. Cuma günü yapılan görüşmelerde Konsey üyesi ülkeler arasında ortak bir uzlaşıya varılamaması nedeniyle bugün (pazartesi) görüşülmesine devam etme yönünde karar alınmıştı. Konsey, ABD ile Rusya'nın anlaşmaya varması sonunda taslağı gündeme almadı.
Taslakta Rusya özellikle Türkiye'nin Kuzey Suriye topraklarına topçu atışları ile sınırından kontrolsüz giriş çıkışları nedeni ile teröristlerin rahat girdiği, Türkiye ile Arap ülkelerinin kara harekatına karşı ortak tavır alınması gibi maddeleri içeriyordu.
CİHAN
22 Şubat 2016 23:17
DİĞER HABERLER