Boyun fıtığı yürüme bozukluğuna yol açıyor

Vücudun yükünü taşıyan disk dokusunun deforme olması, boyun fıtığı problemine neden olabiliyor. Uzmanlar, tedavi edilmeyen ileri boyun fıtığı vakalarında omuriliğin baskı altında kalması sonucu; bacaklarda güçsüzlük, yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma gibi oldukça riskli bir dönemin başlayabileceğini ifade etti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, boyun fıtığı ve tedavisi konusunda açıklamalarda bulundu. Boyunda hissedilen şiddetli ağrının hastalığını habercisi olduğunu belirten Büyükkınacı, "Vücudun yükünü taşıyan disk dokusunun deforme olması ile boyun fıtığı problemi ortaya çıkmaktadır. Diskin dış kısmında bulunan ve daha sert olan yapıdaki küçük yırtıklardan içteki yumuşak olan kısmın dışarı çıkması boyun fıtığı oluşumunun bir özetidir. Omur yapısı bozulduğunda omurların üstünde küçük kemik çıkıntılarının meydana gelmesiyle oluşan boyun fıtığı birçok belirti vermektedir. Boyun fıtığında görülen en önemli belirti, boyunda hissedilen şiddetli ağrıdır. Hastalığın başlangıç aşamasında boyun ve sırt ağrısı ön plandadır. Fıtık ilerledikçe deforme olan diskin sinirlere baskı yapması sonucu; kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar meydana gelir. Hastalar direk olarak kol problemleri ile de başvurabilirler." dedi.

Boyun fıtığının tedavi edilmemesi halinde bir takım problemlerin ortaya çıkabileceğini belirten Büyükkınacı, "Tedavi edilmeyen ileri boyun fıtığı vakalarında omurilik baskı altında kaldığında bacaklarda güçsüzlük, yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma gibi oldukça riskli bir dönem başlar." şeklinde konuştu.

Hastalığın detaylı muayene ve MR incelemesi sonucu kesin teşhisin konulacağını belirten Büyükkınacı, "Hastalığın teşhisi, bireyin problemleri ile konulur. Detaylı muayene ve MR incelemesi ile de kesin teşhis konulur. Belirtileri birbirine oldukça benzeyen boyun omurlarını tutan tümör ya da enfeksiyon gibi rahatsızlıkların da gözden kaçmaması için muayene ve radyolojik incelemeler oldukça büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

CERRAHİ YÖNTEM SON ÇARE

"Boyun fıtığında birçok tedavi çeşidi mevcuttur. Zannedilenin aksine, boyun fıtığında cerrahi yöntemle yapılan tedavi son çare olarak görülmektedir. Hastaların büyük bir kısmı için yatak istirahati, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi yeterli olmaktadır." diyen Büyükkınacı, "Boyun fıtığının başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaç önerilmektedir. Ağrının azalma gösterdiği dönemde ise fizik tedavi programı önerilir. İlaç olarak ise ağrı kesici, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar verilir. Boyun fıtıklarının çoğunda fizik tedavi ile de düzelme sağlanabilmektedir. Yumuşak doku ve sinir kökü baskısına bağlı oluşan ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek adına kızıl ötesi ışınlar ve sıcak uygulamalar yapılır. Boyun fıtığının tedavi edilmesi sürecinde cerrahi yönteme yaklaşık 10 hastadan birinde başvurulmaktadır. Cerrahi tedavi yalnızca ilerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı oluştuğunda, omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, tedaviye rağmen şikâyetleri devam eden hastalarda uygulanır. Tedavide ilk seçenek boyunda disk protezi kullanılarak yapılan mikrocerrahidir." şeklinde konuştu.


CİHAN
19 Şubat 2016 10:55
DİĞER HABERLER