Bölge baro başkanları, Suriye sınırında incelemelerde bulunacak

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Gaziantep baro başkanları ülke gündemindeki ağırlığını koruyan Suriye sorunu, yaşanan çatışmalar, buna bağlı olarak gelişen göç hareketlerini yerinde görmek, yetkililerden bilgi almak için sınırda inceleme yapacak.

Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, bölge baro başkanları adına yazılı açıklamada bulundu. Çıtırık, hiçbir örgütlenmeye verilmeyen görevin, sadece barolara verildiğini aktardı. Suriye meselesinin yansımaları ve sonuçlarından doğrudan etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Çıtırık, "Ülkemizin en uzun kara sınırı, bu ülkeyledir. Suriye'de başlayan ayaklanma, çatışma ve iç savaş ortamında, ülkemizdeki siyasi iktidarın tutarlı, öngörülü, bağımsız bir siyaset izleyememesinin sonucunda ülkemizin izlediği politikaların fiyaskoya dönüştüğü, ülke itibarının ciddi zedelendiği ve yalnızlığa mahkum olunduğu ortaya çıkmıştır." dedi.

Çıtırık, şunları kaydetti: "Siyasi istikrarsızlığın kol gezdiği, toprak bütünlüğünün korunamadığı, sınırların ihlal edilmediği, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülemediği, egemenliğe saygının kalmadığı, kimsenin can güvenliğinin bulunmadığı, insan ölümlerinin sıradan bir duruma dönüştüğü, uygarlık kazanımlarının yıkıldığı, ağır saldırılara uğradığı, Aleviler, Ezidiler, Kürtler, Araplar, Süryaniler, Asuriler ve pek çok etnik ve dinsel grubun saldırıya uğradığı, katledildiği, göçe zorlandığı, IŞİD ve El-Nusra gibi insanlık suçu işlemeye her gün devam eden terör örgütlerinin bölgesel hakimiyet kurdukları Suriye'de kaos, kargaşa ortamı devam etmektedir."

Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı yükümlülüğünde olması gereken siyasi iktidarın, rejim muhaliflerine ve insanlık suçu işlemeye devam eden, barbar terör örgütlerine lojistik destek de dahil olmak üzere her türlü yardımda bulunduğunu iddia eden Çıtırık, şu ifadeleri kullandı: "Dünya tarafından bilinen bir gerçekliktir. 2014 yılının Ocak ayında Hatay Kırıkhan'da ve Adana-Gaziantep otoyolunun Ceyhan Sirkenli gişelerinde alınan ihbarı değerlendiren ve usulüne uygun arama kararı bulunmasına rağmen durdurulan MİT TIR'larındaki yapılan aramada, gizlenmeye çalışılmışsa da askeri malzemenin bulunduğu saptanmıştır. Ancak siyasi iktidar, ilk günden itibaren bu TIR'larda askeri malzeme bulunduğunu inkar etmiş, Bayırbucak Türkmenlerine insani yardımın taşındığını iddia etmişse de daha sonra bu konuları haber haline getirilmesine ve kamuoyu ile paylaşılmasına engel olacak şekilde yayın yasağı getirmiştir. Siyasi iktidar, MİT TIR'ları olayında suçüstü yakalanmış, inkar ve yayın yasağı yoluyla sorunu kapatmaya çalışmışsa da mızrak artık çuvala sığmamaktadır."

GAZETECİLERİN GÖZALTINA ALINMASINI KINIYORUZ

Bölgede yaşanan olayların takip edilmesi, kamuoyu ile paylaşılması görevini yerine getiren gazetecilerin gözaltına alınmasını da kınadıklarını vurgulayan Çıtırık, "Yurttaşın bilgi edinme ve haber alma hakkına getirilmek istenen engelleri, görevlerini yapmak isteyen gazetecilerin gözaltına alınmasını doğru bulmuyor, bu yaklaşımı kınıyoruz. Son günlerde bölgede demografik yapı değişikliği gerekçe gösterilerek, Suriye'nin toprak bütünlüğüne müdahale oluşturacak güvenli bölge oluşturma girişimlerini de doğru bulmuyoruz." dedi.
CİHAN
02 Temmuz 2015 16:32
DİĞER HABERLER