Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılındaki ihracatın düşmesinde bölge ülkelerinde yaşanan siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunlarının etkili olduğunu ifade etti.
Elitaş, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde yaşanan tüm bu gelişmelerin ihracatımız üzerindeki etkisinin yaklaşık 2,4 milyar dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz.” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ekonomi Bakanlığı’nın bütçe, kesinhesap ve Sayıştay Raporu görüşmesine başlandı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, toplantının başında komisyon üyeleri ile tek tek tokalaştı. Elitaş, bakanlığın çalışmalarına dair bir sunum yaptı. Elitaş, Türkiye’nin 2015 yılındaki ihracatın yüzde 8,7 gerileyerek 143,9 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 14,4 gerileyerek 63,3 milyar dolar olduğunu, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 65,1’den yüzde 69,5’ yükseldiğini kaydetti. Elitaş, 2015’te daha fazla mal satılmasına rağmen, dolar kuru ve emtia fiyatı gelişmelerine bağlı olarak kıymet bazında ihracatın azaldığını vurguladı. Elitaş, “2015 yılı, mal ticaretinde olduğu gibi küresel hizmet ticareti için de zor bir yıl oldu. 2015’te hizmet ihracatımız 46,2 milyar dolar oldu. Bu dönemde turizm gelirlerimiz yüzde 9,9, taşımacılık gelirlerimiz yüzde 9,4 azalış gösterdi. Aynı dönemde hizmet ithalatımız yüzde 22,3 milyar dolar, net ticaret fazlamız ise 23,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.” dedi.
‘MÜTEAHHİTLİK FİRMALARIMIZ BİZLERİ GURURLANDIRIYOR’
Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektöründe 1972-2002 döneminde 30 yılda üstlenilen toplam proje bedelinin 46 milyar dolar olduğunu kaydeden Mustafa Elitaş, “2003-2015 yılları arasında bu rakam 276 milyar dolar olmuştur. Söz konusu rakam yurtdışındaki toplam işlerin yüzde 85’ine tekabül etmektedir. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firması arasında 42 firmamızın yer alması bizleri gururlandırmaktadır.” diye konuştu.
‘BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİN TÜRKİYE İHRACATINA MALİYETİ 2,4 MİLYAR DOLAR’
2015 yılındaki ihracatın düşmesinde üç ana unsurun etkili olduğunu kaydeden Elitaş, bunların Euro/Dolar paritesindeki gerileme, emtia fiyatlarındaki düşüşler ve çevremizde yaşanan siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunları olduğunu kaydetti. Elitaş, parite kaynaklı 12,6 milyar dolar gerileme yaşandığını ifade ederken, “Bölgemizde yaşanan siyasi istikrarsızlık, ekonomik ve güvenlik sorunları hepimizin malumu. Yaptığımız çalışmalar neticesinde yaşanan tüm bu gelişmeler gelişmelerin ihracatımız üzerindeki etkisinin yaklaşık 2,4 milyar dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN