Bodrumda çok ceset var bunları kaldıracak cenaze aracı yetersiz

Ekonomist Atilla Yeşilada, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı reform paketini ve uygulanabilirliğini değerlendirdi: Bu paketin açıklandığı zaman çok önemli. Albayrak çok zor bir dönemde paketi açıkladı. İstanbul seçimleri hala sonuçlanmadı. Erdoğan ve AKP de ne yapacağına karar veremedi. Zorlayacaklar mı, İmamoğlu'nun zaferini teslim edecekler mi?

AKP, İstanbul ve Ankara'yı kazanmış olsa bugün somut ve acı tedbirler kabilinde tedbirler görecektik. Bu programda hiçbir reform yok. Kusura bakmayın. 

Yapacağım, edeceğim ile peynir gemisi yürümez. Yabancı fon yöneticilere de ciddiye almıyor bunları. 

Türkiye'de demokrasi olmadan kalkınma olmayacağını vurgulamıştım. Hukuk reformu, hukukun bağımsızlığı önemliydi. 

Albayrak'ın hukuk reformuna vurgu yapması benim açımdan önemli. En azından burada bir eksiklik olduğu kabul edildi. Bu da bir başlangıçtır. 

76 milyar liralık bir tasarruf tedbirinden bahsedilmiş. Bu da iyi bir başlangıç. Çünkü Türkiye'de bütçe açığı zıvanadan çıkmıştı. Türkiye'nin borçlanma ihtiyacını artırarak ciddi bir şekilde faizleri patlatacaktı. Bu tasarruf gerçekleştirilirse, bütçe açıkları yeniden dengelenir.

Bankaların, özel sektörün kredi sorunu Albayrak tarafından itiraf edildi ve buna tedbirler aranmaya başlandı. Kamu bankalarına sermaye konulacak. Devlet bono yani borç ihraç edecek. Bu bankaların bilançolarına bir varlık olarak girecek. Bunu 2001'de de yapmıştık. 

Kamu bankalarına 28 milyar lira enjekte edilecek ve sermayeleri güçlendirilecek. Daha fazla kredi verme imkanları olacak. Ancak bankalardaki sermaye yetersizliği ve açıklanan rakamların gerçekleri yansıtmadığı da itiraf edildi. Özel bankalar da sermaye koymaya cesaretlendirilecek, demek ki orada da sorun varmış.

Batık kredi oranı dört. BDDK'nin açıkladığı oran. Ama bir de sorunlu, kategori iki, ödenmesinde güçlükler görülen krediler var. Bunların 120 milyarı yeniden yapılandırılmış. 

Açıkçası ekonomik koşullar mucizevi bir şekilde iyiye gitmezse o yeniden yapılandırılan krediler batağa dönüşür. Enerji ve inşaat sektöründeki batıkların varlığı kabul edildi. Bu konuda da bir çözüm geliştirilecek. Bunlar bankalardan ayıklanacak ve fonlara devredilecek. Fonlar da bu kredileri haraç mezat satacaklar.  

Yapılan budur, yapılması gereken de budur. Bunlar kıymetli kredilerdir. Bankacılık sektörünü donduran, kan damarlarında biriken atıl kredileri atacağız sistemden ve sistem yeniden işleyecek. Fikir mükemmel ancak uygulamada ciddi sorunlar çıkar.

Sırf enerji sektörünün bankalara olan borcu 50 milyar dolar, inşaat sektörününki de öyle. Özetle, bodrumda çok ceset var bunları kaldıracak cenaze aracı yetersiz.


13 Nisan 2019 13:43
DİĞER HABERLER