BTÜ Kampüs planlamasını yeni nesil insansız hava araçları ile yaptı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) kampüs planlamasında yeni nesil insansız hava aracı (İHA) sistemi kullanarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.

BTÜ, Türkiye'de ilk defa kullanılan yeni nesil İHA sistemi ile Bursa, Kestel ilçesi sınırları içinde yapılacak kampüs için yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli, ortofoto harita ve 3 boyutlu arazi modellerine sahip oldu.

İÜ Orman Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven tarafından yeni nesil insansız hava aracıyla BTÜ Kestel Yerleşkesinin tesis edileceği alanda yapılan çalışmalar ile yüksek çözünürlüklü haritalar üretildi.

Trimble UX5 İnsansız Hava Aracı sisteminin kullanıldığı kampüs alanı içinde 200 metre irtifada gerçekleştirilen 45 dakikalık uçuşla toplam 814 adet hava fotoğrafı alındı.

Kampüs alanından elde edilen yaklaşık 5.2 Gb'lık veri, uzmanlar tarafından yaklaşık 214 saat süren çalışma ile işlendi. Özel olarak konfigüre edilmiş yüksek işlem kapasitelerine sahip iş istasyonlarında yapılan çeşitli işlemler sonrasında İHA'dan elde edilen ham veriden BTÜ Kestel yerleşkesine ait yaklaşık toplamdan 200 Gb'lık veri büyüklüğe erişildi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven'in ilk defa yeni nesil İHA sistemleri kullanılarak birlikte yürüttükleri çalışma sonucunda yüksek çözünürlüklü ortofoto veriler 6 santimlik yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli 6 santimlik, eğim haritaları, bakı haritaları, eş yükselti eğrili haritalar, 3 boyutlu arazi modelleri ve BTÜ envanterinde yer alan 3 boyutlu printer için çeşitli veri setleri türetildi.

BTÜ Kestel yerleşkesinde Türkiye'de ilk defa gerçekleştiren çalışma hakkında açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül, İHA kullanılarak geliştirilen yüksek çözünürlüklü sayısal arazi modelleri ile projelendirme aşamasında önemli bir faktör olan kazı-dolgu hacimlerinin gerçeğe en yakın miktarlarda hesaplanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül "İHA kaynaklı üretilen sayısal veri setlerinin proje maliyetinin belirlenmesinde önemli çıktılar sağlayan bu çalışmanın, büyük ölçeklerde dahi güvenilir bilgiler sunmasını bekliyoruz" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven ise, planlama çalışmalarında yüksek hassasiyette veri temininin planlama aşaması için çok önemli olduğunu belirterek, İHA sistemlerinin istenilen zaman ve kısa sürede yüksek hassasiyette veri teminine imkân sağlaması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Uçuşu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül veYrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven, yeni nesil İHA sistemlerinin yurt dışında başta askeri uygulamalar olmak üzere, jeolojik ve meteorolojik araştırmalar, arkeolojik alanların incelenmesi, radyasyon seviyesinin incelenmesi, heyelanların incelenmesi doğal afet yönetimi gibi bir çok hassas koduna kullanıldığını söyledi.

Yurt dışında bu kadar yaygın kullanılan bir teknolojiyi BTÜ'nün Türkiye'de kampüs planlama aşamasında kullanan ilk üniversite olduğunun belirten her iki bilim adamı da yeni nesil İHA sistemleri ile elde edilen verilerin BTÜ'nün dinamik yapısı ve vizyonuna büyük bir katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

CİHAN
27 Ağustos 2015 14:41
DİĞER HABERLER