BTC ham petrol boru hattı, Türkiyenin

BTC ham petrol boru hattı, Türkiyenin referansı oluyor -Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan günlük 1,2 milyon varil kapasiteli BTC ham petrol boru hattının, Azerbaycanın doğal gazını Türkiye üzerinden Avrup
ADANA (A.A) - Ali Güreli - Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan günlük 1,2 milyon varil kapasiteli Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının, Azerbaycanın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya ulaştıracak TANAP Projesi ve benzerlerine örnek teşkil edeceği bildirildi.
     BP Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küreselleşen dünyada sürekli artan enerji talebinin tüm ülkelerin yalnız ekonomik değil, aynı zamanda stratejik politikalarını da şekillendirdiğini söyledi.
     Türkiyenin de bu kapsamda Hazar Havzasının zengin rezervlerini batı piyasalarına taşıyacak ekonomik, güvenli ve çevreye duyarlı taşıma sistemleri geliştirmeye odaklandığını belirten Türker, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesinin bu çabaların sonucu olduğunu ifade etti.
     Türker, BPnin işleticisi olduğu BTC ham petrol boru hattının günlük kapasitesinin 1,2 milyon varil düzeyinde olduğunu, toplam bin 768 kilometre uzunluğundaki hattan şimdilik günlük 750 bin varil seviyesinde ham petrol geçişi bulunduğunu kaydetti.
     Türkiyede 10 il ve 330 köyün yakınından geçen BTC ham petrol boru hattı Ceyhan terminalinden dünya pazarlarına gönderilmek üzere yüklenen tanker sayısının 2006 yılından bu yana 2 bin 150yi bulduğunu vurgulayan Türker, "BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi, Türkiye, çevre ülkeler, Azerbaycan ve Azerbaycan ile bağlantılı olabilecek Orta Asya ülkelerini ilgilendiren bir proje" dedi.
     BTCnin Türkiye açısından birçok yönden önemi olduğunu anlatan Türker, şöyle konuştu:
     "Projenin birinci önemi, dünya çapında bir projenin ülkemizin topraklarından geçiyor olması, diğer önemi ise dünya petrollerinin yaklaşık yüzde 4ünün geçtiği boğazlarımızda tanker operasyonlarının olası risklerini ortadan kaldırmasıdır. Bunun ötesinde günlük dünya petrolünün yaklaşık yüzde 1i bu hattan geçiyor. BTC, Türkiyenin bölge ülkeleriyle iletişimi sağlayan en önemli projelerden biri olması sebebiyle bundan sonraki projeler için emsal oluşturdu. Türkiyenin, çevre ülkelerle iyi bir işbirliği içinde bu tarzda operasyonları yapabileceğini ve güvenli şekilde sürdürebileceğini gösterdi. Şimdi Azerbaycanın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi konuşuluyor. BTC bir anlamda referans oldu. Doğalgaz veya petrol rezervlerinin dünya pazarlarına taşınması için Türkiye köprü vazifesi görüyor. Bu konumu sürdürmek istiyorsak, çok iyi operatör olmalıyız, işimizi çok iyi ve emniyetli yapmalıyız."
    
     -Toplumsal kalkınma projeleri-
    
     Türker, BTCnin toplumsal kalkınma projelerine 38 milyon dolara yakın doğrudan katkı sağlandığını da söyledi.
     Proje kapsamında kamu ve özel kuruluşların oluşturduğu fonlara da 80 milyon dolara yakın kaynak sağlandığını belirten Türker, "Araştırma, geliştirme, çevre ve eğitim gibi projelere katkı sağlamak bizi çok memnun ediyor. Örneğin Adananın Ceyhan ilçesinde iş geliştirme merkezi projemiz var. Bu merkez gençlerin meslek edinmelerine katkıda bulunacak. Yine aynı yerde olası yangın veya endüstriyel kazalara karşı eğitim merkezi inşa ediyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
16 Nisan 2013 11:40
DİĞER HABERLER