Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne Filistin bayrağının asılmasına ilişkin tasarı, 193 üye ülkeli BM Genel Kurulu'ndaki oylamada 119 ülkenin "evet" oyunu alarak kabul edildi.
Filistin bayrağının Birleşmiş Milletler'e (BM) asılmasıyla ilgili tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.
193 üye ülkeli BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin bayrağının BM'ye çekilmesini içeren tasarı 119 ülkenin "evet" oyunu alarak kabul edildi. 45 ülkenin çekimser kaldığı tasarıya 8 ülke "hayır" oyu verdi. Tasarıya "hayır" oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Avustralya, Marshall Adaları, Tuvalu, Palau ve Mikronezya olarak sıralandı.
Toplantıda söz alan üye ülke temsilcilerinin birçoğu, "üye olmayan gözlemci devlet" statüsündeki Filistin'in bayrağının BM'ye çekilmesinin yeterli olmayacağını, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını desteklediklerini bildirdi.
Türkiye adına toplantıda konuşan BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler, tasarının kabul edilmesiyle, Filistin halkına karşı haksızlığı gidermek için tarihi ve sembolik anlamda önemli bir adım atıldığını söyledi. Eler, tasarının, "Filistin'in BM'ye tam üyelik yolunda önemli bir dönüm noktası" olarak kabul edildiğini kaydetti.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da tasarıyı, "bağımsız bir devlet olarak tanınma yolunda önemli ve yeni bir adım" olarak niteledi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise BM'ye Filistin bayrağının çekilmesinin müzakerelere bir alternatif olmayacağını ve ABD'nin tasarıya karşı olduğunu bildirdi.
Tasarının kabul edilmesiyle, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüyle temsil edilen Vatikan ve Filistin'in bayrakları 193 üye ülke bayraklarının bulunduğu yere 20 gün içinde asılması gerekiyor. Vatikan'dan daha önce yapılan açıklamada, Vatikan bayrağının BM'ye asılması konusunda bir girişimde bulunulmayacağı belirtilmişti.
Filistin bayrağını BM Genel Merkezi'nde göndere, 70. Dönem Genel Kurul toplantıları için ABD'ye gelecek Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın çekmesi bekleniyor.
Filistin'in, BM'ye üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanması için 2012'de yapılan oylamada ise 193 üye ülkeden 138'i Filistin'i desteklemişti. Oylamada 9 ülke hayır oyu verirken, 41 ülke çekimser kalmıştı.
"Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullandık"
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mansur, söz konusu tasarıyı barışa engel görenlerin olduğuna ilişkin soru üzerine, "Kendi kaderimizi belirleme hakkımızı kullandık. Bayrağımızı BM'ye asmak için veya bu konuyu müzakere etmek için İsrail'den ya da herhangi birinden izin almayı beklemeyeceğiz" dedi.
Mansur, uluslararası toplumun bu konuda destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tasarının kabulünü, "bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda önemli bir adım" diye niteledi. Mansur, "Kurulacak bağımsız Filistin devletinin başkentinin Doğu Kudüs olduğu bir gerçektir" diye konuştu.
"Barışçıl bir şekilde Genel Kurula başvurduk. Bayrağımızı gözlemci üye devlet olarak diğer ülke bayraklarının yanına asmak istediğimizi söyledik. Bunun neresi barışa engel olabilir" diyen Mansur, şunları söyledi:
"Onlar bizi ekstremizme doğru yönlendirmeye çalışıyorlar. Bizler ekstremizmi reddediyoruz, barışçıl ve yasal bir yolu takip ediyoruz. Uluslararası hukuk ve BM sistemi yolunda gitmeye ısrar ediyoruz. Barışçıl ve yasal bir şekilde, medeni bir şekilde. Bu barış için önemli bir destek değil mi?"
"Büyük bir çoğunluk tam üyelik başvurusunu bekliyor"
Mansur, AA muhabirine yaptığı açıklamada da tarihinde ilk defa BM'ye Filistin bayrağının asılacağını, bunun Filistin halkı için tarihi ve gurur duyulacak bir gün olduğunu bildirdi.
Oylama sonucunun, Filistin devletinin ve BM'nin temellerini kuvvetlendirme yönünde yeni bir adım olduğunu kaydeden Mansur, Filistin bayrağının BM'ye asılmasının aynı zamanda bağımsızlık ve BM'ye tam üyelik yolunda da önemli bir adım olduğunu söyledi.
Oylamada "ret" oyu kullananların sadece 8 ülke olduğunu anlatan Mansur, "Onlar her zaman düşmanlık gösteriyorlar" dedi.
Mansur, "Büyük bir çoğunluk tasarıdan yana oyunu verdi. Bu büyük çoğunluk Filistin devletinin tam üye olma başvuru anını sabırsızlıkla bekliyorlar ve o an yakında gelecek" değerlendirmesinde bulundu.