Boğa yakalama timi, enjektör atıcı tüfekle tatbikat yaptı

Kurban Bayramı'nda kaçan boğaları yakalamak için oluşturulan yakalama timleri hazırlıklarına devam ediyor. Ankara Mamak Belediyesi'nin boğa yakalama timi de Ortaköy Kurban Pazarı'nda enjektör atıcı tüfeklerle atış talimi yaptı. Arıca pazarda görücüye çıkan dişi hayvanlar da ultrason cihazı ile gebelik taramasından geçirildi.

Yakalama timinde yer alan Asır Gençeri isimli belediye çalışanı, 8 yıldır bu işi yaptığını anlattı. Mamak'taki bütün sıkıntıları halletmeye çalışacaklarını ifade eden Gençeri, belediyeye bağlı Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Şimdiye kadar anormal derece bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını belirten Gençeri, ilçe arazinin geniş olması nedeniyle zaman zaman hayvanları yakalamada sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Teknolojinin imkanlarından faydalandıklarını kaydeden Gençeri, elindeki enjektör atıcı tüfek ile ilgili bilgiler verdi. Gençeri, "Enjektör atıcı tüfek ile 30-50 metre arasında atış yapılıyor. Enjektör hava ile çalışıyor. Mesafeye göre hava ayarı yapılıyor. Uyuşturucu ayarı veteriner eşliğinde hocalarımız ayarlıyor. Ona göre hayvana vuruyoruz. Uyuşturucunun dozu hayvanın gramına göre değişkenlik gösteriyor." diye konuştu.

Boğa yakalama timinin 2009 yılında kurulduğunu anlatan Veteriner Hekim Eser İnsal ise o yıldan bu yana kaçan hayvanların bu tim tarafından yakalandığını aktardı. Yakalanan hayvanların sahiplerine teslim edildiğini kaydeden İnsal, "Her bayram 10 ekibimiz oluyor. Başlarında veteriner hekim bulunuyor. Et muayenelerini de yapıyoruz. Vatandaşımıza uygun bir hizmet sunmaya çalışıyoruz." dedi.

Uyuşturucu ile hayvanı sakinleştirdiklerini ifade eden İnsal, "O anki strese bağlı agresifliğini azaltıyoruz. Kalp atışı, solunum normal hareketleri devam ediyor." izahında bulundu.

VETERİNER ESER İNSAL: HAYVAN GEBEYSE PAZARDAN ÇIKARILIYOR

Veteriner Hekim Eser İnsal ayrıca kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlıkları kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Hayvanın nakil belgelerinin ve sağlık belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini açıklayan İnsal, bu belgelerle hayvanın yaşı ve sağlık durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşacaklarını belirtti. Hayvanın gebe olması durumunda nasıl yol izlediklerini aktaran İnsal, "Eğer hayvan gebe ise kurbanlık pazarından çıkarılıyor. Pazarda tespit edilen hayvanlar dinen caiz olmadığı için pazardan çıkarılıyor." şeklinde konuştu.

SATICIYA GÖRE FİYAT DÜŞÜK, ALICIYA GÖRE FİYAT YÜKSEK

Kurbanlık hayvanlarını satmak için Ortaköy Kurban Pazarı'na getiren Hakan Atalay da, üreticinin gerçekten zor durumda olduğunu vurguladı. Aslında pahalılığı olmadığını ifade eden Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: "Girdiler, çıktılar arttı ülke çapında üreticiye çok büyük zorluk yaşatıyor. Yem 50 lira oldu. Bunların ilacı, iğnesi veteriner bakımı Türkiye'de baya üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Bunlar da fiyatlara yansıyor. Geçen seneye göre bin-bin 500 lira fark var. Bunu üretici bilir. Tüketici sadece cebini düşünüyor. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

Kurbanlık almaya gelen Ünal Kaplan ise geçen seneye göre fiyatların oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, "Emekliye 70 lira zam verdi." dedi.

CİHAN
16 Eylül 2015 16:32
DİĞER HABERLER