600 milyondan fazla nüfuslu Latin Amerika’da 65 binden fazla kişinin hayatına mâl olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) bugüne kadar 1 milyon 358 bin kişiye bulaştı. Kıtada başta Brezilya olmak üzere Peru, Şili, Meksika, Arjantin ve Ekvador, salgının en etkili olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, Koronavirüs (Covid-19) salgınının geçtiği yanılgısına kapılmamak gerektiğine, 7 Haziran'da yeni vak'a sayısının 136 bine ulaşarak yeni bir rekor kırıldığına ve bunda Latin Amerika’daki artışların önemli payı olduğuna dikkati çekiyor.
Yetkililer, salgının bölgedeki etkilerinin endişe verici boyutlara ulaştığını söylüyor ve bölgeye destek vermeleri için uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyor.
WHO'nun artan endişesinin altında yatan nedenlerden biri haziran ayının ilk haftasında toplam can kayıplarının Meksika’da yüzde 38, Brezilya’da yüzde 24, Peru’da yüzde 21 ve Şili’de yüzde 55 artması.
Uzmanların henüz doruk noktasına ulaşmadığını söylediği salgında benzer bir durum, vak'a sayılarında da görülüyor.
BREZİLYA YENİ VAK'A SAYISINDA İLK SIRADA
Latin Amerika’da virüsün tespit edildiği ilk ülke olan Brezilya’da bugüne kadar 710 bin vak'a görüldü ve 8 bini haziran ayında olmak üzere 37 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Brezilya, toplam vak'a sayısında Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) sonra ikinci, can kaybında ise üçüncü sırada bulunuyor.
WHO verilerine göre 8 Haziran’da görülen 105 bin 872 yeni vak'anın 18 bin 925’i, Brezilya’da kayıtlara geçti. Bu her 6 yeni vak'anın en az birinin Brezilya’da tespit edildiği anlamına geliyor.
Salgın boyunca iki sağlık bakanının istifa ettiği Brezilya’da Sağlık Bakanlığı’nın 6 Haziran'dan bu yana günlük vak'a ve can kayıplarına dair kamuya bilgi verilmeyeceğini açıklaması ve sistemdeki eski verilere ulaşımı kaldırması, polemiklere sebep oluyor.
Brezilya, 210 milyonluk nüfusu ve ''favela'' olarak bilinen, salgının tehlikeli boyutlara ulaşabileceği yoksul gecekondu bölgeleriyle endişelerin odak noktası durumunda.
MEKSİKA'DA ÖLÜM ORANLARI YÜKSEK
Meksika, 14 bini aşan can kaybı ile Brezilya’dan sonra bölgede salgından en fazla etkilenen ülke. Meksika’daki vak'a sayısı 120 binle Peru ve Şili’den daha az olsa da ülke, yüzde 11,7 olan yüksek ölüm oranı ile dikkati çekiyor.
Virüsün yol açtığı ilk can kaybının 18 Mart’ta kayda geçtiği Meksika’da Haziran başında 9 bin 930 olan ölü sayısı, son haftada 5 binden fazla arttı.
Meksikalı yetkililer, salgında yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 35 bine ulaşabileceğini tahmin ediyor.
ARJANTİN'DE BİR İLK
Güney Amerika ülkesi Arjantin’de Koronavirüs'ü etkisini göstermeye başladı. Brezilya’nın akabinde dikkati çeken bir artış yaşayan Arjantin’de ilk defa günlük vak'a sayısı 1.000 psikolojik sınırını geçti.
Salgının ülke içerisindeki merkezi haline gelen başşehir Buenos Aires’te sokağa çıkma yasakları başlatılırken SağlıK Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 1.141 insanda Koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada son 24 saat içerisinde ülkede 24 insanın da Covid-19’a bağlı sebeplerle hayatını kaybettiği açıklandı.
Arjantin’de resmi verilere göre toplam 24 bin 761 insanda corona virüsü tespit edilirken, salgının başladığı günden beri 717 insan yaşamını yitirdi.
SOSYO EKONOMİK RİSKLER FAZLA
Uluslararası sağlık örgütleri, salgının sonuçlarının Latin Amerika’da gelişmiş ülkelere göre daha ağır olacağını öngörüyor ve bölgeyi yüksek risk taşıyan yerler arasında değerlendiriyor.
Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Latin Amerika Dairesi verilerine göre ise toplamda 292 milyon çalışanın 158 milyonu, kayıt dışı ekonomide herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan istihdam ediliyor.
Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre dünyada sosyal adaletsizliğin en fazla yaşandığı yer olan Latin Amerika’da 190 milyon kişinin yani neredeyse her üç kişiden birinin yoksulluk şartlarında yaşaması, 45 milyon kişinin yeterli beslenememesi ve halkın yüzde 30’unun sağlık hizmetlerine erişiminin bulunmaması, risk faktörünü artıran başlıklar arasında yer alıyor.
“YENİ NORMAL İÇİN ERKEN!”
Vak'a sayılarında bir düşüş yaşanmamasına rağmen Brezilya, Meksika, Peru ve Ekvador gibi ülkelerin ekonomiyi canlandırmak için tedbirleri gevşeterek ‘‘yeni normale’’ dönmeye başlaması, Panamerikan Sağlık Örgütü tarafından ‘‘erken alınmış bir karar’’ olarak değerlendiriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün dün yaptığı açıklamada salgınla mücadelede en çetrefilli bölge olarak tarif ettiği Latin Amerika’da kitlesel testlerin yapılamıyor olması, yetersiz sağlık sistemleri, yüksek kayıt dışı ekonomi oranından dolayı çalışma şartlarında hijyen sağlamanın zorlukları, tedbirlerin ekonomik maliyetinin karşılanmasında yaşanan güçlükler gibi bir dizi sorun, bölgenin acilen çözmesi gereken meseleleri arasında yer alıyor.