Kayseri'nin Himmetdede köyü, yüzyıllar önce buraya gelen Türk boylarınca kuruldu. Koza Grubu da bu köy sınırları içinde kalan ve adını köyden alan Himmetdede Altın Madeni'ni işletiyor. Koza şirketlerine kayyum atanmasına gerekçe gösterilen kararlarda Himmetdede, “himmet paralarının toplandığı yer” olarak geçiyor.
İpek Grubu şirketlerine kayyum atamasına gerekçe gösterilen bilirkişi raporları “güleriz ağlanacak halimize” dedirten asılsız tespitlerle dolu. Bunlardan biri de şirketin Kayseri Kocasinan ilçesi sınırları içindeki Himmetdede Altın Madeni'nin adından yola çıkarak Himmetdede'den “himmet paralarının toplandığı yer” olarak söz edilmesi. Oysa Himmetdede Altın Madeni, ismini Kayseri'de yüzyıllar önce kurulan bir belde olan Himmetdede köyünde olmasından alıyor. Raporda, Kayseri'de Himmetdede diye bir köy yokmuş ve Koza orada bir altın madenine sahip değilmiş gibi Himmetdede, “himmet paralarının toplandığı yer” olarak gösteriliyor.
CHP Milletvekili Mahmut Tanal da rapordaki bu çarpıklığı gündeme getirdi. Tanal, İpek Holding ile ilgili yürütülen soruşturmada adı Himmetdede olan köyün isminin çarpıtılarak, adını köyden alan buradaki maden ocağının himmet yeri gibi gösterilerek bazı suçlamalarda bulunulduğuna dikkat çekti.
Koza İpek Holding tarafından Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede köyünde (Himmetdede bir köy iken son yerel yönetimler yasasıyla Kocasinan ilçesinin bir mahallesi oldu) 2006 yılında izinler alarak maden arama faaliyetinde bulundu. Koza Altın İşletmeleri bünyesinde açılan Himmetdede Altın Maden Ocağı, burada altın madeni bulunduğunun tespit edilmesiyle yine devletten alınan izinler doğrultusunda 2011 yılında tesis kurulma aşamasına geçti. 2013 yılında da altın çıkarma ve işleme tesisleri kuruldu ve test üretimine geçildi. Koza Grubu'na bağlı Himmetdede Altın Madeni, Himmetdede köyü ve civarındaki yerleşim merkezinden insanların istihdam edildiği bir işletme. İşletme geçici faaliyet belgesinin 13 ay geciktirilmesi yüzünden Ocak 2015'te faaliyete geçebildi. Yöre halkı ve çalışanların tepkisi üzerine geri adım atan hükümet, test üretiminin yapıldığı Kasım 2013 tarihinden sonra 13 aydır vermediği geçici faaliyet belgesi vermek zorunda kaldı ve işletme 9 ay önce üretime başladı.
Koza Altın İşletmeleri Himmetdede Altın Ocağı çalışanlarının hepsi asgari ücretin üzerinde bir ücret alıyor. Koza Holding, Himmetdede'deki işletmede 405 kişiyi istihdam ediyor. Çalışanların haricinde 51 de güvenlik görevlisi istihdam edilmiş durumda. Çalışanların yüzde 87'si bölgedeki yerleşim merkezlerinde ikamet edenler.
HİMMETDEDE'NİN TÜRBESİ VAR
Kayseri'nin en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Himmetdede, köklü bir tarihçeye sahip. Ata yurdu Altaylar'dan kalkıp Horasan'a göç eden Türk, Oğuz, Türkmen boyunun kollara ayrılarak Anadolu'nun birçok yerine dağılırken, bir boy da bugünkü Himmetdede'yi yerleşim merkezi olarak seçti. Bu boyların birçoğu, İpekyolu boyunca Tomarza, Kayseri ve çevresini yurt olarak benimsedi. Himmetdede ismini Horasan ereni olarak bilinen, Somuncu Baba'nın can dostu olduğu ifade edilen Himmet Dede'den alıyor ve yöre insanının saygı gösterdiği hazretin bir türbesi de mevcut.
Himmetdede Altın Madeni'nin himmet parası olarak gösterilmesi savcılık talebi ve Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer'in verdiği karara da yansıdı. İpek Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, “Himmet parası bulduk diye bir başlık atmışlar. Himmetdede madeni ile ilgili evrakları himmet diye haber yaptılar. Bu kafayı, kayyum diye şirketime atamışlar maalesef.” dedi.