Dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Yakutistan'daki Oymyakon adlı köyde hava sıcaklığı inanılması zor derecelere kadar iniyor.
Yakutistan zaten çok soğuk. Ancak bu ülkenin de 'en soğuk' yeri var. Dünyanın, hayatın devam ettiği en soğuk yerleşim yeri olarak bilinen Oymyakon köyünden bahsediyoruz. Burada hava sıcaklığının tam -71.2 olarak ölçüldüğü görülmüş.
Soğuk hava sebebiyle kış aylarında toprakta hiçbir şeyin yetişmediği bölgede, hayat oldukça ilginç şekilde devam ediyor.
Köyde ısınmak için sadece odun ve kömür kullanılıyor. Çoğu evin tuvaleti ise bahçede bulunuyor. Elbette ki köylüler, doğal ihtiyaçları karşılamanın bu şekilde zor olduğunu ifade ediyorlar.
Bu arada burada yaşayan halk da dışarı çıkabilmek için her koşulda kalın kürkler giymek mecburiyetinde.
Daily Mail'in haberine göre köyün tek okulu ise eğitime ancak hava sıcaklığı -52 derecenin altına indiğinde ara veriyor.
500 kişinin yaşadığı bu yerleşim yerine Sovyet döneminde yerleşilmiş. 1920'lerde ilk evlerin yapıldığı Oymyakon'da 2 ay kadar süren yazlar da şaşırtıcı derecede sıcak geçiyor. 2 aylık yaz mevsiminde hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı ifade ediliyor.
Oymyakon'da en zor işlerden biri ölüleri gömmek. Önce donmuş zemin sıcak kömürle yumuşatılıyor, ardından iş makineleriyle kazılıyor.
Isınmanın sadece odun ve kömürle yapıldığı köyde kış mevsiminde inşaat yapmak neredeyse imkansız. İş makineleri ancak sıcak kömürle ısıtılarak kazı için uygun hale getiriliyor.
Kışın hiç bir şeyin yetişmediği bu köyde yaşayanlar, ancak Ren Geyiği ve at eti yiyerek besleniyor. Köylüler araçlarını günün 24 saati çalışır vaziyette tutuyor. Motoru durdurduklarında tekrar çalışmayacağını bilen halk araçlarını gece de çalışır vaziyette bırakıyor.
Bölgede en düşük sıcaklık, Rus bilim adamı Sergey Obrychev tarafından 1924 yılında -71.2 derece olarak ölçüldü.
Yaklaşık olarak 500 nüfusa sahip olan yerleşim yeri deniz seviyesinden 750 metre yüksekte bulunuyor. Gündüzler Aralık ayında 3, yaz aylarında 21 saat arasında değişiyor. Halkın tek geçim kaynağınınsa sadece ren geyiği yetiştiriciliği olduğu ifade ediliyor.